Ihmissuhteet

”Mieleen tulee, jos kuolenkin yksin” – Helka Belt kertoo, millaista on olla etä-äiti korona-aikana

Koronaviruksen aiheuttama sosiaalinen eristäytyminen iski Annan Etä-äiti-bloggaaja Helka Beltiin kovaa. Hän ei esimerkiksi tiedä, koska näkee seuraavan kerran lastaan.

Teksti:
Paula Koski
Kuvat:
Om-Arkisto

– Minulla ei ole nyt yhtään aikuista, kenelle puhua kasvotusten, Helka Belt kertoo.

Koronaviruksen aiheuttama sosiaalinen eristäytyminen iski Annan Etä-äiti-bloggaaja Helka Beltiin kovaa. Hän ei esimerkiksi tiedä, koska näkee seuraavan kerran lastaan.

Annan bloggaaja Helka Beltin kotona koronaviruksen sanelema edellisviikko sujui yksinäisissä sekä mietteliäissä tunnelmissa. Etä-äiti-blogista tuttu Helka on kirjaimellisesti teini-ikäisen lapsensa etä-äiti, nuoremman poikansa huoltajuuden hän jakaa lapsen isän kanssa vuoroviikoin.

Koronan leviäminen sekä leviämistä rajoittavien toimien voimakkuus yllätti monen suomalaisen tavoin myös Helkan. Vielä hetki sitten viruksen uhka ei tuntunut suomalaiskodeissa kovinkaan todelliselta, ja perheissä elettiin normaalia perusarkea. Viime viikon alussa kaikki muuttui.

– Ensin ajattelin, ettei tässä ole mitään hätää. Olen joka tapauksessa sinkku, joten näkisin lastani joka tapauksessa vuoroviikoin. Lasteni isät ovat kuitenkin melko lyhytsanaisia, enkä saanut heihin kunnollista kontaktia. Se sai minut tajuamaan ensimmäisen kerran, että olen hyvin yksin, enkä saa puhuttua puhelimen välityksellä vanhemmuuteen liittyvistä asioista, Helka sanoo.

Lue myös: Asutko yksin? Asiantuntija kertoo, miten selviät koronaviruksesta johtuvan sosiaalisen eristäytymisen keskellä

Työpaikalla käyminen sekä työkaverit ovat ihmisten kanssa työskentelystä pitävälle Helkalle tärkeitä. Nyt nämäkin kontaktit ovat pannassa, sillä hänet on monen muun tavoin määrätty etätöihin. Tilanteen vakavuus voimistui entisestään siinä vaiheessa, kun hallitus ohjeisti lopettamaan lasten sekä vanhempien leikkitreffit. Näin ollen myös muiden Helkan aikuiskaverien määrä kutistui.

– Olemme järjestäneet leikkitreffejä lähellä asuvan tuttavapariskunnan kanssa. Nyt en saa seuraa aikuisistakaan. Tuntuu, että yksinäisyys nousee vain koko ajan enemmän pinnalle, hän sanoo.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Vain VIIKKO sitte kirjotin tän tekstini (löytyy profiilin linkinkin kautta @belthelka ) ja sain haukkui. En haluu nähä lastani, naurettavaa ettei laps tuu äitin luo jne. https://anna.fi/eta-aiti/en-koronan-vuoksi-nae-lastani-viikkoihin-miten-eroperheissa-tulee-suhtautua-koronaan Nyt oon täysissä kuumeen ja/tai koronan oireissa. Suojelin lastani pitämällä fyysisen etäisyyden. Nauraaks nyt joku mulle vielä? Toisessa kuvassa tekstini pojalleni. Se tunne kun kk tauon jälkeen oli näkemässä lastaan. Mun oireet tuli muutamas tunnissa: kuume, kurkkukipu, päänsärky, yskä ja jäätävä lihaskipu. Olkoon vaan tavallinen kuume. En riskeeraa poikaani. Me selvitää erossa. Kun on pakko. . #fyysinenetäisyys #omaan #lapseen #etääiti #etävanhemmuus #ikävä #eroperhe #koronanoireet #korona #kuume #yskä #kurkkukipu #lihaskivut #pelottaa #kukanauraa

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti-blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Helka Belt ei tiedä, milloin tapaa seuraavan kerran poikansa

Myös mielenterveyteen liittyvät seikat mietityttävät kahdesta masennuskaudesta toipunutta Helka Beltiä. Tällä hetkellä mielenterveystyön parissa työskentelevä Helka huolehtiikin itsensä lisäksi myös paniikkihäiriöisten, ahdistuksesta kärsivien tai vaikkapa hiljattain eronneiden hyvinvoinnista.

– Tällaisilla hetkillä tulee mietittyä sitä, jos kuolenkin yksin. Minulla ei ole nyt yhtään aikuista, kenelle puhua kasvotusten. Tuntuu todella kummalliselta, etten voi mennä heidän luokseen, hän sanoo.

Kenties vaikeinta on koronaviruspandemian aiheuttama epätietoisuus. Tilanne voi jatkua pitkään, ja sosiaalisten kontaktien puuttuessa sinkut sekä muut yksineläjät joutuvatkin viettämään huomattavasti enemmän aikaa itsekseen.

– Sekoanko, sillä minulla on masennushistoriaa. Koska pääsen töihin? Ahdistustani lisää myös epätietoisuus siitä, koska voin seuraavan kerran tavata teini-ikäistä poikaani, Helka luettelee.

Lähikontaktien puuttuessa Helka on kuitenkin saanut aikaa ystäville, joiden kanssa hän ei kiireisessä arjessa olisi välttämättä tiiviissä yhteydessä. Hän on muun muassa sopinut erään ystävän kanssa jo vuosia sitten tapahtuneen välirikon – tietenkin puhelimitse.

– Olen soitellut ihmisille tai pyytänyt yhteydenottoja. Kirjoittajana pidän myös päiväkirjaa. Eräänä päivänä sain päähäni, että kirjoitan korona-aiheesta vielä romaanin, hän päättää.

Lue myös:

Etä-äiti Helka Belt on Annan uusi bloggaaja – blogin painopiste siirtyy etä-äitiydestä laajemmin eroteemoihin: ”Uskallan puhua aiheista, joista kaikki eivät”

Yksinäisyys eron jälkeen – 5 asiaa, jotka kannattaa tehdä, kun kotona ei ole enää kumppania

Jos koronavirus huolestuttaa jatkuvasti, mitä tehdä? Katkaise huolikierre psykologin ohjeilla

X