Ihmissuhteet

Mihin ja miksi nuoruudenystävät katoavat elämästämme?

Aikuisena ystävyyssuhteet ovat erilaisia kuin lapsuudessa ja nuoruudessa. Saatamme yhtäkkiä havahtua siihen, ettemme ole nähneet ystäviämme kuukausiin tai jopa vuosiin.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Aikuisena ystävyyssuhteet ovat erilaisia kuin lapsuudessa ja nuoruudessa. Saatamme yhtäkkiä havahtua siihen, ettemme ole nähneet ystäviämme kuukausiin tai jopa vuosiin.

Nuoruudessa ystävillä on elämässämme suuri rooli. Silloin koemme parhaiden ystäviemme kanssa teini-iän myllerrykset, ensimmäiset kerrat sekä arjen ylä- ja alamäet. Ystävillä voi olla myös suuri merkitys siinä, mitä harrastamme, mistä kiinnostumme ja millaisiksi kasvamme.

Kun aikuistumme, elämä tulee ystävien tapaamisen tielle. Saatamme muuttaa eri paikkakunnille, saada lapsia ja tehdä uraa. Elämästämme tulee kiireisempää ja vaativampaa, ja jotkut ystävät jäävät matkasta. Se saattaa tuntua surulliselta, mutta sitä tapahtuu aivan ymmärrettävistä syistä.

Ajan puute

Nuorena meillä on paljon vapaa-aikaa, jota viettää ystävien kanssa ja käyttää päämäärättömään hengailuun. Muistatko, kuinka tylsää lapsena aina välillä oli? Saatoimme vain ilmaantua kaverin ovelle, kysyä ”voitko olla?” ja yleensä se onnistui.

Yritäpä aikuisena ilmaantua ystävän ovelle yllättäen, kun hänen täytyy pestä pyykkiä, ruokkia lapset, käydä lenkillä ja levätä huomista työpäivää varten. Vapaa-aikaa yksinkertaisesti on paljon vähemmän ja tapaamisia on vaikeampi sopia.

Erilaiset elämäntilanteet

Joskus ystävyyttä voi olla vaikea pitää yllä, jos tuntuu, ettei ole enää mitään yhteistä. Entisten bestisten välille voi syntyä kuilu, jos toinen puhuu vain vauvansa eritteistä ja toista kiinnostaa lähinnä juhlia kaikki viikonloput yökerhoissa. Tällöin vanhojen ystävien tilalle voi tulla uusia, joilla on samanlainen elämäntilanne ja yhteneväiset kiinnostuksenkohteet.

Ystävyyssuhteiden rakenne

Usein priorisoimme perheemme ja puolisomme ystävien edelle. Tämä johtuu siitä, että ystävyyssuhteille ei aseteta niin paljon odotuksia kuin esimerkiksi parisuhteelle. Ystävyyssuhteiden rakenne on erilainen kuin pari- ja perhesuhteiden, joten sitoudumme yleensä aktiivisemmin perheeseemme ja puolisoomme emmekä panosta ystäviimme yhtä paljon.

Kuitenkin siksi, että ystävyyssuhteissa ei ole niin paljon odotuksia, ne ovat myös joustavampia kuin muut ihmissuhteemme. Emme voi valita vanhempiamme, sisaruksiamme tai lapsiamme, mutta voimme valita ystävämme. Tämä tekee ystävyyssuhteista niin ainutlaatuisia.

Todelliset ystävät pysyvät

Todelliset ystävät eivät välitä siitä, kuinka kauan aikaa on kulunut edellisestä tapaamisesta tai yhteydenotosta. He ymmärtävät, että aina ei ehdi eikä jaksa, ja pysyvät rinnallasi vaikka ette näkisi aikoihin. Kun kiireisistä aikatauluista huolimatta näet vaivaa ystävyytesi eteen edes silloin tällöin, todellinen ystävyys kestää elämänmuutokset.

Kun vanhenemme lisää, ystävyyssuhteet usein muuttuvat jälleen. Kun mahdolliset lapset kasvavat, muuttavat pois kotoa tai viimeistään kun jäämme eläkkeelle, saamme taas lisää vapaa-aikaa ja voimme panostaa ystäviimme uudella tavalla.

Lähde: Lifehack

Lue myös:

8 tärkeää asiaa, jotka lapsuudenystäväsi on opettanut sinulle elämästä

10 asiaa, joista olet parhaalle ystävällesi kiitollinen – vaikket aina muistaisi sanoa sitä ääneen

Oletko löytänyt sielunkumppanisi? 5 merkkiä, joista tunnistaa todellisen ystävän

Lukijat kertovat, millaista on naisten ystävyys: ”Jos kuolisin, lapsuudenystäväni pitäisi miehestäni huolta”

X