Ihmissuhteet

Mikropettäminen ei mene fyysiselle tasolle, mutta haavoittaa suhteen luottamusta – asiantuntija kertoo, mitä kaikkea mikropettäminen voi olla

Mikropettäminen on jotain sellaista, mikä satuttaa ja horjuttaa parisuhteen luottamusta. Siihen liittyy puolison selän takana toimiminen tai suhde, joka ei etene fyysiselle tasolle, mutta mukana on ihastumista tai fyysistä viehättymistä parisuhteen ulkopuolisesta henkilöstä.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Mikropettäminen voi olla esimerkiksi viestittelyä toisen kanssa puolisolta salaa.

Mikropettäminen on jotain sellaista, mikä satuttaa ja horjuttaa parisuhteen luottamusta. Siihen liittyy puolison selän takana toimiminen tai suhde, joka ei etene fyysiselle tasolle, mutta mukana on ihastumista tai fyysistä viehättymistä parisuhteen ulkopuolisesta henkilöstä.

Ilman sormusta baariin, salainen Tinder-profiili, muiden kanssa flirttailu… Suurin osa parisuhteessa olevista ei hyväksyisi näitä puolisoltaan, mutta ei niitä oikein perinteiseksi pettämiseksikään voi kutsua.

Mikropettämisellä tarkoitetaankin jotain sellaista, mikä on pettämisen rajamailla. Silloin toiminnassa on mukana piirteitä, jotka voivat johtaa rajojen ylittymiseen.

Mikropettämiseen liittyy aina salaisuus sekä tekoja

Jokaisessa suhteessa pettäminen määritellään omalla tavallaan ja se, mikä toisessa suhteessa ei ole sallittua, ei toisessa välttämättä ole ongelma. Väestöliiton parisuhdetiimin asiantuntija Anna Salmi kiteyttääkin, että pettämiseen liittyy aina salaisuus.

– Esimerkiksi avoimissa suhteissa on yleensä sovittu, että molemmat saavat olla muidenkin kanssa, mutta myös niissä on useimmiten joitain sääntöjä. Pettäminen liittyy siis siihen, että toimitaan toisen selän takana, Salmi sanoo.

Salailun lisäksi mikropettämiseenkin liittyy Salmen mielestä tekoja. Pitkissä ihmissuhteissa on normaalia ihastua suhteen ulkopuoliseen ihmiseen monta kertaa, mutta toisen ajattelu ei Salmen mielestä vielä ole mikropettämistä.

– Jos oma suhde on toimiva ja omat arvot ovat selkeät, usein ihminen suojaa omaa suhdettaan, eikä vie ihastumista tekojen asteelle.

Onko toisten kuvien kommentointi mikropettämistä?

Tutkimusten mukaan uskottomuuteen liittyy usein tietynlainen mahdollisuus olla uskoton, kuten suuri määrä sosiaalisia tilanteita, joissa tapaa uusia ihmisiä tai esimerkiksi matkatyö. Myös sosiaalinen media on omalta osaltaan kasvattanut mahdollisuutta olla uskoton eli tehnyt siitä helpompaa.

Salmi kuitenkin korostaa, että uskottomuuden taustalta löytyy aina useampia syitä, joiden vuoksi toiminta on lähtenyt liikkeelle.

Millaista mikropettäminen somessa sitten on? Onko esimerkiksi sopivaa selailla kiinnostavien ihmisten kuvia Instagramissa, tykkäillä ja kommentoida niitä tai käydä kurkkimassa kiinnostavan ihmisen profiilia?

– En ajattele, että toisten kuvista tykkääminen olisi sinänsä vaarallista. Mutta jos se on ensisijaisesti sitä, että toinen kahlaa esimerkiksi naisten kuvia ja tykkäilee niistä, on ymmärrettävää, että se herättää toisessa epävarmuutta tai ahdistusta. Silloin kannattaa keskustella siitä, miksi se tuntuu pahalta tai mikä siinä loukkaa.

Mikropettäminen ei mene fyysiselle tasolle

Mitä kaikkea mikropettäminen voi sitten olla? Salmi on törmännyt esimerkiksi tilanteisiin, joissa ihminen on tehnyt uuden Facebook-profiilin ottaakseen kavereikseen naisia ja keskustellakseen heidän kanssaan sitä kautta.

– Voi olla suhteita, jotka eivät mene fyysiselle tasolle, mutta siinä on sellainen ihastuksen tai fyysisen viehättävyyden puoli mukana.

Se voi olla treffipalstojen huvikseen selailua, entisen kumppanin salaa tapailua tai sitä, että antaa muiden ymmärtää, ettei ole suhteessa. Mikropettäminen on jotain sellaista, mikä haavoittaa parisuhteen luottamusta.

Kannattaako mikropettämisestä kertoa?

Salmen mielestä läpinäkyvyys ja avoimuus ovat aina hyviä asioita parisuhteessa. Jokaista fantasiaa ei kuitenkaan tarvitse kertoa puolisolle.

– Meillä kaikilla on yksityinen maailma, joka pitää hyväksyä. Omissa mielikuvissa on mahdollisuus kokea ja tuntea asioita. Se on sitten eri asia, jos mennään toiminnan tasolle.

Tutkimusten mukaan on parisuhteen kannalta parempi kertoa uskottomuudesta kuin pitää se itsellään. Jos huomaa, että mieltä alkaa täyttää liiaksi joku toinen, on Salmen mukaan hyvä olla kumppanilleen avoin, vaikka se tuntuisi vaikealta.

Toisaalta voimakas ihastumisen tunne voi olla myös hyvä itsetutkiskelun paikka. Se saattaa hätkähdyttää katsomaan, miten oma suhde voi.

– Siinä tulee myös menettämisen uhka, koska kiintymyssuhde aktivoituu. Silloin katse siirtyy enemmän omaan puolisoon, ja se voi olla hyväkin herätys, Salmi sanoo.

X