Ihmissuhteet

Miksi aikuisten ystävyys väljähtää? Ongelma tiivistyy ystävyyden kulminaatiopisteeseen, kertoo psykologi

Epäselvät odotukset, muuttuvat elämäntilanteet sekä takkuileva kommunikaatio voivat jäähdyttää ystävysten välit. Pitkiä ystävyyssuhteita kannattaisi kuitenkin vaalia, sanoo psykologi.

Teksti:
Paula Koski
Kuvat:
Istock

Harventuneisiin tapaamisiin tai ystävyyteen välillä ilmeneviin ryppyihin ei kannata suhtautua lopulliseti, neuvoo psykologi.

Epäselvät odotukset, muuttuvat elämäntilanteet sekä takkuileva kommunikaatio voivat jäähdyttää ystävysten välit. Pitkiä ystävyyssuhteita kannattaisi kuitenkin vaalia, sanoo psykologi.

Nuoruudesta aikuisuuteen siirryttäessä on yleistä, että ystävistä koostuva ”sisäpiiri” kutistuu, ja aiemmin läheinen ystävä ei esimerkiksi enää olekaan aktiivisesti mukana elämässä. Mutta miksi aikuisten ystävyys usein väljähtää?

Ilmiötä on tutkittu muun muassa Aalto-yliopiston sekä Oxfordin yliopiston muutaman vuoden takaisessa yhteistyötutkimuksessa, jonka mukaan ystävien määrä vähenee yleensä 25 ikävuoden jälkeen. Tutkimuksen mukaan naisten ystäväpiiri myös kutistuu aavituksen miesten ystäväpiiriä nopeammin.

Psykologi Ilona Rauhalan mukaan ystävien määrään eri elämänvaiheiden aikana ei ole suoraa sääntöä, sillä ihmissuhteet ovat yksilöllisiä. Paljon riippuu myös lähtökohdasta: esimerkiksi koulukiusaamistaustaisella ystävyyssuhteiden luominen ei ole ollut nuorena luontevaa.

– Heille ystävyys ei ole itsestäänselvyys, vaan siitä opitaan pitämään huolta vasta vanhemmalla iällä. Toisilla ystäväpiiri puolestaan on muodostunut ilman vaivannäköä, hän selittää.

Ystävyyden kulminaatiopiste

Siinä missä nuorempana ystäviä nähdään intensiivisesti ja yhteinen aika perustuu pitkälti hauskanpitoon sekä sosialisoimiseen, tuovat ruuhkavuodet mukanaan töitä, vastuuta, kiirettä sekä perhe-elämää. Myös ystävyyssuhteet muuttuvat elämän mukana.

– On tyypillistä, että perheellisen ajankäyttö lapsettomien kavereiden kanssa muuttuu tai loppuu kokonaan. Kun puheenaiheet vaihtuvat biletyksestä vaippojenvaihtoon, on luontevaa, etteivät kiinnostukset enää kohtaa. Perheettömän elämäntavan valinnut saattaa löytää itselleen seuraa harrastusten parista, perheellinen vaikkapa äitikavereista, Rauhala sanoo.

Lue myös: Vapaaehtoisesti lapseton herättää yhä kysymyksiä – kaksi naista kertoo oman tarinansa: ”Äitiys ei ole minun juttuni”

Murrosiässä erityisesti tyttöjen ystävyyssuhteet ovat niin tiiviitä, että ne muistuttavat rakkaussuhdetta. Nuorena aikuisena ystävyys on supersosiaalista bilekaveruutta, aikuisuudessa lapset, työt, harrastukset sekä lopulta kotoa pois muuttavat lapset muuttavat ystävyyden tarpeita sekä yhteydenpidon määrää.

Ystäviä kohtaan luodut odotukset saattavat olla epäselviä, ja väärinkäsitykset sekä pettymykset voivat ravistella ystävyyssuhdetta. On mahdollista, ettei ystävä pysty olemaan tukena siten kuin toivoisi. Kukaan ei kuitenkaan osaa lukea ajatuksia – ei edes se paras ystävä.

– Omista tarpeista vastuun ottaminen kuuluu aikuisuuteen, ja omien odotusten ääneen sanominen on ystävyyden kulminaatiopiste. Onko suhde niin vahva, että se kestää pettymykset sekä sen, ettei ehkä halutkaan samoja asioita? Rauhala kysyy.

Toimiva aikuisten ystävyys rakentuu avoimen kommunikoinnin, molemminpuolisen tilan ottamisen sekä muuttuvien tilanteiden hyväksymisen varaan.
Toimiva aikuisten ystävyys rakentuu avoimen kommunikoinnin, molemminpuolisen tilan ottamisen sekä muuttuvien tilanteiden hyväksymisen varaan.

Aikuisten ystävyys kaipaa kaveritreffejä

Mutta mistä tietää, että aikuisten ystävyys on vahvalla pohjalla? Ainakin siitä, että molemmat ystävät ovat halukkaita pitämään yhteyttä hauskanpidon ulkopuolella, tukemaan toisiaan sekä näkemään vaivaa ystävyyden sekä sen ylläpidon eteen.

– Elämä ei ole aina hauskaa ja fantastista. Kaikkien huolia ei kukaan jaksa kuunnella, pidä siis kiinni heistä, joita olet valmis tukemaan huonompina aikoina, Rauhala neuvoo.

Harventuneisiin tapaamisiin tai ystävyyteen välillä ilmeneviin ryppyihin ei kannata suhtautua lopulliseti. Avoin kommunikaatio, molemminpuolinen tilan ottaminen sekä tilanteen hyväksyminen auttavat selviämään haastavammista ajoista. Ystävyyttä voi myös elvyttää omaan arkeen sopivilla vaivattomilla tapaamisilla, kuten lenkillä, kahvitreffeillä tai vaikkapa yökyläilyllä.

– Kukaan ei halua käyttää yhteistä tuntia nurisemalla siitä, että viime aikoina on nähty harvemmin. Iloitse pienistä hetkistä sen sijaan, että ottaisit marttyyriasenteen. Suosittelen ehdottomasti investoimaan ja vaalimaan etenkin pidempiaikaisia ystävyyssuhteita, Rauhala summaa.

Lue myös:

Ethän jää yksin vanhana? Varaudu vanhuudenpäiviin vaalimalla ystävyyssuhteita ja pysymällä aktiivisena

Kestääkö ystävyys suoraa puhetta? Suoraan puhuminen on aina riski – näin vältät karikot

Sijaisäidin ja biologisen äidin ystävyys: ”En voinut kokea lapseni toista äitiä uhkana”

X