Jos kumppani ei tahdo naimisiin
Ihmissuhteet

Miksi kumppani ei halua naimisiin? Asiantuntija: aikaraja auttaa päätöksenteossa

Parisuhteessa voi syntyä ongelma, jos toinen haluaa kuumeisesti naimisiin ja toinen ei. Kysyimme asiantuntijoilta, mitä kannattaa tehdä, jos avioitumisesta ei päästä yhteisymmärrykseen.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock

Mitä tehdä, jos itse haaveilee häistä ja avioliitosta, mutta kumppani ilmoittaakin, ettei hän halua koskaan naimisiin?

Ensitreffit alttarilla -asiantuntijana toimivan seksuaaliterapeutti Elina Tanskasen mielestä olennaista on ensin selvittää, mitä asenteen takana on. Jos asia on itselle tärkeä, toisen kommenttia ei kannata jättää pyörimään vain oman pään sisälle vaan jatkaa keskustelua aiheesta.

Tanskasen mukaan ihminen voi olla haluton avioitumaan useista eri syistä.

– Hän voi esimerkiksi kokea, ettei avioliitto instituutiona ole hänen juttunsa. Siinä voi olla taustalla jokin arvokysymys, Tanskanen sanoo.

Toinen syy voi Tanskasen mukaan olla, ettei kumppani yksinkertaisesti ole valmis sitoutumaan.

Aikarajan avulla ratkaisu avioliitto-ongelmaan

Mitä sitten tehdä, jos naimisiin menemisestä ei päästä yhteisymmärrykseen? Toinen Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija ja psykologi Tony Dunderfelt ehdottaa, että suhteessa voidaan esimerkiksi sopia tietty aikaraja, jonka jälkeen asiasta keskustellaan uudelleen.

– Aikarajaksi voidaan sopia esimerkiksi 3–5 vuotta, jonka jälkeen täytyy päättää, mitä tehdään, Dunderfelt ehdottaa.

Aikarajan avulla suhteeseen ei synny jatkuvaa stressiä tai painostusta naimisiin menemisestä. Sinä aikana toinen voi kypsyä ajatukselle avioitumisesta tai siitä haaveileva saattaa huomata, ettei naimisiinmeno olekaan hänelle loppujen lopuksi niin tärkeää.

– Sitoutuminen on kuitenkin arkea, tekoja ja kokemus siitä, että me olemme sitoutuneita toisiimme, Elina Tanskanen muistuttaa.

Lue myös:

Milloin parisuhteessa on paras aika mennä naimisiin?

Mistä tietää, tuleeko parisuhde onnistumaan? Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Elina Tanskanen kertoo

Ensitreffit alttarilla -seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen orgasmittomuudesta: ”Seksi voi olla nautinnollista ilman orgasmiakin”

Psykologi Tony Dunderfelt: ”Naisen ei pidä säikähtää, jos mies haluaa katsoa pornoa”

X