Ihmiset ja suhteet

Millainen äiti on yrittäjä-äiti?

Teksti: Anna.fi

Yrittäjä-äitiHennalla oli hyvä liikeidea. Niin hyvä, ettei sitä voinut jättää käyttämättä. Henna oli opiskellut liiketaloutta ja muutenkin hän oli aina unelmoinut omasta yrityksestä. Unelmassa oli vain yksi mutta. Hänellä oli pienet lapset ja mies, joka teki keikkahommaa.

Henna 27, päätti kuitenkin selvitä. 

Heti alusta asti yritys pyöri perheenäidin ajatuksissa vuorokauden ympäri. ”Jopa unissani suunnittelin yritystoiminnan kehittämistä. Joinakin öinä asiat mietityttivät niin, ettei uni tullut ollenkaan.”

Perheen lapset eivät yrityksen perustamisvaiheessa olleet vielä päivähoidossa. Yrityksen alkuaika olikin sompailua perheen isän ja äidin menojen välillä. Aikataulu oli tiukka. ”Kun työt tai kokoukset loppuivat toisaalla, piti kotiin sännätä juoksujalkaa, että toinen vanhemmista pääsisi töihinsä.”  

Henna yritti myös työskennellä kotona. ”Pahimmillaan molemmat lapset huusivat olohuoneessa, ja minä yritin keskittyä työhön makuuhuoneessa. Mies ei ollut kotona tai sitten se jupisi keittiössä. Aika usein laitoin lapsille videot pyörimään, että saisin edes hetken työrauhaa.”

Suku tukiverkostoineen asui kaukana, joten lastenhoitoapua ei ollut useinkaan tarjolla. Rahat olivat niin tiukilla, että lastenvahtia ei voinut edes ajatella. ”Mutta äitini on uhrannut kaikki lomansa ja on ollut meitä auttamassa.” 

Henna suunnitteli, että ainakin viikonloput pyhitettäisiin perheelle. ”Mutta täytyy myöntää. Istuin kotitietokoneella aina. Olin toimistolla usein myös viikonloppuisin.” 

Huono omatunto iski joka ilta, kun lapset oli saatu nukkumaan. Perhe ei ollut tehnyt koko päivänä mitään konkreettista yhdessä.

”Olen ollut myös kireä ja huutanut lapsille. Ja vaikka olen ollut kotona, en ole ollut läsnä. Lapsia olisi pitänyt huomioida enemmän. Turhaan nipottamiseen ei ollut aikaa eikä energiaa, mutta ei meillä mitään vapaatakaan kasvatusta sallittu.”  

Myös kotityöt saivat odottaa.”En ennättänyt siivota. Koska inhoan sotkua, olo oli ahdistava senkin vuoksi. Mutta vielä ahdistavampaa oli se, kun mies tarttui hermostuneena imuriin ja manasi koko ajan kuinka ’paskaista’ kaikkialla on. Asia on nyt ratkaistu niin, että meillä käy kodinhoitaja kerran viikossa.”  

”Eikä yrityksen perustaminen ainakaan parisuhdetta paranna”, Henna lataa. ”Kun yrityksellä menee hyvin, parisuhde voi hyvin. Kun yrityksellä on huonot ajat, ei kotonakaan ole helppoa. Ja kaiken päällä lepää epävarmuus tulevasta”.  

Kiire, stressi ja parisuhde-ongelmat tuntuvat tutulta kaikista palkkatyössäkin käyvistä vanhemmista. ”Mutta yrittäjä painii työasioiden kanssa vielä konkreettisen työajan jälkeenkin. Kaikki osaaminen ja onnistuminen on revittävä itsestä. Ja palkka ei todellakaan ole varma”, Henna painottaa. 

On varmaankin lähes turha kysyä, että miten on kuuluisan äidin oman ajan laita? Tai parisuhteelle omistetut romanttiset hetket? Ennättääkö Henna harrastaa tai nähdä kavereitaan?

”En ennätä enkä kyllä jaksaisikaan. Joskus tuntuu, että pitäisi nollata tilanne ja ottaa viiniä oikein kunnolla, mutta krapulaa ja morkkista tähän vähiten kaivataan. Olen ajatellut, että aloitan punttisaliharrastuksen sitten joskus”, Henna hekottaa. 

”Ja viimeksi kun minulla ja miehelläni oli yhteistä aikaa ja olimme varanneet hotellihuoneen, käytimme koko ajan nukkumiseen.” 

Kaikesta huolimatta yrityksen perustaminen oli Hennan mielestä oikea ratkaisu. Yrityksen pyörittämisessä on hyviäkin puolia, vaikka ensimmäinen vuosi meneekin silmät väsymyksestä ristissä.  

Yrittäjä saa itse päättää omista tekemisistään.”Jos myöhästyn toimistolta tai jokin asia on jäänyt hoitamatta, niin kukaan muu ei huomauta asiasta. Voin hoitaa asian ilman, että joku hönkii niskaan.” Töitä voi tehdä silloin kun se tekijälle itselleen sopii.”

Työpäivä voi olla sunnuntaina ja vapaapäivä puolestaan keskellä viikkoa. Pystyn työskentelemään myös kotona jos lapset sairastuvat.”  Vaikka oman yrityksen pyörittämisessä on hyvät puolensa ja perheen ja yrittämisen yhdistäminen on jotakuinkin mahdollista, Henna ei suosittele sitä kaikille. Omaa selviytymistään hän ei epäillyt hetkeäkään.  

”Yrittäjyyteen tarvitaan montaa ominaisuutta. Jos vähänkin epäilee itseään tai on luovuttajatyyppiä, niin kannattaa suosiolla jättää väliin. Yrittäjän elämä on yhtä vuoristorataa, ja sitä ei kaikkien hermot kestä. Jokainen päivä on erilainen. Tänään saattaa tulla tosi hyvä juttu ja huomenna iso vastoinkäyminen.” 

Jos yrittäjä on varma itsestään ja ideastaan, ja uskoo, että saa homman toimimaan, niin silloin ei kannata kuunnella muita. ”Mitään ei saa, jos riskiä ei uskalla ottaa.” Nyt yrityksen perustamisesta on vuosi, ja tilanne on tasaantunut. Yritys on alkanut tuottaa voittoa.”Tiesin koko ajan ja tiedän edelleen, että jossakin vaiheessa yritykseni tulee olemaan menestys. Siihen tarvitaan vain aikaa, rahaa, sisua ja hermoja.” 

Perheen lapset ovat aloittaneet päiväkodin. Työssä ja perhe-elämässä on nyt luonnollisempi rytmi. ”Sama äiti olen edelleen, en hyvä, mutta en huonoimmastakaan päästä. Haluaisin kuitenkin olla parempi. Teen nyt töitä, että voin viettää pari kertaa vuodessa lasteni kanssa aurinkolomaa. Se on minun tapani antaa itsestäni ja hemmotella heitä.”  

Teksti: Niina Rapo

X