Ihmissuhteet

Milloin ja miten lapset kannattaa esitellä uudelle kumppanille eron jälkeen? Asiantuntija kertoo

Mikä on oikea aika ja tapa esitellä uusi kumppani lapsille? Kysyimme asiantuntijalta, mitä asioita on otettava huomioon, jotta uuden kumppanin ja lasten kohtaaminen menisi mahdollisimman hyvin ja yhdessä oleminen sujuisi jatkossakin mielekkäästi.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jos uusi suhde on vakaa ja lämmin, sen seuraaminen voi olla lapselle jopa korjaava kokemus.

Mikä on oikea aika ja tapa esitellä uusi kumppani lapsille? Kysyimme asiantuntijalta, mitä asioita on otettava huomioon, jotta uuden kumppanin ja lasten kohtaaminen menisi mahdollisimman hyvin ja yhdessä oleminen sujuisi jatkossakin mielekkäästi.

Lapsille vanhempien ero on usein todella kova pala. Siksi on tärkeää, että lapsi on saanut käsitellä vanhempiensa eroa rauhassa ennen kuin hänet esitellään isän tai äidin uudelle kumppanille.

– Aikuinen menee aina useamman askeleen edellä lapsia eroprosessissa, sanoo perhe- ja pariterapeutti, uusperheneuvoja sekä perhetyöntekijä Kirsi Joronen.

Mieti, onko kumppani todella sellainen, jonka haluat esitellä lapsellesi

Koska lapsi saattaa kiintyä uuteen puolisoon hyvin nopeastikin, ei lyhytaikaisten kumppanien esitteleminen kannata.

– Lapselle voi olla aika raskasta, jos vuoden tai kahden sisällä äiti tai isä esittelee useita kumppaneita, joista kukaan ei jää elämään pidemmäksi aikaa, Joronen sanoo.

Ennen kuin uutta kumppania alkaa suhteen alkuhuumassa esitellä lapselleen, on hyvä miettiä ainakin näitä kahta asiaa:

  • Onko tämä pysyvä suhde vai ainoastaan hetken huumaa?
  • Onko suhteellamme vakaa tulevaisuus sekä minun että kumppanini mielestä?

Jos uusi suhde on vakaa ja lämmin, voi sen seuraaminen eron jälkeen olla lapselle jopa korjaava kokemus.

Tunnustele, millaisessa vaiheessa eroprosessia lapsesi on

Jorosen mukaan usein käy niin, että lapset alkavat käydä eroprosessia läpi vasta sitten, kun he näkevät, että vanhemmat ovat erosta jo selvillä vesillä. Siksi ennen uuden kumppanin esittelemistä on hyvä selvittää, missä kohtaa eroprosessia lapsi parhaillaan menee.

– Asiasta voi mielestäni kysyä ihan suoraan. Hyviä tunnustelukysymyksiä ovat esimerkiksi se, että miettiikö lapsi vielä paljon vanhaa perhe-elämää ja toivooko hän usein, että äiti ja isä palaisivat vielä yhteen. Kysymykset on toki mietittävä lapsen iän mukaan. Vanhempien lasten kanssa asioista pystyy puhumaan jo todella avoimesti, Joronen muistuttaa.

Kerro uudesta kumppanista ennen tapaamista

On hyvä tiedostaa, että lapsi saattaa toivoa hyvinkin pitkään, jopa useita vuosia, että vanhemmat palaisivat yhteen. Jos lapsi on vielä hyvin kiinni toisessa vanhemmassaan, voi uuden kumppanin tapaaminen olla liian aikaista.

Uudesta kumppanista kertominen voi kuitenkin tässäkin tapauksessa olla järkevää. Näin lapsi on perillä ympärillään tapahtuvista asioista eikä ala kuvitella, että vanhemmat ovat palaamassa yhteen.

Myös eroprosessissa pitkälle päässeelle lapselle kannattaa Joroisen mielestä kertoa uuden kumppanin olemassaolosta jo ennen ensimmäistä tapaamista.

– Ajattelen, että on reilua kertoa lapsille uudesta kumppanista ennen kuin he tapaavat tämän, Joronen sanoo.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa esitellä lapsi uudelle kumppanille. Tapaamisen ei kuitenkaan pidä olla lapselle yllätys, vaan siitä kannattaa puhua etukäteen. Kenties lapsella itsellään on ajatus siitä, missä hän mieluiten tapaisi uuden kumppanin.

– On hyvä mennä lapsen ehdoilla, Joronen linjaa.

Kysy lapsen mielipidettä käytännön asioihin

Kun lapsi kuulee, että vanhempi on löytänyt uuden kumppanin, asiaan saattaa liittyä pelkoja ja uhkakuvia.

– Lapsella saattaa olla sellainen pelko, että hän menettää äitinsä tai isänsä. Että uusi kumppani vie vanhemman häneltä. Lapsi saattaa pelätä esimerkiksi sitä, että he eivät enää saa kahdenkeskistä aikaa äidin tai isän kanssa, Joronen sanoo.

Jotta pelot hälvenisivät, lapsen tunteet ja käytännön asiat kannattaa ottaa puheeksi mahdollisimman nopeasti. Mikä tulee muuttumaan ja mikä ei? Asioista avoimesti keskusteleminen ja lapsen omien mielipiteiden kuuleminen tuleviin toimintamalleihin on usein avain onneen.

– Lapsen kanssa kannattaa käydä epäluuloja läpi. Lisäksi voi tehdä vaikka ihan suunnitelmaa siitä, milloin vietetään kahdenkeskistä aikaa ja millaista aikaa vietetään sitten, kun äidin tai isän uusi kumppani on läsnä. Lapset miettivät asioita kauhean käytännönläheisesti, Joronen sanoo.

X