Ihmiset ja suhteet

Milloin kannattaa erota? Nämä merkit paljastavat, että suhdetta ei pidä jatkaa

Teksti: Anna.fi

Jos koet näitä seuraavia asioita parisuhteessasi jatkuvasti, mieti, kannattaako sinun erota. Kokosimme viisi kohtaa, joihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota parisuhteessasi.

Milloin kannattaa erota? Nämä merkit paljastavat, että suhdetta ei pidä jatkaa

1. merkki: Arvostelette toistenne persoonia

Olet kuin äitisi, käyttäydyt kuin isäsi, olet narsisti, älä ole tuollainen… Jos huomaat antavasi tai saavasi jatkuvasti persoonaasi koskevaa kritiikkiä kumppaniltasi, pysähdy.

Se, että toinen jättää vessanpöntön kannen ylös, on ärsyttävä tapa. Se ei kuitenkaan kerro mitään rakkaasi persoonasta. Jos arvostelu koskee koko ajan persoonaa, se ei ole hyvä merkki. Tällöin et anna etkä saa olla se henkilö, joka olet.

Keskustele: Miten ottaa ero puheeksi?

2. merkki: Halveksitte toisianne

Ärsyttääkö kumppanisi kasvissyönti sinua tai mollaako hän ystäviäsi, uskontoasi, sukuasi tai mielipiteitäsi?

Halveksunta osuu lähelle kritiikin antamista. Sekään ei tee hyvää suhteelle, koska se pitää sisällään oletuksen, että valinnoissasi tai mielipiteissäsi olisi jotain väärää. Vaikka olisit rakkaasi kanssa eri mieltä politiikasta, yritä esittää mielipiteesi toista kunnioittaen. Älä syyllistä.

Lue myös: Millainen on hyvä ero? Lue asiantuntijan haastattelu

3. merkki: Olette jatkuvasti puolustuskannalla

Mitä vastaat, jos kumppanisi mainitsee tiskeistä tai ihmettelee, miksi loma oli taas vietettävä sukusi mökillä? Jos älähdät toiselle, että palaa asiaan, kun olet itse täydellinen, ota hetki happea.  

Parisuhde voi hyvin, kun kumpikin haluaa panostaa siihen. Jos toinen on jatkuvasti puolustuskannalla, on parisuhteen kehittäminen hankalaa, koska keskustelua ei synny. Puhuminen on ainoa tapa muuttaa asioita.  

Keskustele: Ero ja loppumaton suru

4. merkki: Ette keskustele enää keskenänne

Jos toinen jättää aina vastaamatta kysymyksiisi tai viesteihisi, voi olla, että hän ei ole suhteessa motivoitunut. Toki jokaisella on vaiheita, jolloin esimerkiksi työstressi vie suurimman huomion, mutta jos tilanne jatkuu pitkään, mieti, miten saisitte keskusteluyhteyden taas auki.

Lue myös: Ero voi olla elämäsi paras päätös

5. merkki: Suhteessanne on väkivaltaa tai päihdeongelmia

Usein perheväkivaltaan liittyy käyttäytymismalli, jossa väkivalta lisääntyy ja pahenee ajan myötä. Ei aina, mutta usein. Pidä tämä mielessäsi ja hae ajoissa apua, jos kumppanisi on väkivaltainen.

Päihteiden kanssa on usein sama juttu. Jos alkoholia tai muita päihteitä kuluu reilusti yli rajojen ja ne vaikuttavat kumppaniisi, mieti, onko elämä hänen kanssaan sellaista, jota toivot itsellesi.

Asiantuntijana Vastaamon pari- ja perhepsykoterapeutti Timo Sampolahti.

Lue lisää:

Pitäisikö erota? Nämä 10 merkkiä paljastavat, onko suhteenne väljähtänyt
Uskottomuus – Lähteä vai jäädä?
Terapeutti Kari Kiianmaa: Näin vältät pitkän parisuhteen ”varmat” kriisit

Teksti: Sanna Kekki
Kuva: Colourbox

X