Ihmiset ja suhteet

”Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä? Täs siul on sellane!” – 5 hulvatonta parisuhdevinkkiä, jotka voit bongata kotimaisista klassikkoelokuvista

Klassikkoleffoista voi bongata parisuhdevinkkejä – pilke silmäkulmassa tietenkin.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Bildarkivet-Yk

Tuntematon sotilas Rokka

Klassikkoleffoista voi bongata parisuhdevinkkejä – pilke silmäkulmassa tietenkin.

Tuntematon Sotilas: Arvosta kumppaniasi sellaisena kuin hän on

Parisuhdeneuvoja à la Tuntematon Sotilas (1955)? Miksipä ei! Klassikkohahmo Rokan suusta kuultu tokaisu ”Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä. Täs siul on sellane” sisältää viisauden, jota jokaisen kannattaisi silloin tällöin pysähtyä miettimään. Jos Tinderiä selaillessa todellisuudentaju hämärtyy, niin myös arjessa joskus suhteen odotukset ja vaatimukset nousevat kohtuuttomiksi.

Kiukutteletko, jos deittisi ei ymmärtänyt avata sinulle auton ovea tai murjotat omalle siipallesi, kun tämä ei muistanut mikä on lempivessapaperimerkkisi? Pysähdypä hetkeksi miettimään, mikä oikeasti kenkääsi puristaa. Kiukuttelusi syy on todennäköisesti huonosti nukutussa yössä tai työhuolissa, ei niinkään siinä mitä kumppanisi teki tai jätti tekemättä. Onko puolisosi kärsivällinen, rakastava, luotettava ja hauska? Siinä sinulla on hyvä mies, josta kannattaa pitää kiinni.

Levottomat: Rakkaus vaatii kärsivällisyyttä

Jos olet kolmekymppinen, Levottomat (2000) on takuulla sinulle tuttu elokuva. Tämä Aku Louhimiehen klassikkopätkä tarjoaa montakin vinkkiä suhderintamalla, ja tämä poiminta onkin ehkä tarjonnan kesyimmästä päästä…

”Tosirakkaus odottaa”, on neuvo, jonka voi käsittää monella tapaa. Lause toimii lohtuna sinkuille, meille jokaiselle on siellä jossain Se Oikea, mutta huumorimielessä lauseen voi tokaista myös odottamaan kyllästyneelle siipalle, jolle lupasit olla lähtövalmiina eteisessä jo puoli tuntia sitten.

Häjyt: Tartu hetkeen

Muistatko Häjyt-elokuvan (1999) legendaarisen kohtauksen, jossa Jussin nuoruuden mielitietty on jo ehtinyt naimisiin toisen miehen kanssa, mutta vanha suola jaksaa janottaa? Erään kiihkeän kohtaamisen yhteydessä Sisko tokaisee: ”olisit ollut mies aikanas, niin ois tullut p*rsettä”.

Tarinan opetus? On turha ruikuttaa ohi lipuneita tilaisuuksia, jos et ole valmis toimimaan oman onnesi eteen. Pitkässä parisuhteessakin kannattaa joskus katsahtaa peiliin ja miettiä, onko ehkäpä hieman väljähtynyt parisuhde oman saamattomuuden tuotosta – ja voisitko tehdä jotain, mikä saisi liekin uuteen roihuun.

Nousukausi: Anna vähän periksi

Jos olet nähnyt Nousukausi-elokuvan (2003), muistat varmasti kohtauksen jossa Tiina Lymin esittämä Katri ei voi kestää ajatusta, että huijarille menetetyn talon pihalla rakkaudella kasvatettuja tomaatteja syö joku muu. Tuska on niin kova, että Katri hiippailee salaa pihalle pistelemään tomaatit poskeensa. Niihin omassa pihassa kasvatettuihin tomaatteihin tietysti kulminoituu koko menetetty makea elämä, mutta parisuhdevinkkelistä  asian voi tulkita toisinkin.

Kun nainen päättää jotain, sitä päätä ei aivan hevillä käännetä. Sen sijaan, että pyörittelisit silmiä kumppanisi päähänpistolle, parisuhteen kannalta saattaakin olla parempi antaa hieman periksi ja mennä myötätunnolla mukaan kumppanin hullutuksiin.

Arvottomat: Muista pienet teot ja sanat

Mika Kaurismäen Arvottomat (1982) lienee yksi merkittävimmistä kotimaisista elokuvasta. Pätkän alussa Manne lohkaisee entiselle heilalleen lauseen, joka koskettaa syvältä: ”Ei rakkaus kuole, se vain jättää meidät – me siinä kuolemme”. Karussa toteamuksessa on viisas sanoma. Kun rakkaus häviää, yhdestä tulee taas kaksi.

Siispä ne pienet teot, huomionosoitukset ja hellät sanat kaiken kiireen keskelläkin ovat niitä pikkujuttuja, jotka pitävät rakkautta yllä. Muista huomioida kumppaniasi ja vaalia suhdetta, vaikka välillä elämä heittelisikin.

Lisää parisuhdevinkkejä:

Kaikkien aikojen parhaat romanttiset elokuvat – ja 10 koskettavaa opetusta rakkaudesta

Mykkäkoulu parisuhteessa ei ole mököttämistä vaan henkistä väkivaltaa – reagoi näin

Tuntuuko parisuhde väljähtäneeltä? Näin rakastut puolisoosi uudelleen

Lukijat kertovat: Nämä asiat tekevät avioliitosta onnellisen – poimi vinkit

Eron välttäneen näyttelijä Lena Meriläisen parisuhdevinkit

X