Ihmissuhteet

Mistä kertoo, jos rakastuu aina varattuihin? Psykologi paljastaa, mikä varatussa ihmisessä viehättää

Oletko toistuvasti huomannut rakastuneesi ihmiseen, jota et voi saada kokonaan? Psykologi Tony Dunderfelt paljastaa, mistä varattuihin rakastuminen voi johtua.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: iStock

Varattuun ihmiseen rakastuminen voi tuottaa paljon sydänsurua. Entä jos silti huomaa toistuvasti rakastuvansa juuri varattuihin? Mikä varatussa ihmisessä viehättää tai vetää puoleensa?

– Siinä voi olla erilaisia puolitajuisia motiiveja, kuten että alitajuisesti ei tahdo itselleen hyvää ja rauhallista suhdetta. Ihminen voi kokea, ettei hän ole riittävän arvokas saamaan muuta kuin jäämään kakkoseksi, sanoo Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu psykologi Tony Dunderfelt.

Hänen mielestään pelkästään varattuihin rakastuminen kertoo jonkinlaisesta masokismista.

– Ehkä ihminen alitajuisesti haluaa ongelmia itselleen tai on koukussa jännitykseen.

Tony Dunderfelt

– Vetovoima syntyy erilaisuudesta ja siitä, että suhteen osapuolten välillä on jännitettä ja kipinää, sanoo psykologi Tony Dunderfelt.

Jännitys kehittää vetovoimaa

Dunderfeltilla on oma rakkausfilosofiansa, johon kuuluu kokonaisnäkemys rakkaudesta. Hänen mukaansa parisuhde muodostuu kolmesta asiasta: rakkaudesta eli läheisyydestä ja huolenpidosta, vetovoimasta sekä seksuaalisuudesta.

– Läheisyydessä etsimme samankaltaisuutta eli sitä, että tykätään samoista asioista ja ollaan aina samaa mieltä. Se synnyttää läheisyyttä ja lämpöä, Dunderfelt sanoo.

Vetovoima puolestaan syntyy erilaisuudesta ja siitä, että suhteen osapuolten välillä on jännitettä ja kipinää. Dunderfeltin mielestä sopiva suhde on 60–80 prosenttia samanlaisuutta ja 20–40 prosenttia erilaisuutta.

Parisuhteessa on siis Dunderfeltin mukaan hyvä olla myös jännite- ja kipinäkohtia. Varattuihin rakastuminen voi kertoa jännityshakuisuudesta ja siitä, että vaikeasti tavoiteltavuus kiehtoo.

– Jännitys, salaperäisyys ja kielletyt hedelmät kehittävät vetovoimaa, Dunderfelt sanoo.

Onko olemassa ihmisiä, jotka voivat rakastua vain varattuihin?

Onko sellaisia ihmisiä oikeasti olemassa, jotka kykenisivät rakastumaan ainoastaan varattuihin?

– En menisi niin pitkälle, että sanoisin näin. Mutta on paljon ihmisiä, joilla on kaksi tai kolme tällaista suhdetta peräkkäin, Dunderfelt sanoo.

– Hyvin usein nämä suhteet syntyvät alle 40-vuotiaana, sitä vanhempana ei enää jaksa.

Lue myös:

Psykologi Tony Dunderfelt: ”Naisen ei pidä säikähtää, jos mies haluaa katsoa pornoa”

Kielletty rakkaus voi sekoittaa elämän – mitä tehdä, kun varattu ihminen ihastuu toiseen?

Mistä kertoo, jos kumppani ei osoita hellyyttä julkisesti? Asiantuntija vastaa

Näin erotat tosissaan olevan kumppaniehdokkaan ja pelimiehen Tinderissä

X