Ihmiset ja suhteet

Mistä löytyisi meidän vauvalle nimi?

Teksti: Anna.fi

Hyviä lähteitä ovat muun muassa hautausmaat, sanomalehdet, vanhat suomalaiset kirjat ja puskaradio.

Mistä löytyisi meidän vauvalle nimi?

Moni odottaja viettää viimeiset kuukautensa ennen vauvan syntymää pohtimalla nimeä uudelle tulokkaalle. Almanakan nimipäivälista kuluu kädessä ja vilmat, petterit, nikot ja eetut pomppivat kielen kärjellä. Vieressä häärivät sukulaiset heittävät myös omia ehdotuksiaan, jotka ovat usein edesmenneiden sukulaisten ja perheenjäsenien nimiä.

Nimen antaminen lapselle on sinänsä hassua puuhaa, että nimen pitäisi kuvastaa lapsen luonnetta – mutta kuka nyt tietää, millainen persoona äidin vatsasta oikein on tulossa. Pitäisikö nimi antaa vaikkapa vauvan liikkeiden mukaan? Vilkas hyörijä olisi tietysti Ilona tai Vilpertti; rauhallisemmin uinuva sikiö voisi olla Mietti tai Tyyni.

Etsivä löytää

Luultavammin lapsen nimi kuitenkin heijastelee vanhempien mieltymyksiä ja toivomuksia. Millaisiin nimiin isät ja äidit oikein päätyvät? Viime vuonna suosituimmat lasten nimet olivat vanhanaikaiset e:llä alkavat Emma ja Eetu. Lisäksi kärkipaikkoja pitivät niin ikään vanhahtavat nimet Ella, Siiri ja Venla sekä Aleksi, Veeti ja Joona.

Mutta mikä eteen, jos isä ja äiti haluavat antaa lapselleen hieman harvinaisemman nimen? Mistä muualta kuin nimipäivälistasta sellaisen voisi oikein löytää? Yksi lähde voi olla vaikkapa Juri Nummelin ja Elina Teerijoki kirja ”Eemu, Ukri, Amelie”, johon he ovat keränneet 2000 harvinaista nimeä. Kirja on uudistettu ja laajanennettu laitos vuonna 2003 ilmestyneestä teoksesta Osma, Ranja, Vilmiina.

Mistä nämä harvinaiset nimet sitten löytyvät, jos eivät kerta nimipäivälistasta? ”Lähteinämme ovat toimineet paitsi perinteiset suomalaiset ja ulkomaalaiset nimikirjat, myös hautausmaat, sanomalehdet, kirjat ja puskaradio”, tekijät paljastavat kirjansa esipuheessa.

Rambo ja Zorro

Harvinaisetkin nimet kuitenkin yleistyvät. Viimeisen kahden vuoden aikana kaikista nimistä eniten suosiotaan on kasvattanut Sisu, jonka suosio on nelinkertaistunut 33:sta 128:aan. Myös sellaiset nimet kuten Maximus, Sade, Neo, malva, Unna, Otava, Utu, Noel, Roomeo, Nooa, Vadelma, Aava, Nuppu, Rania ja Vilmiina ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan.

Nummelinin ja Teerijoen kirjassa selvitetään harvinaisten nimien taustaa. Taustat onkin hyvä selvittää silloin, kun ollaan antamassa lapselle erikoisempaa nimeä, ainakin jos haluaa välttää noloimmat yllätykset.

Nummelin ja Teerijoki selvittävätkin, että esimerkiksi ”Taivo” tarkoittaa taivasta, ja sana esiintyy esimerkiksi Lemminkäisen äiti –runossa, jossa Eino Leino riimitteli tähän malliin, että ”tuima on tuuli ja pimeä on taivo”. Taivo nimi löytyy 33 mieheltä, ja sukulaisnimi ”Taivas” yhdeltä.

Monet harvinaisista nimistä ovatkin peräisin vanhasta kansanperineestä ja myyteistä. Ovatpa jotkut innostuneet antamaan lapsilleen nimeksi Zeuksen, Hymnin ja Moiran. Myös populäärikulttuuri tekee vaikutuksen vanhempiin, ja Suomessa asuu ainakin yksi Zorro ja jenkeissä asuva suomalaissyntyinen Rambo.

Tosin tekijät puolustelevat Rambon vanhempia, ja uskovat että sotahullun pullistelijan sisjasta nimen esikuvana on ollut uudisraivaaja David Morellin romaanissa Ajojahti. Sylvester Stallonen Rambo keksittiin vasta kyseisen nimenkantajan syntymän jälkeen.

Juri Nummelin ja Elina Teerijoki: Eemu, Ukri, Amelie – 2000 kaunista ja harvinaista etunimeä. Nemo 2005, s 240, ovh 25,90.

Lue myös: Pentti Lempiäinen, Suuri etunimikirja, Wsoy.

Ellien Ps.

Voit tilata Nimitaulun lapsellesi tai vaikkapa kummilahjaksi Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta. Nimitauluissa on tietoa nimien taustoista, nimipäivästä ja nimen yleisyydestä sekä tarvittaessa nimen taivuttamisesta.
Jokainen taulu myös varmennetaan allekirjoituksin.

Etunimitaulun hinta on 25 euroa (lisäksi alv. 22 % ja postikulut).
Nimipalvelun yhteyshenkilö on tutkija Tiina Manni-Lindqvist, puh. (09) 7315 232, sähköposti nimipalvelu[ät-merkki]kotus.fi. Postiosoite on Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, Sörnäisten rantatie 25, 00500 Helsinki.

Lisätietoja Nimitaulusta

Suosituimmat nimet

Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (26.5.2005)

X