Ihmissuhteet

Mistä tietää, että on huonon suhteen vanki? Terapeutti kertoo huonon suhteen merkit ja neuvoo, mikä kysymys kumppanille kannattaisi esittää

Emme aina edes huomaa, kun suhde laimenee. Toisinaan taas, vaikka huomaisimmekin huonon parisuhteen merkit, emme halua luopua suhteesta. Suhdetta kannattaa yrittää korjata, mutta ei loputtomasti, neuvoo psykoterapeutti.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Omassa parisuhdekuplassa ei aina edes huomaa sitä, että suhteen alamäki on alkanut.

Emme aina edes huomaa, kun suhde laimenee. Toisinaan taas, vaikka huomaisimmekin huonon parisuhteen merkit, emme halua luopua suhteesta. Suhdetta kannattaa yrittää korjata, mutta ei loputtomasti, neuvoo psykoterapeutti.

Moni parisuhde on ihan ok. Iltaisin katsellaan Netflixiä, seksiä harrastetaan kerran viikossa lauantaisaunan jälkeen, silloin tällöin käydään palvomassa aurinkoa etelässä.

Toisinaan riidellään, esimerkiksi lattialla lojuvista pyykeistä ja lasten harrastuskyydityksistä. Arki lipuu, mutta samalla jotain puuttuu – tai on puuttunut jo pitkään.

Nykyajan parisuhteita haukutaan usein heppoisiksi kommentoimalla: ”Heti ne eroavat, kun tulee ensimmäinen ongelma eteen”. On kuitenkin paljon pareja, joita ei ainakaan sisun puutteesta voi kritisoida. Periksi ei anneta, vaikka yhteisestä tulevaisuudesta ei nähdä pilkahdustakaan. Taustalla saattaa vaikuttaa esimerkiksi pelko yksinäisyydestä tai taloudellisesta riittämättömyydestä.

– Eroa pohtiva saattaa miettiä, odottaako minua sittenkään parempi elämä ja teenkö varmasti oikeita ratkaisuja. Mitähän muut mahtavat ajatella? Ero on myös surutyötä ja luopumista ihmisestä, johon on ollut kiintynyt ja ajanjaksosta, joka on yhdessä vietetty, psykoterapeutti Piritta Pitkänen toteaa.

Pelkojen ei kuitenkaan kannatta antaa olla este huonosta suhteesta pois lähtemiselle, sillä pitkään jatkuva tyytymättömyys, paha mieli ja riitely vaikuttavat pidemmän päälle niin henkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiin.

Lue myös: Yksinäisyyden tunne parisuhteessa ennakoi usein eroa – näin puutut ongelmaan ennen kuin on liian myöhäistä

Huonon parisuhteen merkit

Omassa parisuhdekuplassa ei aina edes huomaa sitä, että suhteen alamäki on alkanut – onhan suhteessa hyviäkin hetkiä, kiintymystä ja halua onnistua. Omaa parisuhdettaan olisikin hyvä pysähtyä pohtimaan ajoittain. Esimerkiksi ”Olenko minä onnellinen näin?” on erittäin hyvä kysymys, joka jokaisen olisi hyvä kysyä itseltään aina silloin tällöin.

– Kun omat tuntemukset on selvitetty, on hyvä kysyä myös kumppanilta, missä mennään ja miltä tuntuu.

Terveessä suhteessa on tilaa erehtyä pelkäämättä, tilaa ilmaista omia mielipiteitään ja tilaa olla eri mieltä. Haastavissa suhteissa saatetaan toimia sen sijaan toisen ehdoilla ja keskusteluiden yllä leijuu uhka tilanteen pahenemisesta.

– Useiden teorioiden mukaan ero on todennäköistä silloin, kun kokemus parisuhteesta on muuttunut vähemmän palkitsevaksi ja kielteiseksi. Muun muassa luottamuspula, myötätunnon puute, erilaiset arvot, läheisyyden puute, puhumattomuus tai jatkuva riitely ovat merkkejä siitä, että suhteessa olisi petrattavaa.

Toisinaan lähipiiri saattaa huomata ennen pariskuntaa, ettei kaikki ole kunnossa.

Ulkopuolisen ei kuitenkaan kannata lähteä arvostelemaan kenenkään suhdetta, sillä parisuhteisiin liittyy myös sellaisia seikkoja, joita ei välttämättä ulkopuolisena tiedä. Lempeämpi tapa on kysellä ystävän kuulumisia, pitää yllä luottamuksellista suhdetta ja olla tarpeen mukaan ystävälle tukena parisuhdeasioidenkin äärellä.

Huonon parisuhteen merkit ovat usein selvät – kunhan ne myöntään itselleen.
Huonon parisuhteen merkit ovat usein selvät – kunhan ne myöntään itselleen.

Yritä, mutta älä loputtomasti

Jos huonon parisuhteen merkit ovat näkyvissä, olisi tärkeää pyrkiä vaikuttamaan suhteen toimivuuteen ja hyvinvointiin: järjestää kohtaamisia arjen keskellä ja kuulostella sekä omia että kumppanin toiveita.

– Hyvä ja toimiva vuorovaikutus on molempien vastuulla. Jos tullaan sellaiseen tilanteeseen, ettei pari keskenään pääse riittävään keskusteluyhteyteen, kannattaa matalallakin kynnyksellä hakea ammattilaisen apua, Pitkänen kannustaa.

Jos kohennusyrityksistä huolimatta tilanne suhteessa pysyy tukalana, on syytä tarkastella, onko suhteentila tyydyttävä kummallekaan vai voisiko ero sittenkin olla hyvä ratkaisu. Jos pariskunta päätyy eroon, olisi hyvä keskustella yhdessä myös siitä, mitä se konkreettisesti tarkoittaa.

– Paras lähtökohta olisi, jos pari yhdessä päätyisi eroon ja sopisi rauhassa eron järjestelyistä. Hyvään eroon vaaditaan riittävästi aikaa järjestellä käytännön asioita ja riittävästi aikaa tunteiden käsittelyyn. On myös tärkeää, että muistaa puhutella itseään lempeästi ja ymmärtää, että on erosta huolimatta tärkeä ja arvokas, Pitkänen muistuttaa.

X