Mistä tietää, tuleeko parisuhde onnistumaan? Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Elina Tanskanen kertoo
Vaikka parisuhteen alussa sitoutumiskammo tai epävarmuus nostaisivat päätään, suhteen voi saada toimimaan. – Hyvä parisuhde vaatii niin itsetuntemusta kuin kykyä ja halua ymmärtää kumppania, sanoo seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.
Vaikka parisuhteen alussa sitoutumiskammo tai epävarmuus nostaisivat päätään, suhteen voi saada toimimaan. – Hyvä parisuhde vaatii niin itsetuntemusta kuin kykyä ja halua ymmärtää kumppania, sanoo seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen.
Uusi parisuhde ja rakastuminen eivät välttämättä tarkoita sitä, että pää leijuisi koko ajan pilvissä.
– On hyvin ymmärrettävää, että kun kaksi ihmistä sovittelee elämiään yhteen, eteen tulee lukuisia tilanteita, joissa joudutaan neuvottelemaan ja tekemään kompromisseja, logoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo.
Vaikeuksien edessä ei kuitenkaan kannata heti luovuttaa, sillä ongelmat on usein mahdollista selvittää.
Ahdistus voi juontua vanhoista suhteista
Kaikki on oikeastaan hyvin, mutta jokin ahdistaa. Voiko toiseen todella luottaa, onko kumppani sitoutunut minuun ja uskallanko itse heittäytyä parisuhteeseen? Tällaiset tuntemukset ovat uuden parisuhteen alussa hyvin tyypillisiä.
– On yleistä, ja sinänsä paradoksaalista, että siinä vaiheessa, kun uuden ihmisen kanssa alkaa tuntua hyvältä ja on turvallinen ja luottavainen olo, pinnan alta nousee esille niin sanotusti vanhoja juttuja, Tanskanen kertoo.
Epämääräisellä ahdistuksella ei siis välttämättä ole mitään tekemistä uuden kumppanin kanssa.
– Lapsuuteen, nuoruuteen tai menneisiin parisuhteisiin liittyvät kokemukset voivat aktivoitua uudessa suhteessa, ja aiheuttaa esimerkiksi sitoutumiskammoa tai epävarmuutta.
Tanskanen on mukana Ava-kanavalla pyörivän Ensitreffit alttarilla -sarjan kolmannen kauden asiantuntijatiimissä. Ohjelmassa toisilleen ennestään tuntemattomat, asiantuntijoiden mielestä yhteensopivat ihmiset, menevät ensitreffeillään naimisiin.
– Näistäkin teemoista tuli ohjelman teon aikana keskusteltua, Tanskanen paljastaa.
Keskustella kannattaa, mutta liika vatvominen kuluttaa
Kun ongelmat tunnistaa, niitä voi alkaa yhdessä työstää.
– Hyvä parisuhde, eli rakastaminen ja rakastetuksi tuleminen, voi olla ihanan korjaava kokemus, jossa kipuja ja kesken jääneitä asioita pystyy työstämään ja niistä voi sitten päästää irti.
Tanskasen mukaan avoin ja rehellinen vuorovaikutus on tämän suhteen tärkeää.
– Toisaalta asioita ei kannata yötä päivää vatvoa. Vatvominen kuluttaa, vaikka kuinka tykkäisi puhumisesta. Mutta toisaalta ei kannata tuudittautua siihenkään, että kyllä tämä tästä suttaantuu itsestään ilman, että ongelmaa käsitellään lainkaan.
Asioita selvitettäessä on tärkeää huomioida mahdolliset eroavaisuudet itsensä ja kumppaninsa välillä.
– Jotkut tarvitsevat enemmän sulatteluaikaa. Sen jälkeen, kun ongelmasta on keskusteltu, kannattaa siis antaa tilanteelle hieman aikaa kehittyä ja katsoa rauhassa, mitä tapahtuu.
Tanskanen muistuttaa, että ongelmiin voi aina hakea myös ammattiapua. Ensitreffit alttarilla -pariskunnat saivat avioliittoihinsa tukea Tanskasen lisäksi psykologi Tony Dunderfeltilta ja teologi ja rakkausasiantuntija Jason Lepojärveltä.
– Me asiantuntijat olimme etuoikeutetussa asemassa, kun pystyimme läheltä seuraamaan, miten ihmiset kasvavat, kehittyvät ja haastavat sekä itsensä että kumppaninsa. Yllätyin siitä, miten ohjelma itseasiassa vahvisti uskoani ihmisiin!
Joskus ei vain sovita yhteen
On yksilöllistä, millä tavalla pariskunnat saavat ongelmiaan työstettyä ja kuinka kauan työstämiseen menee aikaa.
– Ihmiset ovat ainutlaatuisia ja siten parisuhteiden haasteet ovat aina ainutlaatuisia.
Joskus haasteet voivat olla pieniä ja ratketa helposti, mutta joskus ne taas voivat olla merkki siitä, ettei kumppanin kanssa vain olla yhteensopivia.
– Tapaan tiivistää, että hyvän ihmisen kanssa on hyvä olla. Se tarkoittaa minulle sitä, että suhde onnistuu. Se, ettei jonkun kanssa ole hyvä olla, onkin asia, johon kannattaa reagoida.
Tanskanen kehottaa pohtimaan erityisesti sitä, mitä parisuhde itselle oikeastaan antaa.
– Mitkä esimerkiksi ovat omat motiivit jäädä suhteeseen, jossa on huono olo ja jonka ongelmille ei löydetä yrittämisestäkään huolimatta ratkaisuja? Nykymaailmassa voi elää itsellisenä ihmisenä erittäin hyvää ja tarkoituksellista elämää.
Ero ei myöskään välttämättä tarkoita epäonnistumista.
– On kiinnostavaa pohtia, mitä tarkoittaa onnistuminen ja epäonnistuminen. Jos ollaan oltu yhdessä vaikkapa 10 vuotta, joista valtaosa on koettu onnellisiksi, niin koen, että silloin ollaan kyllä onnistuttu!
Omat odotuksensa on hyvä tiedostaa
Parisuhteelta odotetaan nykyään paljon. Halutaan, että kaikki on enemmän kuin täydellistä ja että kaikki on koko ajan hyvin. Suurten odotusten vuoksi uuteen suhteeseen heittäytyminen ja rakastuminen ylipäätään voi tuntua vaikealta.
– Mutta en pidä näitä suuria odotuksia pelkästään huonona asiana. Hyvä parisuhde kun voi lisätä huomattavasti elämänlaatua.
Omista odotuksistaan kannattaa kuitenkin tulla tietoiseksi, jos parisuhteen haluaa onnistuvan.
– Hyvä parisuhde vaatii niin itsetuntemusta kuin kykyä ja halua ymmärtää kumppania – nämä eivät ole mitenkään helppoja juttuja. Silti, ja juuri tämän takia, parisuhde voi olla yksi parhaimmista tavoista kehittyä ja kasvaa ihmisenä.
Ensitreffit alttarilla AVAlla tiistaisin klo 21.
Lue myös:
Eronneiden parisuhdevinkit: Näin suhteen saa kestämään
Sabotoiko ensirakkautesi nykyistä suhdettasi – näin selätät sen salakavalan vaikutuksen
Selvitä, mitä neljästä eri parisuhdetyypistä teidän suhteenne edustaa
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous