Ihmissuhteet

Rakastuitko sitoutumiskammoiseen? Keskustelkaa ainakin näistä kolmesta asiasta, neuvoo psykologi

Sitoutumiskammo voi olla haastavaa sekä sitoutumiskammoiselle itselleen että hänen lähipiirilleen. On raastavaa, jos on rakastunut ihmiseen, joka kamppailee sitoutumisen kanssa. Kysyimme asiantuntijalta, mitä tehdä, jos sitoutumiskammo vaikeuttaa suhdetta.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Sitoutumiskammon taustalla voi olla monia eri syitä.

Sitoutumiskammo voi olla haastavaa sekä sitoutumiskammoiselle itselleen että hänen lähipiirilleen. On raastavaa, jos on rakastunut ihmiseen, joka kamppailee sitoutumisen kanssa. Kysyimme asiantuntijalta, mitä tehdä, jos sitoutumiskammo vaikeuttaa suhdetta.

Sitoutumiskammolla viitataan arkikielessä oletettuun pelkoon tai haluttomuuteen tehdä pitkäkestoisia sitoumuksia, esimerkiksi parisuhteen suhteen. Sitoutumiskammo ei kuitenkaan ole virallinen diagnoosi tai psykologiassa vakiintunut käsite.

Sitoutumiskammosta puhuttaessa tarkoitetaankin yleensä haluttomuutta tai pelkoa sitoutua. Niiden taustalla voi olla monia eri syitä. Taustalla voi olla pettymyksiä tai turvattomuutta aiemmissa parisuhteissa. Joskus ihminen on taas kokenut aiemmissa ihmissuhteissaan vaarallisia tilanteita, jotka aiheuttavat sitoutumisen pelkoa.

– Läheiseen tunnesuhteeseen uskaltautuminen voi tarkoittaa itsensä riskeeraamista pettymyksille. Ihminen voi haluta esimerkiksi parisuhdetta, mutta voi samalla pelätä torjutuksi tai hylätyksi tulemista, kertoo psykologi ja psykoterapeutti Lotta Heiskanen.

Miten sitoutumiskammo ilmenee?

Jos on itse rakastunut ja toiveissa on parisuhde ja yhteinen elämä, voi toisen sitoutumiskammo tuntua vaikelta käsitellä. Jos toinen vaikuttaa haluttomalta tai pelokkaalta sitoutumaan, kannattaa häneltä kysyä, mitä hän elämältään toivoo ja miltä ajatus sitoutumisesta tuntuu.

– Ihmisillä voi olla myös erilaisia toiveita sen suhteen, mitä elämältä haluaa. Kaikki eivät halua pitkäkestoista parisuhdetta ja erilaisissa elämäntilanteissa tarpeet voivat olla erilaisia. Tässä ei ole mitään pahaa.

Suhteeseen voi olla vaikea uskaltaa sitoutua, jos siinä ilmenee vaikeuksia, joiden kanssa on hankalaa tulla toimeen. Joskus taas taustalla on henkilön kamppailut itsensä kanssa.

– Vaikeus sitoutua voi kertoa siitä, että ihminen yrittää pohtia, mitä haluaa, mutta ei ole siitä vielä varma, Heiskanen sanoo.

Pariskunta, mies lohduttaa naista. Sitoutumiskammo voi pitää sisällään monia eri asioita. Asiantuntijan mukaan tärkeintä on keskustella peloista ja huolista yhdessä.
Sitoutumiskammo voi pitää sisällään monia eri asioita. Asiantuntijan mukaan tärkeintä on keskustella peloista ja huolista yhdessä.

Lue myös: Kärsitkö sitoutumiskammosta tai ahdistaako läheisyys? Saatatkin olla välttelevästi kiintynyt

Sitoutumiskammoisen kanssa seurustelu vaatii uskallusta keskustella

Sitoutumiskammoisen kanssa seurustelu on usein emotionaalisesti raskasta. Toisen haluttomuus sitoutua voi herättää turvattomuuden tunteita. Toiseen tukeutuminen voi myös tuntua hankalalta, koska tietynlainen turva puuttuu: parisuhteeseen ei ole sitouduttu yhdessä.

Olo voi tuntua ristiriitaiselta, jos toinen haluaa läheisyyttä, mutta toisaalta myös välttelee sitä.

– Vaikeat kokemukset ihmissuhteissa voivat näkyä lähestymisen ja välttämisen ristiriitana. Joskus voi tuntua turvallisimmalta olla toista lähellä etäisyyden päästä.

On tärkeää keskustella yhdessä omista, mutta myös toisen, toiveista ja peloista. Avoin keskustelu auttaa molempia osapuolia ymmärtämään toisiaan ja omia tarpeitaan paremmin.

– Painostamista olisi hyvä välttää ja pikemminkin pyrkiä suhtautumaan uteliaasti toista kohtaan, Heiskanen neuvoo.

Sitoutumiskammo parisuhteessa: kolme aihetta, joista olisi hyvä keskustella

  1. Miksi sitoutuminen pelottaa ja mistä se johtuu?
  2. Mitä mielikuvia sitoutumiseen liittyy?
  3. Mitkä asiat sitoutumisessa huolestuttavat?

Miten auttaa sitoutumiskammoista?

Sitoutumiskammoon voi auttaa aika, kun luottamus ja turvallisuudentunne vahvistuvat tutustumisen myötä.

Jos sitoutumiskammo johtuu aiemmista kielteisistä kokemuksista ihmissuhteissa, voivat niin sanotut korvaavat kokemukset auttaa sitoutumiskammon kanssa.

– Ihminen voi huomata, että tässä ei olekaan mitään pelättävää ja tässä voikin luottaa toiseen –tämä on uusi ja erilainen suhde.

Lue myös: Onko sinun hyvä olla parisuhteessasi? Kysy itseltäsi nämä kolme kysymystä

On tärkeää myös ottaa omat tarpeet huomioon. Jos on rakastunut ihmiseen, jolle sitoutuminen on vaikeaa, kannattaa miettiä, mitä itse tarvitsee ja onko suhteessa riittävän hyvä olla.

– On hyvä muistaa, että itsekin on valintoja tekevä osapuoli. Joskus elämänunelmat ovat niin erilaisia, että se vie eri teille.

X