Ihmiset ja suhteet

Miten kestää rasittavaa ystävää?

Teksti:
Anna.fi

Kun ystävä ärsyttää, valittaa ja vie voimasi – toimi näin.

Ystävät

1. Yritä puhua negatiiviselle ystävälle

Joskus itsekeskeisiltä tai ilkeämielisiltä vaikuttavat kaverin jutut selittyvät silkalla ajattelemattomuudella. Hän ei ole tullut ajatelleeksi, miten pahalta hänen puheensa tuntuvat. Jos hän vaikuttaa sinun kertoessasi asiasta yllättyneeltä ja pahoittelee sanojaan, on suhteessanne toivoa. Mikäli tilanne kääntyy hänen osaltaan syytöksiin, vahvistaa se epäilyksesi hänen pahantahtoisuudestaan.

2. Muistuta häntä empatiasta

Riittääkö ärsyttävällä ystävälläsi kirpakka kritiikin sana jokaisesta kadulla kulkijasta? Vai hahmottaako hän jutuissaan maailmaa pelkästään omasta näkövinkkelistään? Muistuta asiallisesti, että jokaisella on syynsä toimintaansa emmekä voi tietää muiden murheista. Jollei hän ole toivoton tapaus, voi empaattinen ajattelu tässä kohdin herätä. Joskus pitää kuitenkin hyväksyä, että suhteenne on syvän ystävyyden sijaan vain keveää kaveruutta. Henkilöltä, joka ei osaa osoittaa empatiaa, on turha odottaa ystävän tukea elämän ristiaallokoissa.

3. Facebook-kaveri vie hermot

Piinaako sinua lukea ärsyttävän ystäväsi mahtailevia tai ruikuttavia Facebook-päivityksiä? Tai kuuletko kolmannelta osapuolelta, että omat lomapostauksesi joutuvat häijyyn juorumyllyyn? Jollet halua poistaa Facebook-kaveriasi dramaattisesti, säädä yksityisyysasetukset siten, ettet sinä näe hänen päivityksiäsi ja päinvastoin. Säästyt turhalta harmistukselta.

Lue myös: Ystävä ärsyttää sosiaalisessa mediassa – Näitä asioita kenenkään ei kannata tehdä Facebookissa

4. Suunnittele tapaamistenne ohjelmaa

Huokaus: velvollisuudentunteen vuoksi sovittu tapaaminen vanhan tuttavan kanssa ja tiedät sen pitävän sisällään lähinnä häijyä juoruilua poissaolevista? Sovi tapaaminen leffaan tai jumppaan, jossa moinen ei onnistu. Kahvittelutuokion mittaan et pääse kaverisi puheripulia pakoon.

5. Saako ystävästä erota?

Onko mielesi aina apea sen jälkeen, kun olet kohdannut kaverisi? Jos hänen käytöksensä loukkaa sinua eikä muutu, vaikka huomauttaisit asiasta, ystävyytenne on sinulle taakka ilonaiheen sijaan. Punnitse etäisyyden ottamista. Dramaattiset välienkatkomiset eivät ole tarpeen. Katoamistempun sijaan voi silti olla hyvä kertoa, miksi et ole valmis pitämään yhteyttä entiseen malliin.

Lue lisää:

Mikä ystävässä ärsyttää?
Ongelmana ystävyys
Kun ystävä ärsyttää – Saako toisen asioihin puuttua?

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox.com

X