Ihmissuhteet

Miten tapailu ja seurustelu eroavat toisistaan? Kysyimme psykologilta, milloin tapailu muuttuu seurusteluksi

Tapailuvaihe on usein kutkuttavaa aikaa. Jossain vaiheessa eteen tulee kuitenkin kysymys siitä, onko tapailu muuttunut seurusteluksi. Mistä sen sitten tietää? Kysyimme psykologilta.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Tapailun ja seurustelun raja voi olla häilyvä, ja suhteen tilan voi tietää vain puhumalla.

Tapailuvaihe on usein kutkuttavaa aikaa. Jossain vaiheessa eteen tulee kuitenkin kysymys siitä, onko tapailu muuttunut seurusteluksi. Mistä sen sitten tietää? Kysyimme psykologilta.

Perhosia vatsanpohjassa, loputon halu viettää aikaa toisen kanssa ja kiinnostus oppia toisesta koko ajan lisää. Aikaa vietetään paljon yhdessä ja vieressä oleva ihana henkilö on mahdollisesti esitelty jo läheisillekin. Mutta mistä tietää, onko kyseessä vielä tapailuvaihe vai onko suhde siirtynyt seurusteluvaiheeseen?

Tapailun ja seurustelun raja voi joskus olla häilyvä. Mitään yksiselitteistä linjaa siitä, milloin tapailusta on siirrytty seurusteluun, ei ole. Tilanteet ovat erilaisia ja asia riippuu paljon suhteen osapuolista itsestään.

– Paljon riippuu myös siitä, mitä nämä sanat kenellekin tarkoittavat. Niillä voi olla erilaisia merkityksiä ja kaikuja eri ihmisille, Terveystalon vastaava psykologi-psykoterapeutti Sonja Eräranta sanoo.

Yleistäen voisi ajatella, että tapailuvaihe on tutustumisen aikaa ja sen aikana voidaan tapailla useampiakin henkilöitä. Silloin ihminen on utelias oppimaan toisesta lisää ja kiinnostus toista kohtaan on herännyt. Tapailuvaiheessa myös erilaisuudet saatetaan ohittaa helpommin.

Seurustelu taas on yleensä asteen vakavampaa: silloin on jo päätetty, että halutaan olla yhdessä. Sen ajatellaan yleisesti olevan sitoutuneempaa kuin tapailun.

– Ehkä voisi sanoa, että silloin on halu kulkea yhdessä samaan suuntaan elämässä, Eräranta pohtii.

Tapailuvaihe voi kestää pitkäänkin

Oli takana sitten parin kuukauden tapailu tai pidempikin aika, tapailusta seurusteluun siirtyminen on jännittävä hetki monelle. Mitään rajaa sille ei ole, kuinka kauan tapailun tulisi kestää ennen seurustelua – kaikki eivät edes halua siirtyä seurusteluun, vaan heille tapailu voi olla pysyvä suhteen muoto.

Tapailun ja seurustelun raja voi olla häilyvä, ja lopulta vain suhteen osapuolet itse voivat tietää, kummasta oikeastaan on kyse. Ulospäin suhteessa voi olla hyvinkin paljon yleisesti seurusteluun liitettäviä piirteitä, mutta suhteen osapuolet voivat kokea silti tapailevansa.

Pariskunta elokuvateatterissa. Tapailuvaihe on yleensä tutustumisen aikaa, jolloin toisesta haluaa tietää mahdollisimman paljon.
Tapailuvaihe on yleensä tutustumisen aikaa, jolloin toisesta haluaa tietää mahdollisimman paljon.

Asiasta keskusteleminen on tärkeää. Ihmisten rytmit ovat erilaisia, joten on tärkeää huolehtia, että suhteen osapuolet ovat samaa mieltä siitä, millä asteella suhteessa ollaan.

– Voi olla, että toinen ajattelee tämän olevan seurustelua ja toinen ajattelee, että vain tapaillaan. Ainoa tapa tietää, on puhua siitä, mitä osapuolet suhteesta ajattelevat ja mitä he siltä toivovat.

Jos suhteen osapuolet haluavat edetä eri rytmeissä, on kommunikaatio todella tärkeää. Silloin syntyy ymmärrystä, joka auttaa kohtaamaan ja käsittelemään osapuolten välisiä eroavaisuuksia.

– Onko mahdollisuutta kunnioittavasti olla eri mieltä ja kertoa mitkä omat tarpeet, toiveet ja huolenaiheet ovat? Tilan antaminen on tärkeää, koska ei ole vain yhtä tapaa olla.

Ymmärrettävästi tapailukumppanin epävarmuus seurustelua kohtaan voi herättää myös itsessä epävarmuutta.

– Jos toisella on kauhean erilaiset tarpeet ja toiveet, se voi herätä turvattomuuden tunteita. Se voi herättää ahdistusta ja pelkoa. Niistäkin pitäisi kommunikoida, sillä ymmärrys tuo turvaa.

Lue myös: Milloin uusi kumppani kannattaa esitellä lapsille tai eksälle? Kysyimme asiantuntijalta

Epävarmuus on normaali tunne

Moni saattaa kokea epävarmuutta pohtiessaan haluaako siirtyä tapailusta seurusteluun. Seurustelussa toiseen ihmiseen sitoudutaan enemmän. Päätöksiä ei seurustelusuhteessa tehdä enää vain itselle, vaan myös toisen ihmisen toiveet ja tarpeet vaikuttavat niihin.

– Jos tulisi vaikka työtarjous toisesta kaupungista tai miettii muuttoa ulkomaille, tapailuvaiheessa ihminen tekee ratkaisuja enemmän omista lähtökohdistaan. Seurusteluvaiheessa täytyy myös kuunnella itseään, mutta silloin useimmiten myös kumppani huomioidaan isoissa päätöksissä.

Epävarmuuden tunnetta ei kannata säikähtää. Tapailusta seurusteluun siirtyminen on iso päätös, jossa omia haluja ja tarpeita on tärkeä miettiä.

Jos oma epävarmuus mietityttää, kannattaa itseltään kysyä:

  • Mistä oma epävarmuus kumpuaa?
  • Liittyykö se seurusteluun vai johonkin muuhun?
  • Mietityttääkö tilanteessa jokin?
  • Onko jotain, mikä saa miettimään muita ratkaisuja?

– Oman sisäisen äänen kuuntelu on tärkeää, jotta saa itsekin kiinni siitä, mitä ajatuksia ja tunnelmia siihen liittyy. Voi olla rauhassa siinä epävarmuudessa. Sillä tavalla mielemme toimii tilanteessa, joka koetaan tärkeänä ja haavoittuvuuteen altistavana.

X