Ihmissuhteet

Oletko paritietoinen? Se on ominaisuus, joka auttaa pitkän parisuhteen luomisessa ja haasteiden ylittämisessä

Paritietoinen ihminen miettii tekemisiään parisuhteen näkökulmasta, ja paritietoisuus auttaa esimerkiksi omien ja yhteisten juttujen tasapainottamisessa. Se auttaa pääsemään yli tyypillisistä kriisin paikoista.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Parisuhteen symbioosivaihetta seuraa eriytymisvaihe, jolloin kumppanista katoaa uutuudenviehätys ja osapuolet näkevät toisensa realistisesti.

Paritietoinen ihminen miettii tekemisiään parisuhteen näkökulmasta, ja paritietoisuus auttaa esimerkiksi omien ja yhteisten juttujen tasapainottamisessa. Se auttaa pääsemään yli tyypillisistä kriisin paikoista.

Parisuhteen kuherruskuukausi eli symbioosivaihe kestää 500 yhteistä yötä. Vaikka aikaraja on leikkimielinen, ajankohtaan osuvat tapahtumat ovat totta. Vielä symbioosivaiheessa toinen näyttäytyy unelmien kumppanina, mutta sitä seuraavassa eriytymisvaiheessa kumppanista katoaa uutuudenviehätys ja osapuolet näkevät toisensa realistisesti.

– Lattialla aiemmin rauhassa lojuneet sukat alkavat nyt ärsyttää. Eriytymisen vaiheessa osa pareista huomaa, etteivät he sopineetkaan toisilleen, ja eroaa, pari- ja perhepsykoterapeutti Kaisa Humaljoki Parisuhdekeskus Kataja ry:stä kuvailee.

Yhdessä jatkavien parien suhteen viimeinen vaihe on kumppanuusvaihe, jossa suurimmat särmät ovat hioutuneet ja jota yhteinen historia ja luottamus suhteeseen kannattelevat. Silti pareilla riittää haasteita myös jatkossa: esimerkiksi ruuhkavuodet, lasten muutto pois kotoa ja eläköityminen koettelevat suhdetta. Miten niistä selviää?

– Parin kannattaa päivittää suhdettaan aika ajoin ja kysyä toisiltaan, mitä suhde kummallekin merkitsee. Onko siinä kummallakin hyvä olla? Ellei ole, miten hyvää voisi lisätä?

Paritietoisuus auttaa löytämään tasapainon

Toimivassa parisuhteessa on sopivasti läheisyyttä ja erillisyyttä eli yhteisiä ja omia juttuja. Paritietoisuus auttaa löytämään tasapainon niiden välille.

– Paritietoinen miettii tekemisiään parisuhteen näkökulmasta. Miten jatkuvat yli- tai kotityöt tai vaikka intohimoinen harrastaminen vaikuttavat parisuhteeseen? Suhde on vaarassa, jos toisella on tunne, ettei hän ole enää toiselle tärkeä.

Isoista asioista voi välillä keskustella pelotta isoillakin kirjaimilla.

– Ristiriidat kuuluvat parisuhteeseen eivätkä riko sitä, jos parilla on keinoja ratkaista ne rakentavasti. Kyse on pitkälti opeteltavista vuorovaikutustaidoista.

Isoja pommeja ei pääse syntymään, kun huolehtii, että keskusteluyhteys kumppaniin säilyy koko ajan. Jos puhuminen on hankalaa, kumppanille voi kirjoittaa vaikka sähköpostin.

– Jatkuva puhe parisuhteesta voi olla raskasta. Mukavien asioiden tekeminen yhdessä pitää myös suhdetta yllä.

Lue myös: Kolme paria kertoo, kuinka parisuhdekurssi muutti suhdetta: ”En enää nähnyt todellista syytä erota”

X