Ihmiset ja suhteet

Mökkivieraat, nuo ainaiset maanvaivat

Teksti: Anna.fi

Kuvittele tilanne: olette juuri asettuneet perheesi kanssa mökille. Kesäloma on alkanut, lapset ovat singahtaneet lähimetsiin leikkimään, mies lämmittää saunaa ja sinä luet uutta romaania riippukeinussa puun alla. Yhtäkkiä kuuluu ääniä: vieraita on saapunut.

Mökkeily

Vieraat luulevat olevansa räväkkä yllätys muka tylsästi alkaneelle lomallenne. Sinä ja perheesi tiedätte oitis, että tästä alkaa jälleen yksi kesäloma ilman omaa rauhaa – samanlainen loma kuin viime kesäkin. Tosin tänä kesänä voisi tehdä muutoksen.

Kaisa ja hänen perheensä asuvat ison osan vuodesta mökillä Päijänteen rannalla. Mökki on talviasuttava, mutta perhe joutuu vanhempien töiden vuoksi asumaan paljon myös kaupunkiasunnossaan. Mökki on silti mökki, ja siihen pätevät mökin periaatteet. Ällistyttävimpänä niistä Kaisa pitää sitä, että sinne olisi aina tulijoita.

– Eihän kenenkään kotiinkaan ole joka viikonloppu menijöitä, miten ihmeessä mökeistä on edes tullut tällaisia majoituskeitaita? hän kummastelee.

Kuin majoituspalvelu

Selvää on, ettei Kaisa ole sanonut tarpeeksi napakasti tulijoille, että nyt vihdoin riittäisi nurkissa ravaaminen. Hän ei ole tehnyt selväksi, että perhe toivoisi joskus saavansa olla ihan vain oman väen kesken. Yhteisten viikonloppujenkin määrä on rajallinen, sillä hänen miehensä on yrittäjä ja välillä viikonloput töissä.

– Tiedän, että minun täytyisi sanoa ihmisille suoraan, että meille ei nyt voi tulla. Mutta miten muuttaa tapaa, sillä olen jo vuosia ottanut kaikki vieraat ilolla vastaan ja majoittanut heidät jopa pariksi päiväksi, hän kyselee keinoa.

Kaisan mökin vierailijat ilmoittavat toisinaan etukäteen tulevansa. Sitten on niitä, jotka tulevat kerta toisensa jälkeen yllättäen, ilman minkäänlaista varoitusta. Kaisa myöntää, että se on joskus ollut ihan mukavaakin, kun joka viikonloppu on mielenkiinnolla odottanut, keitä on taas tulossa. Kaisa on seurallinen ja pitää ihmisistä, ja koska hänen kaikki ystävät ja tuttavat asuvat kaukana, on hänellä ilo päästä tapaamaan tuttavia edes kesäisin mökillä.

Vieraat eivät sentään syö jääkaappia tyhjäksi ja lähde jättäen paikat sotkuiseen kuntoon. Vaikka perheenäiti tekeekin mielellään ruokaa, tuovat vieraat aina omat eväät mukanaan. Se onkin Kaisalle helpotus.

– En ole milloinkaan antanut sellaisen tapahtua, että täällä käyvät tuttavamme söisivät meidän ruokamme. Kaikki tulevat aina kaupan kautta, ja me sitten yhdessä teemme ruokaa, hän kertoo.

Vieraat tuovat toki edelleen piristystä ja hyvää mieltä mökkeilyyn. Kaisa ei vain haluaisi enää pitää ovia avoinna kaikille joka ikinen viikonloppu.

– Ei tämä tilanne nyt niin älyttömästi harmita, mutta nykyään kun yhteisiä vapaapäiviä koko perheen kanssa on niin vähän, toivoisimme saavamme välillä olla ihan vain omalla porukalla. Lapsetkin ovat jo sen ikäisiä, että vaikka he vielä kotona asuvat, ei heitä siellä kovin usein näe. Siksi ne viikonloput, jolloin olemme koko perheen kanssa mökillä yhdessä, voisi pyhittää vain meille.

Kaisa on keskustellut asiasta parhaimpien ystäviensä kanssa. Ystävät ovat kannustaneet häntä sanomaan tuttaville suoraan, että vieraisille ei joka viikonloppu enää pääsekään.

– Tässähän on aina ollut ongelmana se, että välillä olisi parikin vierasta ollut tulossa samaan aikaan. Tästä lähtien voisin sanoa ihmisille puhelimessa suoraan, että viikonloppuna ei valitettavasti mahdu enää yhtäkään vierasta, hän suunnittelee.

– Ja jos joku tulee varoittamatta, voin hyvin sanoa heillekin, että mökki on täyttymässä etukäteen tulostaan varottaneista ihan pian. Sama se, täyttyykö mökki oikeasti omalla vai vieraammalla väellä. Meille se merkitsee sitä, että saamme joskus lomailla yhdessä oman perheen kanssa.

Kaikki ulos vaan!

Tiina sai viime kesänä tarpeekseen. Hän jaksoi vuoden ajan majoittaa perinnöksi saamallaan mökillä vieraita. Seurallisena naisena tunnetun Tiinan mökkijuhlista pidettiin, ja niitä odotettiin kavereiden keskuudessa pitkään. Ongelmaksi tuli se, ettei Tiina enää ehtinyt viettää hetkeäkään rauhassa kesälomallaan.

– Aina oli joko seuraavat juhlat suunnitteilla tai edellisten siivous kesken. Ja koska mökillä ei syksyisin ja keväisin viikonloppuina oikein ehdi edes pistäytyä, vietän kaikki pitkät lomat siellä mielelläni kokonaan. Viime kesänä sitten päätin, että nyt loppui juhlien pitäminen, hän napauttaa.

Osasyynä saattoi olla se, että Tiina tapasi viime kesänä nykyisen miesystävänsä. Vaativaa ja aikaa vievää työtä tekevä nainen haluaisi tänä kesänä panostaa suhteeseensa.

– Jo viime kesänä huomasin, että yhteinen aika oli ihan kortilla. Kun on sinkku, jaksaa silloin tavata kyllä ystäviä ja järjestää joka viikonloppu juhlia ja majoittaa vieraat parhaimmillaan vaikka viikoksi, hän kertoo.

Ystävät ovat Tiinalle edelleen tärkeitä, mutta tästä kesästä lähtien on jonkun toisen vuoro pitää juhlat. Tiina kertoi asiasta mökkivierailleen viime kesän lopulla sähköpostitse.

– Lähetin tuttavilleni sähköpostin, jossa kiitin kesästä ja kerroin, että seuraavana vuonna saa joku toinen pitää kesäbileet. Ei kukaan ainakaan ole vielä narissut.

Tiina onkin jo saanut muutaman kutsun mökkijuhlille. Hänestä on ollut mukava huomata, kuinka omatkin kaverit ovat aktivoituneet järjestämään juhlia. Onpa eräskin tuttu oikein ääneen sanonut, kuinka muut olisivat voineet ruveta järjestämään juhlia jo aikapäiviä sitten.

– Tästä lähtien kesäjuhlissa ei myöskään enää syödä tekemiäni herkkupiirakoita ja jälkiruokia, sillä nyt on aika muunlaisten kesäruokien. Minä olen tästä lähtien vieras, Tiina naurahtaa.

Täytyy olla napakka

Tiina kannustaa Kaisaa ja muita mökeillään ihmisiä majoittavia kertomaan reilusti omista fiiliksistään, mikäli juhlien järjestäminen ja emäntänä toimiminen ei enää kannata.

– Tiedän, ettei se ole ihan yksinkertaista. Luonteeseeni on aina kuulunut joko hoitaa asiat sisulla hienosti tai sitten napauttaa suorat sanat, mikäli jokin asia ei hoidu mielestäni kunnolla.

Tiina ei ollut kieltäytynyt mökkiemännän roolista aiemmin, mutta miesystävän löytyminen muutti kaiken.

– Ilman häntä en välttämättä olisi tajunnut, että olen aivan turhaan tiedostamattani stressannut jo alkukesästä lähtien tulevia juhlia ja miettinyt niihin kuluvaa aikaa, hän kertoo.

Entä mitä tuumii asiasta Kaisa? Kannattaisiko ottaa Tiinan ohjeet käyttöön ja kertoa tuttaville ja sukulaisille ihan suorat sanat, ettei tarvitsisi enää edes keksiä turhia selityksiä?

– Saa nähdä. Kyllähän tuo helpottaisi asiaa hurjasti. Mutta eihän sitä tiedä, vaikka tämän kesän jälkeen tahtoisimme jälleen majoittaa ihmisiä usein. Silloin olisi mukavaa saada tänne edes joitakin vieraita kylään, etteivät kaikki olisi painuneet muille mökeille, hän miettii.

Testaa myös millainen mökkivieras olet itse?

Teksti: Sanna Ala-Seppälä

Saako toisen mökille tupsahtaa yllätysvisiitille?

Katso tilanne vastaamatta

X