Ihmiset ja suhteet

Museo potkaisee liikkeelle!

Teksti: Anna.fi

Strasbourg/Ranska, Luonnontieteellinen museoTaivas tiputtaa niskaan ajoittain tihkua ja aurinko pistää toisinaan pään pyörälle. Isän ja äidin ideat saattavat loppua auttamatta kesken, kun he yrittävät järjestää perheen pikkuväelle mielekästä puuhailtavaa kelien kevennykseksi.

Monikaan ei tule välttämättä ihan ensimmäisenä ajatelleeksi, että viikonlopun – tai miksei arjenkin – pelastava henkireikä ja ideoiden aarreaitta voi hyvinkin löytyä niinkin läheltä kuin jonkin museon suojista.

Museo tulee usein miellettyä hieman vanhemman väen hiljaiseksi ”pyhätöksi”, jossa silmä lepäilee historiaa havisevissa esineissä tai eri aikakausien taideteoksissa. Museota pidetään myös usein matkailijan reissun helmenä tai opiskelijan tietoaittana. Aivan heti ei tule ajatelleeksi, että pieni ihmistaimi, joka on vasta elämänsä kynnyksellä, nauttii museovierailusta siinä missä vanhemmatkin. Itse asiassa vieläkin estottomammin ja siksi jopa enemmän kuin isompi väki konsanaan!

Museo on pop!Museon käytävillä ja sen saleissa on omalaatuista tunnelmaa. Siellä voi nauttia varsin monipuolisista kuulo- tai näköelämyksistä. Pienokainen tuntee olevansa äkkiä kuin taikamaailmassa ihmetellessään museon lasivitriinin suojissa säihkyvää kokoelmaa.

Pienelle ihmiselle kaikki pieni on niin kovin suurta. Suuren museon suojissa leviääkin hyvin usein varsinainen pikkutavarataivas. Onneksi esineet ovat kuitenkin yleensä pikkusormilta hyvin suojassa eikä koskettamisen kiusaus pääse kasvamaan liian voimakkaaksi. Ainakaan joka kerran. Vanhemmatkin saavat seurailla levollisina viereltä ja rentoutua jakamaan museokäynnin riemun pikkuvieraan kanssa.

Maalausten abstraktit ja houkuttelevan värikylläiset kuvat kasvattavat helposti pikku vieraan mielikuvitukselle siivet. Lapsi näkee aina teoksessa muutakin kuin pelkät kehykset. Vaikka itse asiassa kehyksetkin kiinnostavat, ja ne ripustuslenkit erityisesti! Taideinstallaatio saattaa avatua aikuisellekin moniulotteisempana kuin se ylipäätään onkaan, kun saa jakaa museokäynnin yhdessä pienen ihmisen kanssa.

Taaperolla on aivan varmasti painava sana sanottavanaan jopa vanhoista kunnon klassikkotöistä, joista luulit jo kuulleesi kaiken – vaan ei sittenkään! Pikku geologeilta eivät jää puolestaan kiviaarteet paitsioon ja eläinbongareitahan monet ovat lähes toiselta luonnoltaan. Täytettyjä eläimiä onkin hulvattoman vaivatonta bongailla…

Museon käytävätkään eivät jää todennäköisesti pikku vierailta paitsioon. Kävelemisen huumasta nauttiva pienokainen vallan ”lentää” museosalista toiseen kiljahtaen välillä ihastuneena, kun kaiku vastaa ja akustisia äänielämyksiä saa siepata kiinni matkan varrelta. Museon käytävillä eivät mene matotkaan kurttuun niin kuin kotikeittiön lattialla. Kerrankin on taaperolla lääniä missä painaltaa!

Ja kukapa vauvaikäinenkään ei ilahtuisi nähdessään värien ilotulitusta äitinsä rinnoilta kantoliinan suojista. Museoihin ei ole onneksi ikärajoja. Varsin moni onkin ottanut museokäynnit jo tavaksi jälkikasvunsa kanssa.

Strasbourg/Ranska, Luonnontieteellinen museoMaailmalla museoissa käynti on erittäin pop! Monet museot suorastaan pullistelevat alle kouluikäisistä museovieraista varsinkin loma-aikoina ja viikonloppuisin. Jonoja kertyy herkästi ovelle saakka ja varsin usein näkee luukulla myös lapun: meillä on nyt täyttä, tervetuloa toisella kertaa. Eikä museioissa tassutella äärettömässä hiljaisuudessa, kun matkaa säestävät lasten riemuntäyteiset kiljahdukset ja innostuksen hihkaisut.

Museot eivät pölyty maailmankylissä yksinään, omassa hiljaisuudessaan tai roiku lopettamisuhan alla. Museoon eksyessään huomaa inspiroituvansa jo yksinomaan siitä, että kaikki paikallaolijat ovat niin mahdottoman innostuneita. Museoissa käyminen on trendikästä, ja kukapa ei kävisikin vuoden aikana ainakin museossa tai parissa pysyäkseen edes ajan hermoilla – niin koomiselle kuin se vaikuttaakin: ajan hermoilla mennyttä aikaa tutkaillen.

Ateneum, HelsinkiMaailman museoluettelon mukaan maailmasta löytyy jopa reilut 20 000 museota. Suurin osa museoista sijaitsee Euroopassa ja niistä Suomessa on noin tuhatkunta. Eipä ole Suomessakaan siten museokohteista puutetta. Karkeasti laskettuna museoita onkin Suomessa yksi museo 5000:tä asukasta kohden. Eivätkä suomalaiset kyllä kaihdakaan museoita, vaikka voisi ehkä äkkiseltään ajatellakin. Museokävijöitä riittää vuosittain nimittäin jopa 5 miljoonan hengen verran –  pikkuväkeäkään tietysti laskuista unohtamatta.

Valtiollisten museoiden, eli Suomen Kansallismuseon, Valtion taidemuseon ja Luonnontieteellisen museon lisäksi museoiden kaiken kattavassa kirjossa riittänee inspiraation lähdettä varsin moneen makuun. Vaikkakin valtaosa museoista on kulttuurihistoriallisia museoita niin luonnonhistoriallisia ja taidemuseoita sekä erilaisia erikoismuseoitakin löytyy moneen lähtöön. Koska museot ovat levittäytyneet eri suunnille niin maailmalla kuin Suomessakin, ei museokäynti ole tavallisesti asuinpaikastakaan kiinni. Ja jopa virtuaalimuseoita löytyy, jos kotoa kaupungille ponnistaminen tuntuu ylivoimaiselle!

Kiasma, HelsinkiKun taapero puikkelehtii tutkailemassa vaikkapa käsityöläismuseon tekeleitä, lasimuseon värikkäitä esineitä, urheilumuseon välineitä, tekniikan museon vempeleitä tai kotiseutumuseon historiallisia löydöksiä, voivat vanhemmat todeta pikku vieraan museokuumeen ja innostuksen heti ensi hetkestä. Eikä epäilystäkään, etteikö museokäynneille seuraisi tämän jälkeen jatkoa…

Oma pikku enkeli saattaa hyvinkin muuttua äkkiä varsinaiseksi geologiksi, biologiksi tai histofriikiksi noissa kaiken kirjavissa museomaailmoissa. Voi olla jopa yllättävää havaita, kuinka mosaiikkityöstä tai öljyvärisommitelmasta riittääkin pikku vieraalla jutusteltavaa ja pohdittavaa jopa pitemmäksi ajaksi kuin arki-illan lastenohjelmasta konsanaan. Museoiltapäivä voi päihittää hyvin kerta heitolla tietokonepelin parissa vietyn ajan tai DVD:n katseluun käytetyn tuokion. Museo potkaisee kirjaimellisesti pikku väen liikkeelle! Ja isommatkin saattavat löytää itsestään jossakin syvällä uinumassa olleen tutkijasielun.

Kuvat ja teksti: Nina Pietiläinen

Mistä museosta sinä tai perheesi pikkuväki olette saaneet potkua elämään?
X