Esa ja Pirre Nieminen.
Ihmissuhteet

Musiikin suuri hahmo Esa Nieminen kertoo Seurassa rakastumisestaan, kun oli yhä naimisissa – ”Joskus on oltava elämässään itsekäs”

Esa ja Pirre Nieminen kertovat Seuran yhteishaastattelussa, että molemmat ovat jo valinneet hautavärssynsä. Se on Esan rakkaudentunnustus Pirrelle.
Teksti: Tiina Torikka Kuvat: Tommi Tuomi

Vuosikymmenet ovat hioneet säveltäjä ja pianisti Esa Niemisen ja Pirre-puolison entistä tiiviimmin yhteen. Pariskunta kertoo Seuran haastattelussa kielletyn rakkautensa myrskyisän alun.

”Se oli niin kauheaa aikaa, saimme niin paljon lokaa niskaan ihan lähimmiltä ystäviltäkin. Niin siinä ilmeisesti aina käy, jos rakenteita järkkyy ja kaksi perhettä tavallaan rikkoutuu, sillä on seurauksensa”, Esa Nieminen kertoo.

Molemmat olivat tahoillaan naimisissa, kun Esan ja ystävän perustama Musicmakers järjesti työporukan mökkireissun. Firmaan pestautunut Pirre oli Esan kanssa kokkausvuorossa, kun he huomasivat nauttivansa toistensa seurasta. Samana viikonloppuna Kirkan keikalla he tanssivat yhdessä, tunteet veivät, ja niin he arkeen palattuaan alkoivat käydä lounailla ja viestitellä.

”Tunne oli niin voimakasta, että emme voineet kuin antaa mennä. Olimme niin rakastuneita, että totesimme, että voimme elää vaikka kaksistaan loppuelämämme”, Pirre sanoo Seuran haastattelussa.

Onneksi aika teki tehtävänsä, ja välit entisiin puolisoihin ovat korjaantuneet. Moni vanha ystävä on pyytänyt anteeksi.

”Joskus on oltava oman elämän suhteen itsekäs, vaikka olisi lapsia, ja tehtävä muutoksen eteen vaikeitakin ratkaisuja itse”, Esa pohtii Seurassa.

”Kun katsoit minuun” on sävelletty Pirrelle

Esa sävelsi Sinikka Svärdin sanoittamaa Kun katsoit minuun –kappaletta aikana, jolloin hän ei vielä ollut yhdessä Pirren kanssa. Teksti oli odottanut sävellystä jo vuoden, mutta Esa teki Anna Erikssonin suurimpaan hittiin melodian parissa tunnissa.

”Jotain oli värähdellyt. En tajunnut vielä silloin, miksi kappale syntyi niin vaivattomasti. Kun soitin ja lauloin sen Pirrelle, ajattelin, että kyllä siinä jotain hyvää oli, koska Pirre alkoi itkeä”, Esa kertoo Seurassa.

Kumpikin on valinnut kappaleen hautavärssykseen.

Viime vuosina Esa ja Pirre ovat viihtyneet vähemmän kotikaupungissaan Espoossa ja enemmän kakkosasunnollaan Hangossa. Siellä olohuoneen nurkassa on Oskar Merikannon vanha piano. Esa on vähentänyt työntekoa, ja Pirre jää kesällä eläkkeelle työstään Otavalla.

Yhteisiä vuosia on takana nyt kaksikymmentäkaksi.

”Ei tullut ikinä edes sellaista ajatusta, teimmekö oikein vai väärin. Se oli ihan selvää, ja on ollut tähän päivän saakka”, Pirre kertoo.

Esa ja Pirre Niemisen haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan Seura-lehden numerossa 17/2022.

X