Ihmiset ja suhteet

Naapurivakoilu – uusi kansanhuvi

Teksti: Anna.fi

Naapuria vakoilemassaUudet tekniikat mahdollistavat sen, että potentiaalisista poikaystävistä ja naapureista on mahdollista saada selville enemmän tietoa kuin ehkä sietäisi. Ruotsissa ja Yhdysvalloissa puhutaan jopa ilmiöstä.  Yhä useampi vapauttaa sisäisen nuuskijansa ja uusi tuttavuus googletetaan armotta.

Helppous, nopeus sekä harrastuksen yleisyys ovat tehneet entisestä kyräilystä sosiaalisesti hyväksyttävää. Jos Jane Austinin sankarittaret eläisivät nykypäivää, he saisivat nopeasti selville sulhasehdokkaiden varallisuuden ja tilitiedot.

Google – jäähyväiset anonymiteetille

Urbaani elämä ei ole enää anonyymiä. Kun ennen vaivihkaa luettiin naapurin verotiedot ja tarkkailtiin saatilta tai yöjalasta palaavaa naapuria ikkunanraosta, niin nykyisin vaikkapa internetin avulla on mahdollisuus saada selville koko totuus uudesta työkaverista. Myös poikaystävistä voi saada nopeaa, tajunnanräjäyttävää tietoa.

”Tapailin unelmieni prinssiä ja olin aivan pilvissä onnesta. Hänellä oli harvinainen nimi. Kun laitoin hänen nimensä netin hakukoneeseen googleen, sain asiallista tietoa, mutta päädyin useille pornosivuille. Lopulta uskoin, että se ei ollut enää sattumaa. Selvitin asian tietokonealalla työskentelevän ystäväni kautta”, kertoo Anni.

”Sain selville hänestä vaikka mitä, jota en olisi välttämättä välittänyt tietää”, Anni kertoo. Unelmien prinssi oli lopulta silkkoa sisältä ja google asetti suhteen uusiin mittasuhteisiin.

”Katsoin kerran koneelta, millä sivuilla hän oli käynyt. Sivuselaimen historia oli helppo löytää. Aikuisviihdettä vaativaan makuun”, hän sanoo.

Aviomiehen jäljillä agentuurin avulla

”Eräs ystäväni tapaili mukavaa miestä. Yhteen muuttamisesta oli ollut puhetta. Googleilin tyypin ja löysin parin vuoden takaisen lehtileikkeen, jossa hän rakensi perheelleen taloa maalaiskuntaan. Mieheltä löytyi kaksi lasta ja soma vaimo. Näytin ystävälleni lehden ja erohan siitä tuli”, hän sanoo.

”Kyse on toki uteliaisuudesta, mutta pyrin selvittämään asiat. Enkä ole takuulla ainoa”, hän sanoo. 

Hän tietää, että tieto on valtaa. Kukkamekkoisen ja kalkattavan, naapureita kyräilevän tädin tilalle on tullut nuori ja reipas nainen, eräänlainen moderni Neiti Etsivä, joka saa selville haluamansa. Tosin Anni on kohdannut nuoremman veljensä puolelta myös kritiikkiä.

”Oletko ajatellut, että tuo uteliaisuutesi ei ole enää normaalia?” Annin mielestä peli on reilu.

”Tiedän valmiiksi asioita ja vältyn monelta kiusalliselta tilanteelta”, hän sanoo.

Englannissa ja Saksassa petollisen aviomiehen jäljille voi laittaa agentuurin. Agentuurin listoilla työskentelevät miellyttävät, mutta eivät kuitenkaan häikäisevät kaunottaret. Heidän tehtävänsä ei ole saada aviomiestä loukkuun, vaan tehdä selväksi mikä tämä on miehiään. Agentuurin naiset myös tarkastavat, mikä on miehen kuntosalilla käymisen motiivi. Piukea ilmestys aerobic-vetimissä vai aivan oma motiivi kohottaa kuntoa. Ovatko työmatkat todella työmatkoja? Aviomiehen tökeröt alibit ja taskusta löytyvät kuitit saattavat johtaa petoksen jäljille, joka tarvitsee vielä vahvistusta. Agentuurin käyttäminen ei ole kuitenkaan ilmaista, mutta liikeidea on leviämässä anglosaksisesta maailmasta.

Prinssien omaisuus selville

VakoilemassaRahakkaisiin naimisiin mielevä Jane Austenin sankaritar 2000-luvulla ottaisi taasen prinssin tilitiedot selville. Yhdysvalloissa, jossa vaativat Park Avenuen prinsessat etsivät itselleen prinssiä, neidot tarkistavat potentiaalisten poikaystävien vuositulot ja verotiedot erillisestä ohjelmasta. Ilmiöstä on tullut niin suosittu, että sille on annettu nimi ”to Dun and Bradstreet someone”, erään tilitietofirman mukaan. Miehen arvo mitataan usein mammonassa. Tyhjätaskujen lemmenvalat kuitataan nopeasti ja siirrytään todellisille apajille.

Koska nykyisin asioiden selvittäminen on vaivatonta ja helppoa, on siitä tullut myös sosiaalisesti hyväksyttyä. Vielä vuosia sitten Iltasanomat, jossa oli vuoden verotiedot, ostettiin hieman häpeillen. Käyttämällä erilaisia tietokoneohjelmia saadaan ulkomaiset omaisuustiedot selville muutenkin.

Naapurin liikkeet tarkkailussa

Perinteinen huvi on yhä naapurikyräily. Naapurin liikkeitä tarkkailemalla saa selville nopeasti tämän elämäntavoista. Kissaansa aamuisin ulkoiluttava Soila on saanut vuosien varrella paljon arvokasta tietoa, jota hän jakaa naapureilleen.

”Saimme polkupyörävarkaan nopeasti kiinni”, kertoo samassa pihapiirissä asuva Elina.

”He eivät käy töissä”, kertoo Soila naapureistaan. ”Heillä on kuitenkin suurehko auto ja he ostivat uuden asunnon”, hän sanoo.

Toinen naapureista puhuu kännykkään parvekkeella niin, että koko taloyhtiö kuulee. Miehellä on rakastajatar. Alakerrassa asuu alkoholisoitunut nainen, joka puree miestään.

Kiljuminen kuuluu oven läpi ja nainen on yllätetty teippaamasta postiluukkuja.

”Uskomatonta porukkaa”, Soila taivastelee. ”Ennen tarkistin ammatin puhelinluettelosta, nyt tietojen saaminen on helppoa”, hän kertoo.

Joskus naapurit kuulevat enemmän kuin on mahdollista. Elinan naapuri on valittanut tämän askelista. Hän on lähetellyt postiluukusta lappuja, jossa on valitellut voimakasta kantapääastuntaa ja lukurauhansa menetystä.

”Jos askeleita kuuluu silloin kun en ole kotona, niin missähän on vika?”, Elina kysyy.

Kuule, sinua katsotaan

Jos epäilee puolisoaan salasuhteista, kännyköihin voi asentaa erilaisia ohjelmia, joilla voi kuunnella kännykän omistajaa koko päivän. Lapsiaan voi vahtia antamalla näille GPS- kengät. GPS tulee sanoista Global Position System. Sillä voi paikantaa lasten pienimmätkin liikkeet. Google Earthilla taas pääsee katsomaan naapurin tonttia, jos haluaa tietää miten tämä asuu.

Kun edessä on pitkä ulkomaan matka, niin kotiin voi jättää kamerat. Tosin varkaiden asemasta haaviin voivat jäädä vaikka omat eläkkeelle siirtyneet vanhemmat, jotka käyvät syömässä jääkaapista. Näin kävi eräälle nokkelalle amerikkalaisnaiselle.

Laura

X