Ihmissuhteet

Näin pidät kiinni omista rajoistasi parisuhteessa – terve itsekkyys on tärkeää rakkaudessakin

Parisuhteessa omien rajojen liudentuminen on haitallista molemmille osapuolille. Siksi suhteessa kannattaa olla terveesti itsekäs.

Teksti:
Laura Koljonen

Jos velvollisuudet eivät mene tasan, se voi alkaa harmittaa.

Parisuhteessa omien rajojen liudentuminen on haitallista molemmille osapuolille. Siksi suhteessa kannattaa olla terveesti itsekäs.

Parisuhteessa on tärkeä pitää kiinni omista rajoista. Jos omat rajat ylitetään koko ajan tai ne liudentuvat, ihminen alkaa voida huonosti. Väestöliiton parisuhdetiimin esimies ja psykoterapeutti Heli Vaaranen neuvoo, miten omista rajoistaan voi pitää kiinni:

1. Älä jousta arvojesi kohdalla

Terve itsekkyys on hyvä asia. Vaarasen mukaan joustamaton kannattaa olla niiden asioiden suhteen, jotka ovat itselle tärkeitä. Meille tärkeät ja tavoiteltavat asiat ovat arvojamme.

Arvot eivät ole sanahelinää, vaan tekoja. Jos urheilullisuus on arvosi, osoitat sen teoillasi ja raivaat sille tilaa kalenteristasi. Jos et pääse toteuttamaan arvojesi mukaista elämää, alat voida huonosti.

– Omien arvojen puolustaminen ei ole itsekästä. Niistä ei mielestäni kannata joustaa. Terveet itsensä puolustamistaidot ovat parisuhteessa tarpeen. Silloin ei joudu luopumaan siitä, mikä on tärkeää.

– Mutta: omia arvojaan pitää puolustaa neuvotellen, perustellen ja antaen tilaa toisen vasta-argumenteille. Neuvoteltu lopputulos on paras lopputulos. Sen sijaan jyrääjät huomaavat hyvin nopeasti olevansa yksin.

2. Sopikaa säännöt suhteen alussa

Toimivaan parisuhteeseen kuuluu vastavuoroisuus.

– Kun minä teen tämän, sinä teet vastavuoroisesti tuon. Ei voi mennä niin, että jokin asia on täysin toisen kontolla. Tilanne muuttuu ongelmalliseksi siinä vaiheessa, kun se, joka on tehnyt kaiken, haluaa muutosta. Passattavan on hyvin vaikea luopua saavutetuista eduista, ja muutokseen saattaa tarvita ulkopuolisen apua. Siksi asioista kannattaa sopia jo suhteen alussa, Vaaranen sanoo.

3. Mieti, mikä on molemmille kohtuullista

Missä asioissa sitten voi joustaa?

– Joustaa kannattaa, kun se on juuri sillä hetkellä tärkeää toisten elämälle tai työlle. Jos parisuhteessa toinen laihduttaa ja toinen ostelee viikoittain leivoksia, se ei tunnu hyvältä laihduttajasta. Leivoksia osteleva voisi mieluummin tukea toista joustamalla omasta herkuttelustaan ja siirtyä laihdutuskuurin ajaksi itsekin syömään terveellisiä ruokia.

Kohtuullisuutta ja oikeudenmukaisuutta pitää miettiä myös parisuhteen raha-asioissa. Vaarasen mukaan taloudellinen sopiminen säästää monelta ongelmalta ja riidalta.

– Kannattaa olla tarkkana sen suhteen, että esimerkiksi lastenvaatehankintoja ei tehdä vain toisen tililtä. Lastenvaatteet eivät ole arvonsa säilyttävää antiikkia. Siksi perheellä kannattaa olla yhteinen taloustili, johon molemmat laittavat rahaa suhteessa saman verran. Kulutustavarahankinnat tehdään siltä tililtä.

+ Tunnista vaaran paikka

Omien rajojen ylittäminen ja liudentuminen voi aiheuttaa esimerkiksi epäreiluuden tunnetta: itse tässä joutuu tekemään kaikki hommat!

– Etenkin rakkauden ensihuumassa moni passaa puolisoaan avuttomuuteen asti. Jos on hyvä jossakin, tulee helposti omineeksi kaiken siihen liittyvän tekemisen, oli se sitten ruoanlaitto tai kodin remonttihommat. Se ei ole hyväksi kummallekaan: puoliso passivoituu ja itse antaa sen viestin, että on valmis hoitamaan kaiken. Vähitellen teosta tulee tapa, Vaaranen sanoo.

X