Ihmissuhteet

Näin selviät musertavasta erosta – 10 tärkeää askelta uuteen onneen

Vaikea ero voi saada ihmisen käpertymään kuoreensa tai etsimään laastarisuhdetta vääristä syistä. Listasimme vinkit, jotka vahvistavat itsetuntoasi eron jälkeen ja auttavat löytämään uuden, terveellä pohjalla olevan suhteen.
3.10.2017 Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock

Vaikea ero voi traumatisoida ihmisen niin pahasti, että hän eristäytyy eikä uskalla enää lähteä treffeille. Osa taas yrittää hypätä tuskan yli syöksymällä laastarisuhteeseen tai tapailemalla vääriä ihmisiä vääristä syistä.

Kun käyt eron jälkeen läpi nämä askeleet, olet valmis uuteen rakkauteen ja opit nauttimaan elämästäsi myös yksin:

1. Älä ajattele, että onnellisuutesi riippuu muista

Niin tärkeitä kuin läheiset meille ovatkin, onnellisuutemme ei saa riippua vain heistä.Tämä on tärkeimpiä asioita, joita etenkin eronneiden tulisi oppia.

Ripustautuminen on kumppanille raskasta, eikä ripustautuja opi löytämään hyvää oloa itsestään. Eron jälkeen ripustautuja voi syöksyä liian nopeasti suhteeseen ja asettaa uudelle kumppaneilleen utopistisia vaatimuksia.

Mieti, mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi silloinkin, kun olet yksin. Saatko iloa esimerkiksi työstä, harrastuksista, matkustelusta, ruosta tai musiikista? Yritä järjestää itsellesi joka päivä minä-hetki, jolloin teet mukavia asioita. Pohdi myös tulevaisuuttasi ja listaa asiat, joita haluat ja voit tehdä lähivuosina yksin.

2. Luovu menneestä henkisesti ja konkreettisesti

Uuteen elämänvaiheeseen siirtyminen on mahdotonta, jos kaikki ympärilläsi muistuttaa menneestä. Konkreettiset teot, kuten kumppanin tavaroista luopuminen, auttavat irrottautumisessa.

Jos taustalla on avioliitto ja teillä on yhteisiä lapsia, entistä puolisoa ei voi sulkea elämästä kokonaan. Yhteisten symbolien, kuten hääkuvien tilalle kannattaa kuitenkin hankkia uusia tavaroita, jotka eivät lukitse sinua menneeseen.

Haavoittavan eron jälkeen eksään ei kannata pitää yhteyttä enempää kuin esimerkiksi lasten vuoksi tarvitsee. Entisen kumppanin ja hänen lähipiirinsä Facebook-profiilit voi asettaa ainakin hetkeksi unfollow-tilaan. Näin heidän päivityksensä eivät näy uutisvirrassasi ja muistuta jatkuvasti entisestä elämästäsi.

3. Luo itsellesi arkirytmi ja uusia virikkeitä

Eron vuoksi ei kannata eristäytyä. Jos lopetat harrastukset ja torjut ystäväsi, masennut helpommin. On tärkeää, että pidät kiinni arkirytmistäsi, tapaat ihmisiä ja pysyt aktiivisena.

Uudet harrastukset ja haasteet tuovat eron tilalle muuta ajateltavaa ja auttavat sinua luomaan omaa elämäntyyliäsi. Esimerkiksi opiskelu tai uusi työprojekti vähentävät eron vatvomista ja tarjoavat onnistumisen tunteita.

 4. Anna vaikeidenkin tunteiden tulla

Surua, masennusta ja vihaa ei kannata sulkea pois, sillä tunteiden tukahduttaminen voi hidastaa erosta toipumista. Anna tuskallistenkin tunteiden tulla. Niiden kokeminen on välttämätöntä, jotta pääset suhteesta irti.

Jos tunteet ovat niin rankkoja, että ne vaikeuttavat arkeasi, hae rohkeasti ammattiapua. Voit saada tukea esimerkiksi työterveydestä, psykologilta, eroryhmistä tai netin keskustelupalstoilta. Tärkeintä on, ettet kiellä tunteitasi tai lamaannu niiden vuoksi.

5. Älä usko, että kaikille on vain yksi sielunkumppani

Tämä on yksi haitallisimmista uskomuksista, joka hidastaa erosta toipumista ja uuteen suhteeseen uskaltautumista.

Jos ajattelet, että eksäsi oli ainoa oikeasi, suljet monia ovia. Ajatus voi saada koko elämän tuntumaan synkältä: mitä väliä millään on, kun tosirakkaus on tuhoutunut?

Yleensä maailmassa on monia ihmisiä, joiden kanssa kemiamme kohtaavat. Se, kuka heistä tuntuu sielunkumppanilta, vaihtelee myös iän ja elämäntilanteen mukaan. Ole avoin ja anna kohtaamillesi ihmisille mahdollisuus.

6. Älä etsi eksäsi kopiota tai täydellistä vastakohtaa

Jos tapailet vain entisen kumppanisi kaltaisia tai hänen kanssaan täysin eri maailmasta olevia ihmisiä, et pääse vanhasta suhteesta aidosti yli.

Jos uusi kumppanisi on entisen kopio ulkonäköään myöten, et ole välttämättä käsitellyt eroa kunnolla. Yrität saada asiat vain nopeasti entiselleen, eikä tämä ole oikein uutta kumppaniasi kohtaan. Sinun tulisi kohdata hänet yksilönä, ei entisen korvikkeena.

Joskus taas etsimme uutta onnea täysin päinvastaisesta ihmistyypistä. Koti-iltoja ja turvallisuutta arvostava ihminen saattaa hullaantua boheemiin hällä väliä -tyyppiin tai sitoutumiskammoiseen seikkailijaan.

Ääripäästä toiseen hyppääminen voi kertoa avarakatseisuuden sijaan paniikista. Mennyt määrittelee sinua edelleen, sillä kaiken pitää olla nyt päinvastoin. Jos tärkein kriteerisi uudelle kumppanille on se, että hänen pitää olla täysin erilainen kuin eksäsi, suhde ei ole kovin vahvalla pohjalla.

7. Älä syöksy laastarisuhteisiin

Mitä raskaampi ero on, sitä tärkeämpää on pysähtyä ennen uutta suhdetta. Opettele pärjäämään yksin ja mieti arvojasi. Millaista arkea haluat elää? Mitkä asiat ovat sinulle niin tärkeitä, ettet halua tehdä niissä kompromisseja toisen vuoksi?

Laastarisuhde voi sekoittaa mielesi pahemmin, jos et ole toipunut erosta riittävän hyvin. Se tuottaa tuskaa myös vastapuolelle, jos hän on liikkeellä tositarkoituksella, mutta sinä haluat vain terapiaa.

8. Älä käy treffeillä velvollisuudentunnosta

Uusien ihmisten tapailua ei kannata aloittaa väkisin. Tärkeintä on vahvistaa ensin itsetuntoaan ja selvittää tilit menneen kanssa. Treffeillä ei siis kannata käydä ystävien painostuksen vuoksi.

Jos kemiat eivät kohtaa deittikumppanin kanssa, tapailua ei tarvitse jatkaa. Ole kohtelias, mutta rehellinen. Älä keksi tekosyitä ja anna toisen elätellä toivoa, jos et ole kiinnostunut. Toimimattomien suhdeviritelmien pitkittäminen vie turhaan molempien aikaa ja energiaa.

9. Älä odota, että onni kävelee kotiovellesi

Kun tunnet olevasi valmis uuteen suhteeseen, sen eteen kannattaa tehdä töitä. Joskus rakkaus löytyy sattumalta kauppajonosta. Todennäköisyys kumppanin löytymiseen kasvaa kuitenkin huomattavasti, kun et odota sattumaa, vaan olet aktiivinen.

Aktiivisuus ei tarkoita baareissa käymistä, jos et viihdy niissä. Voit tavata uusia ihmisiä myös harrastuksissa, ystävien illaistujaisissa tai taloyhtiön pihatalkoissa. Tärkeintä on, että olet sosiaalinen ja myönteinen.

Myös nettitreffi-ilmoituksen tekeminen ja Tinderin lataaminen voivat helpottaa oikeanlaisten ihmisten löytämistä. Sinun ei tarvitse lähteä yökerhoon arvailemaan, kuka on sinkku, kun kerrot avoimesti etsiväsi tietynlaista seuraa.

10. Mieti, haluatko edes seurustella

Osa eronneista päättyy tähän lopputulokseen, eikä se ole luovuttamisen tai negatiivisuuden merkki. Itsenäistyminen voi tuntua voimauttavalta, ja uuden elämäntyylin opettelu voi vaatia aikaa. Tärkeintä on, että tunnet olosi hyväksi ja olet sinut valintojesi kanssa.

Lähteet: Psychology Today, Tiny Buddha, Your Tango

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *