Ihmiset ja suhteet

Näin tunnistat parisuhdeväkivallan 11 ennusmerkkiä

Teksti:
Anna.fi

Väkivalta alkaa parisuhteessa useimmiten pikkuhiljaa. Asiantuntijoiden mukaan väkivallan uhka on useimmiten kuitenkin onneksi tunnistettavissa. Jos hälytyskellosi alkavat soida, kun luet seuraavan jutun, sinun on syytä hakea apua.

1) Suhteenne alkoi intohimoisena rakastumisena ja sinusta tuli hyvin nopeasti kumppanisi odotusten keskipiste.

Hän hukutti sinut lahjoihin ja kukkiin. Olit hänelle prinsessa ja hän kohteli sinua kuin kukkaa kämmenellä. Kaikki oli aivan liian hyvää ollakseen totta, aivan kuin sadusta. Ja sitä se olikin, silkkaa satua. Palvonta muuttui ajan myötä alistamiseksi. Hän kohdistaa sinuun valtavia odotuksia. Et saisi olla inhimillinen, vaan sinun pitäisi vastata hänen jokaista toivettaan. Jos et vastaakaan hänen ihannekuvaansa, hän pettyy sinuun ja kaataa negatiiviset tunteensa sinun niskaasi.

2) Ajattelet enemmän kumppanisi vointia ja tarpeita kuin omaa vointiasi ja omia kiinnostuksen kohteitasi.

Psyykkiset resurssisi menevät siihen, että yrität miellyttää häntä. Hellan levy unohtuu päälle ja roskis viemättä, koska kaikki henkinen energiasi kuluu siihen, että yrität jatkuvasti varmistella, että kumppanisi pysyy hyvällä tuulella.

3) Olet jatkuvasti hermostunut kumppanisi lähellä.

Kotonanne vallitsee painostava tunnelma. Kumppanisi käyttäytyminen on niin ennalta-arvaamatonta, että et voi hengittää vapaasti. Yrität ennakoida hänen jokaisen toiveensa. Sen sijaan, että ehdottaisit suosikki-tv-ohjelmaasi, pyydät, että katsoisitte hänen mieliohjelmaansa. Kaikki kommunikaatio on turvatonta, koska ystävällisetkin kysymykset voivat suututtaa hänet.

4) Sinusta tuntuu, että sinun pitäisi lopettaa ystäviesi ja sukulaistesi tapaaminen, koska kumppanisi ei pidä heistä.

Hän on niin sairaalloisen mustasukkainen, että hän haluaa omia sinut kokonaan itselleen. Mikäli jäät suhteeseen, saatat ehkä järkeillä, että on parempi luopua ystävistä kuin riidellä kumppanisi kanssa jatkuvasti asiasta. Jos hän onnistuu eristämään sinut muista ihmisistä, olet hänestä entistä riippuvaisempi.

5) Arkailet omien mielipiteittesi esittämistä kumppanisi seurassa.

Jopa täysin triviaaleista asioista, kuten suosikkibändistä tai lempikirjasta, jutteleminen on pelottavaa. Kumppanisi voi saada aivan pikkuasiasta kohtuuttoman raivarin. Joudut sensuroimaan omia mielipiteitäsi välttääksesi konflikteja.

6) Kumppanisi odottaa sinun toimivan hänen ohjeidensa ja määräyksiensä mukaan.

Kaiken on mentävä hänen mielensä mukaan. Et voi kuitenkaan koskaan tietää, mitä hän on päättänyt ja mitä hän olettaa sinun tekevän. Aiotte mennä perjantaina elokuviin. Juttelette leffoista ja kumppanisi mainitsee, että hän haluaisi nähdä uuden Bondin. Sinä jäät siihen käsitykseen, ettette ole vielä valinneet elokuvaa. Kun perjantai koittaa, hän saa raivarin. Sinä olet kuulemma niin tyhmä, ettet ole edes älynnyt ostaa lippuja Bondiin.

7) Kumppanisi syyttää sinua aiheettomasti muiden kanssa flirttailusta tai epäilee sinulla olevan muita partnereita. Mustasukkaisuutta voi aiheuttaa kuka tai mikä tahansa, esimerkiksi sukulaiset tai lemmikit.

Käytte yhdessä kioskilla. Kiität myyjää ja toivotat hänelle hyvää viikonloppua. Kumppanisi suuttuu siitä, että olet hänen mielestään flirttaillut myyjälle. Hän voi jopa kuvitella, että teillä on suhde. Edes järkipuhe ei saa kumppaniasi vakuuttumaan siitä, että hän on väärässä.

8) Kumppanisi kyseenalaistaa toistuvasti mielenterveytesi ja harkintakykysi. Jos suhteessa on lapsia, kumppani saattaa uhkailla lastensuojelutoimilla, esimerkiksi huostaanotolla.

Kumppanisi pyrkii alistamaan sinua valtaansa uskottelemalla, että hän älykkäämpi, taitavampi ja pätevämpi kuin sinä. Hän tokaisee sinulle, että on parempi, että hän hoitaa jatkossa perheenne raha-asiat, koska sinä et osaa erottaa seteleitä kolikoista.

9) Kumppanisi estää sinua tekemästä asioita, joista nautit ja joita haluaisit tehdä.

Hän yrittää kaventaa elinpiirisi mahdollisimman pieneksi. Hän ei halua päästää sinua sunnuntai-iltaiselle juoksulenkille tai lähtee aina mukaan. Kontrolli leviää pikkuhiljaa laajemmalle ja lopulta hän pyrkii kontrolloimaan jopa työasioitasi.

10) Kumppanisi saa sinut tuntemaan itsesi tyhmäksi, huonoksi tai arvottomaksi.

Olit aiemmin hänen oma prinsessansa, mutta nyt saatkin kuulla olevasi huora. Kun erehdyt kommentoimaan Syyrian ihmisoikeustilannetta, hän sanoo, että olet niin tyhmä, ettei sinun kannata ajatella niin isoja asioita.

11) Tunnet itsesi pakotetuksi harrastamaan seksiä etkä uskalla kieltäytyä.

Et haluaisi harrastaa seksiä, mutta sivuutat omat tunteesi. Ajattelet sen sijaan, että jos harrastat seksiä, voit sillä tavalla rauhoittaa uhkaavan tilanteen tai ostaa itsellesi hetken aikaa lukea lehteä.

Asiantuntija: Naisten linjan toiminnanjohtaja Pia Puu Oksanen

Kirjoittaja: Martta Kaukonen
Kuva: Thinkstock

Lue myös: 

Susanna Laine: ”Enää en suostu alistumaan henkiseen väkivaltaan” 

Myrkyllinen parisuhde syö itsetunnon

Näin deittailet netissä turvallisesti

X