Ihmiset ja suhteet

Naisräppärit tukevat siskojaan

Teksti:
Anna.fi

Hiphop on maskuliininen maailma. Rapin sanoituksissa testosteroni virtaa, ja naisten tehtävänä on useimmiten olla taustalla, hiljaa ja vähäpukeisia. Femcees Finland kokoaa yhteen nais-rap-artisteja ja aktiivisia naispuolisia hiphop -harrastajia. Tarkoituksena on hälventää naisartisteihin liittyviä ennakkoluuloja ja toimia keskinäisenä tukiverkostona.

Naisiin ei hiphop-piireissä ole ollut tapana suhtautua erityisen tasa-arvoisesti: naisille on varattu perinteisesti rooli lähinnä taustalaulajina ja tanssijoina. Oma lukunsa ovat räpin sanoitukset, joissa useimmiten uhotaan naisten olevan vain miesten tarpeiden tyydyttäjiä. Toisaalta seksistiset sanoitukset voi kuitata myös ironisena äijäilynä.

Yhdysvalloissa vahvoja naispuolisia naisräppäreitä on ollut kauan. Jo vuonna 1986 Salt’N’Pepan debyyttialbumi Hot, Cool and Vicious myi Yhdysvalloissa tuplaplatinaa. Samoihin aikoihin läpi itsensä löivät myös Queen Latifah ja MC Lyte. Pikku hiljaa naisartisteja alkoi nousta esiin Suomessakin. Kwanin Mariko, Mariska ja Notkean Rotan Meno-Anu nostivat ensimmäisenä naisten profiilia räpissä.

Naisten esiinmarssi aiheutti toki myös ajoittain kiivaita vastareaktioita. Kun naiset alkoivat saada muutama vuosi sitten joidenkin mielestä liiallistakin huomiota ja julkisuutta, muun muassa S.E.R.E –niminen hiphop -ryhmä ilmaisi välittömästi musiikillisen mielipiteensä: ”Suomen huoraskenee edustaa Yavis sekä Mariska, Kana tulee perästä, mut nyt on aika vavista tai teidän musiikki ei tollasenaan kiinnosta ketään, muita kuin feministei, imekää dikkei, naisen tehtävä suihin otto, ei pidellä mikkei.”

Vaikka ulkopuolelta on tullut ajoittain vähätteleviä kommentteja, nais-rap-artistit ovat tukeneet toisiaan. Yksi yhteistyön muoto on Femcees Finland.

Naisräppärit verkostoituvat

Naisräppärien yhdistys Femcees Finland sai alkusysäyksen, kun rap-artistit Yavis ja Sirius tapasivat keikalla vuonna 2001. ”Silloin nais-MC:t olivat vielä harvinaisia, ja meitä oli lähinnä pääkaupunkiseudulla”, kertoo Femcees Finlandin puheenjohtaja Yavis. Toisten naisräppärien kokemusten kuuleminen ja toisiin naisiin tutustuminen tuntui tärkeältä.

Omien sanojensa mukaan Femcees Finland ei pyri olemaan bändi eikä kiinteä posse, vaan ”orgaaninen yksikkö” joka on avoin kaikille halukkaille. Erityisen tärkeää on toimiminen uusien yrittäjien ponnahduslautana. Naisartistit voivat Femceesin kautta jakaa kokemuksiaan. ”Nykyään mukana on paljon naisräppäreitä ympäri Suomea, ja jokainen saa itse päättää sitoutumisensa asteen”, Yavis kertoo.

Femceesin sivustolla opastetaan nuoria artisteja musiikin teon perusteisiin: julkaisemiseen, miksaamiseen, nauhoitukseen ja niin edelleen. Ohjeita annetaan myös räppäämisestä ja sanoitusten kirjoittamisesta. Tiukkoja kolumneja sivuille kirjoittava Räpätäti ruotii säännöllisesti hiphop-musiikin ilmiöitä.

”Aluksi yritettiin lähinnä puskea tätä juttua eteenpäin ja edistää naisräppiä, nykyään tuetaan uusia tulokkaita etenemään omilla teillään”, Yavis kertoo. Itse Yavis keskittyy nykyään lähinnä uusien tulijoiden tukemiseen. Yhteisiä keikkojakin on pyritty järjestämään, viime vuonna muun muassa Pohjois-Suomen naisräppäreitä kutsuttiin keikalle Helsingin Gloriaan.

Ajat ovat muuttuneet

Viime vuosina Suomen hiphop-piireissä on tapahtunut paljon, ja naisräppäreihinkin on jo totuttu. Ajoittain vähättelyä esiintyy yhä, mutta Yavis suhtautuu siihen rauhallisesti. ”Omassa elämässä mua ei ole ikinä sorrettu. Ja aina on niitä, jotka eivät hyväksy, ja sitten niitä, jotka hyväksyvät.” Yavisin mielestä naisetkin ovat muuttuneet rohkeammiksi ja uskaltavat tehdä itsenäisesti omia juttujaan.

Kun ennen melkein kaikki naisartistit ottivat yhteyttä Femceesiin, nykyään naisia on hiphopissa mukana niin paljon, ettei kaikkia voi enää tuntea. Naiset toimivat omissa piiressään ja kaupungeissaan. Yaviksen mukaan suurin osa naisräppäreistä on tehnyt aina yhteistyötä miesporukoissa, ja Femcees on monille yksi tärkeä juttu muiden joukossa. ”Ennen kaikkea yhdessä toimitaan niiden kanssa, joiden kanssa se tuntuu hyvältä”, Yavis muistuttaa. Hän kuitenkin uskoo, että Femceesin kaltaiselle toiminnalle tulee olemaan aina jonkinlaista tilausta. ”Olisihan se tietenkin hieno juttu, jos meistä ei enää tarvittaisi!”

Kuvassa on 16-vuotias rap-artisti MC Pöly.

Femcees Finland

Teksti: Ellien toimitus (8.9.2005)
Kuva: Popgee Oy

X