Ihmissuhteet

Näistä asioista tiedät, että sinulla oli hyvä lapsuus

Opettivatko vanhempasi sinut ajamaan pyörällä tai leipomaan pullaa? Entä pelasitteko joskus yhdessä esimerkiksi Afrikan tähteä? Onnellinen lapsuus ei vaadi jokavuotisia ulkomaanmatkoja tai tietynlaisia tavaroita. Sen sijaan yhteenkuuluvuuden tunne ja jopa riitely rakentavat hyvää lapsuutta.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Kahdenkeskinen aika vanhemman kanssa on lapselle tärkeää.

Opettivatko vanhempasi sinut ajamaan pyörällä tai leipomaan pullaa? Entä pelasitteko joskus yhdessä esimerkiksi Afrikan tähteä? Onnellinen lapsuus ei vaadi jokavuotisia ulkomaanmatkoja tai tietynlaisia tavaroita. Sen sijaan yhteenkuuluvuuden tunne ja jopa riitely rakentavat hyvää lapsuutta.

Lapsen onni koostuu usein yllättävän yksinkertaisista palasista. Vaikka uusi lelu voi tehdä lapsen iloiseksi, pidemmän päälle aivan muilla asioilla on merkitystä.

Listasimme 10 asiaa, jotka tutkimusten perusteella liittyvät onnelliseen lapsuuteen. Kuulostaako tutulta?

1. Leivoitte, katsoitte tv:tä tai pelasitte yhdessä

Yhteinen puuhailu vanhempien kanssa on lapsille tärkeää. Moni muistaa päällimmäisenä asiana lapsuudestaan yksinkertaiset arjen hetket, jolloin on oltu perheen kanssa yhdessä ja tehty jotain mukavaa. Leivottiinko lapsuudessasi yhdessä pullaa, pelattiinko Afrikan tähteä tai katsottiinko porukalla televisiota? Tällaiset pieniltä tuntuvat asiat tekevät lapsen usein onnelliseksi.

2. Sait huomiota ja kahdenkeskistä aikaa

Sillä, että lapsi saa jakamatonta huomiota äidiltään tai isältään, on hänelle suuri merkitys. Lapsi haluaa kokea tulleensa nähdyksi ja kuulluksi. Hän voi tulla äärettömän onnelliseksi siitä, että pääsee vanhempansa kanssa kahdestaan mato-ongelle tai retkelle lähikirjastoon. Aina ei edes tarvitse tehdä mitään erityistä. Lapsi arvostaa sitä, että vanhempi on vain läsnä.

3. Äitisi tai isäsi opettivat sinua

Lapset oppivat koko ajan uusia taitoja ja asioita maailmasta. Vaikka moni taidoista opitaan lastenkeskisissä leikeissä, myös vanhempien kanssa jaetut oppimiskokemukset ovat tärkeitä. Samalla, kun lapsi esimerkiksi oppii sukeltamaan isän neuvojen avulla, hän saa isältään huomiota, kannustusta ja yhdessä jaettuja onnistumisen kokemuksia.

4. Et saanut tehdä kaikkea, mitä halusit

Vaikka säännöt eivät aina olisi lapsen mieleen, loppujen lopuksi ne tuovat hänen elämäänsä turvallisuuden tunnetta. Kun lapselle asetetaan rajat, hän myös oppii sen, ettei hänen jokaista mielihaluaan ole aina mahdollista toteuttaa.

5. Riitelitte – ja sovitte riidat

Perheenjäsenten välisiin suhteisiin kuuluu riitoja. Riidelleessän lapsi oppii käsittelemään myös kielteisiä tunteitaan. On kuitenkin tärkeää, että riidat opitaan selvittämään ja että lopulta tehdään sovinto.

6. Sinua kannustettiin

Tutkimusten mukaan lapsille on tärkeää, että vanhemmat ovat kiinnostuneita lapsen koulunkäynnistä ja lohduttavat ja kannustavat, jos jokin menee pieleen.

Lapsi tuntee, että hänestä välitetään, kun hän saa vanhemmilta kannustusta ja neuvoja.

7. Tunsit vanhempiesi kanssa yhteenkuuluvuutta

Oliko sinulla äitisi tai isäsi kanssa hetkiä, jolloin olitte tiivis parivaljakko? Pääsitkö isäsi kanssa valitsemaan perheellenne uutta autoa tai päädyitkö äitisi kanssa hauskaan tilanteeseen, jolle naurettiin pitkään jälkeen päin? Lapselle on tärkeää saavuttaa tunne yhteenkuuluvuudesta ja yhdessä olemisesta.

8. Vanhemmat tunsivat myös ystäväsi

Se, että vanhemmat ovat kiinnostuneita siitä, kenen kanssa heidän lapsensa liikkuu, kertoo välittämisestä. Jos vanhempasi tiesivät, kenen kanssa ja missä vietit vapaa-aikaasi, he todennäköisesti pystyivät myös antamaan sinulle haluaamaasi liikkumavapautta.

9. Sait ilmaista tunteitasi

Lapsen on hyvä oppia, että tunteitaan on lupa ilmaista eikä itkua tarvitse hävetä. Kun tunteiden näyttäminen sallitaan kotona, lapsi oppii samalla myös tunnistamaan tunteensa ja käsittelemään niitä.

10. Ympärilläsi oli turvallisia ihmisiä

Kokemus siitä, että on turvassa, on niin pienelle kuin isollekin ihmiselle tärkeää. Turva tarkoittaa lapselle muun muassa ruokaa, unta ja rakkautta. Kun elämä on turvallista, lapsella on hyvät edellytykset onnelliseen elämään.

Lähteet: MLL ja Terhi Palomäki 2011: Mitä sinulle kuuluu? (Pro gradu -tutkielma)

Lue myös:

Nämä merkit paljastavat, että sinut on kasvattanut vahva nainen

Tunkeeko äiti reviirillesi – äidin ja tyttären suhde on harvoin helppo aikuisenakaan

Vanhempien vaikutus – Väistämätöntä vai vapaa valinta?

X