Ihmissuhteet

Nämä eleet paljastavat valehtelijan – 10 tunnistettavaa merkkiä

Asiantuntijoiden mukaan valehtelijan kasvot voivat olla tyynet, mutta hänen kehonkielensä on paljastavaa. Lue, mitä eleitä kannattaa tarkkailla, jos epäilet toisen rehellisyyttä.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Vaikka valehtelija kykenisi hallitsemaan ilmeensä, hän yleensä sortuu muihin paljastaviin eleisiin.

Asiantuntijoiden mukaan valehtelijan kasvot voivat olla tyynet, mutta hänen kehonkielensä on paljastavaa. Lue, mitä eleitä kannattaa tarkkailla, jos epäilet toisen rehellisyyttä.

Taitavankin valehtelijan voi tunnistaa tarkkailemalla hänen reaktionopeuttaan vaikeassa tilanteessa. Näin väittävät CIA:ssa työskennelleet Philip Houston, Michael Floyd ja Susan Carnicero.

Psykologi Leanne ten Brinke neuvoo kiinnittämään huomiota etenkin epäilyttävän ihmisen eleisiin. Vaikka valehtelijan kasvot olisivat tyynet, hän heiluttelee usein jalkojaan hermostuneesti.

1. Hän pitää tauon ennen kuin vastaa syytteisiin

Rehellinen ihminen reagoi spontaanisti, jos hänelle esitetään kysymys tai syyte, joka on suorastaan absurdi. Jos kysyt vilpittömältä ihmiseltä ”varastitko lompakkoni”, ei-vastaus on välitön, koska hänen ei tarvitse miettiä asiaa.

Valehtelija taas pitää usein tauon ennen vastaamistaan. Hän miettii, millaisen selityksen keksisi, ja miten hänen kannattaisi käyttäytyä vaikuttaakseen viattomalta.

2. Hän vastaa liian laajasti ja yksityiskohtaisesti

Valehtelija kuvittelee, että tarkka selitys vakuuttaa muut hänen syyttömyydestään. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos toinen aloittaa sepustuksensa muinaisista roomalaisista, kun kysäiset, mitä hän teki viime torstaina seitsemältä.

Rehellinen ihminen ei vastaa pitkästi kysymyksiin, joita hän pitää merkityksettöminä. Valehtelija taas tarjoilee yksityiskohtia pursuilevan vastauksen. Hän voi myös vastailla oma-aloitteisesti kysymyksiin, joita olettaa sinun esittävän seuraavaksi. Kerrottuaan, että hän oli torstai-iltana lenkillä hän jatkaa, että ei, en ollut baarissa ja nukkumaan menin jo yhdeksältä.

Lue myös: Tämän takia puolisolle valehdellaan

3. Hän toistelee samoja lauseita

Valehtelija toistelee konfliktitilanteessa usein samoja sanoja tai lauseita. Hän ei vastaa kysymyksiin johdonmukaisesti, vaan jankuttaa ”en tehnyt sitä” -hokemaa, koska yrittää uskotella syyttömyyttään myös itselleen. Lauseiden toistelu on myös keino voittaa aikaa, kun valehtelija yrittää keksiä sopivaa vastausta.

4. Valehtelijan hengitys kiihtyy ja ääni kimeytyy

Valehteleminen nostaa ihmisen stressitasoa. Stressi kiihdyttää pulssia ja nostaa verenpainetta, minkä vuoksi hengitys nopeutuu.

Valehtelija saattaa haukkoa henkeään niin, että hänen puheensa katkeilee. Hengityksen kiihtyminen tekee äänestä kimeän ja ohuen. Hengityksen nopeutuminen saa myös olkapäät kiristymään ja nousemaan korviin.

5. Hän selvittelee kurkkuaan

Valehtelija tuntee usein tarvetta selvitellä kurkkuaan. Stressi kuivattaa suuta ja jännittää kaulan lihakset, minkä vuoksi kurkkua pitää rykiä.

Rykiminen johtuu myös siitä, että valehtelija ei puhu spontaanisti. Hän valmistautuu selittelyynsä kuin virallisen puheen pitämiseen. Tällaisessa tilanteessa huijari alkaa usein toistella maneereja, joita hänellä on ennen julkisia esiintymisiä. Kurkun selvittely ja veden juominen ovat yleisiä rituaaleja ennen yleisölle puhumista.

Keskustelussa: Miten suhtaudutte puolison valehteluun?

6. Hän jähmettyy liikkumattomaksi

Levottomia eleitä pidetään usein valehtelun merkkinä. Liikkumattomuus on kuitenkin yhtä suuri hälytysmerkki. Valehtelija kirjaimellisesti jähmettyy kauhusta pelätessään paljastumista. Myös huijarin katse voi lasittua, ja hän tuijottaa keskustelukumpaniaan räpyttelemättä silmiään.

Valehtelija voi hillitä kehonkieltään myös tietoisesti, koska kuvittelee sen olevan luotettavuuden merkki. Elehtiminen on kuitenkin luonnollisempi reaktio vaikeissa tilanteissa. Rehellinen ihminen hermostuu, jos häntä syytetään asioista, joihin hän tietää olevansa syytön. Tällöin elekieli muuttuu levottomaksi, toisin kuin valehtelijalla, joka ylikorostaa tyyneyttään.

7. Valehtelijan jalat vispaavat

Vaikka valehtelijan kasvot olisivat levolliset ja ylävartalo liikkumaton, hän voi heilutella jalkojaan hermostuneesti. Reaktio on alitajuinen, sillä huiputtaja haluaisi kirjaimellisesti juosta pois tukalasta tilanteesta.

Jalkojen vispaaminen on myös keino rentouttaa jännittynyttä kehoa. Huijari keskittää valtavasti energiaa pokerinaamaansa ja uskottavaan tarinaan. Jalkojen heiluttelu on keino purkaa tämän ponnistuksen aiheuttamaa stressiä.

8. Hän peittelee suutaan tai silmiään

Valehtelu saa monet tuntemaan huonoa omaatuntoa. Valehtelija voi peittää suunsa kädellään tai kaulahuivilla, koska häpeää sanojaan. Myös huulien pureskeluun ja imeskelyyn ja leuan alueen kosketteluun kannattaa kiinnittää huomiota.

Epärehellinen ihminen kääntää usein katseensa sivuun tai alas. Tämäkin reaktio johtuu häpeästä. Valehtelija ei kestä katsoa muita, ja hän pelkää valheen paljastuvan silmistään. Vaikka valehtelijan kasvot olisivat keskustelukumppania kohti, hän voi katsoa alaspäin tai silmissä eloton katse.

9. Hän peittelee kehonsa herkkiä osia

Kasvojensa lisäksi valehtelija yrittää suojella vartalonsa muita herkkiä kohtia. Huijarit koskettelevat vaikeissa tilanteissa usein kaulaansa sekä rinnan ja vatsan aluetta.

Valehtelija voi vetäytyä kippuraan, sillä hän yrittää suojella sisintään. Hän voi myös nykiä paitansa kaulusta, takkia tai huivia vartalonsa keskiosan peitoksi.

Keskustelussa: Miesystävän ulosotot paljastuivat, huijaako hän minua?

10. Hän järjestelee ympärillään olevia tavaroita

Valehtelija näpertelee usein lähellä olevia tavaroita. Hän puhdistaa silmälasejaan, suoristaa kravattiaan, penkoo käsilaukkuaan tai järjestelee pöydällä olevia kyniä.

Tavaroiden järjestely on stressinpurkukeino, jonka avulla valehtelija keskittyy ja pitää hermonsa kasassa. Järjestäminen on myös konkreettinen tapa suoristaa epäilyttävän tarinan mutkat.

Lähteet: Business Insider, Parade

Testaa:

Tiedätkö, kuinka usein valehtelet?

Lue myös:

Horoskooppimerkkien kehonkieli – Tätä viestität eleilläsi

Näin kumppanille valehdellaan – Pariterapeutti kertoo

Miehen kehonkieli – Opettele tulkitsemaan miestä

Onko mies kiinnostunut sinusta? Kehonkieli paljastaa sen jo ensitreffeillä!

X