Ihmissuhteet 10.7.2017

Nämä merkit kertovat, että sinulla on kumppani, joka osaa arvostaa itsenäisyyttäsi

Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock
Pieni mustasukkaisuus on normaalia, sairaalloinen kontrollointi ei. Jos rakkaasi kunnioittaa omaa tilaasi, hän ei kyttää ystäviäsi tai rajoita menojasi. Listasimme piirteet, joista tunnistat itsenäisyyttäsi kunnioittavan kumppanin.

Mustasukkaisuus on normaali tunne, jota esiintyy joskus lähes kaikissa suhteissa. Inhimillinen mustasukkaisuus on kuitenkin eri asia kuin sairaalloinen omistushalu.

Ihminen, joka haluaa omistaa toisen, on mustasukkainen niin kumppaninsa ystävistä kuin tämän harrastuksista. Jos taas suhteessa vallitsee terve luottamus, kumpikaan ei kontrolloi tai kyttää toista.

Nämä piirteet kertovat, että kumppanisi osaa arvostaa kunnioittaa itsenäisyyttäsi:

1. Hän ymmärtää, että tarvitset omaa aikaa

Itsenäisyyttäsi kunnioittava kumppani antaa sinun olla rauhassa, kun tarvitset omaa aikaa. Hän ei mökötä, jos haluat lähteä vaikkapa yksin kävelylle tai elokuviin.

Omaa tilaasi kunnioittava puoliso tietää, että kaikki haluavat olla välillä yksin. Kumppanisi uskaltaa ottaa tällaisia hetkiä myös itselleen, sillä hän luottaa siihen, että sinäkin ymmärrät hänen oman ajan tarpeensa.

2. Hän antaa sinun toteuttaa itseäsi

Jos kumppanisi luottaa sinuun, hän antaa sinun satsata intohimoihisi. Hän haluaa viettää kanssasi aikaa, mutta ei suutu, jos jäät välillä ylitöihin tai uppoudut harrastuksiisi.

Kumppanisi on ylpeä kyvyistäsi ja sisäisestä palostasi. Hän kannustaa sinua tekemään sitä, mistä nautit, ja hehkuttaa saavutuksistasi muille.

Kun sinulla on rankka työrupeama, kumppanisi ottaa enemmän vetovastuuta arjesta, ettet pala loppuun. Et tunne olevasi hänelle loputtomassa kiitollisuudenvelassa, vaan autat häntä vastavuoroisesti, kun hän tarvitsee tukea.

3. Ystäväsi eivät ole uhka suhteellenne

Terveessä parisuhteessa molemmilla on omia ystäviä. Fiksu kumppani antaa sinun viettää aikaa kaveriporukassasi. Hän ei soittele jatkuvasti perääsi eikä änkeä seuraan silloin, kun haluat olla vain omien ystäviesi kanssa.

4. Hän ei ole sairaalloisen mustasukkainen

Jos suhteenne on tasapainoinen, vastakkaista sukupuolta olevat kaverisi eivät uhkaa sitä. Kumppanisi luottaa omaan vetovoimaansa, eikä hän pelkää pakkomielteenomaisesti, että petät häntä. Jos sinuun luodaan kadulla ihailevia katseita, hän on enemmänkin ylpeä kuin vihainen.

Itsenäisyyttäsi kunnioittava kumppani ei lue salaa viestejäsi, puutu pukeutumistyyliisi tai vakoile vastakkaista sukupuolta olevia kavereitasi. Kun vietät heidän kanssaan aikaa, hän ei rankaise sinua raivoamalla tai mököttämällä.

5. Sinulla saa olla omaa omaisuutta

Jos haluat avioehdon, kumppanisi ei pidä sitä epäluottamuslauseena. Se, onko teillä yhteinen vai omat pankkitilit, ei ole hänelle suhteen olennaisin asia. Pystytte puhumaan avoimesti rahasta ja omaisuudesta, eikä hän yritä tehdä sinua taloudellisesti riippuvaiseksi itsestään.

6. Hän ei heittäydy riidoissa marttyyriksi

Jos kumppanisi ei ole hysteerisen omistushaluinen, hän ei pelkää erimielisyyksiä, vaan pystyy puhumaan niistä. Hän ei heittäydy riidoissa marttyyriksi, joka voivottelee, miten ikävästi kohtelet häntä, ja miten hylätyksi hän tuntee itsensä. Hän ei kerjää sääliä eikä manipuloi sinua syyllistämisellä ja uhriutumisella.

7. Hän ei sekoita itsenäisyyttäsi kylmyyteen

Omilla jaloillaan seisova ihminen ymmärtää, että itsenäisyys ja oman ajan tarve ovat eri asioita kuin kylmyys. Hän ei syytä sinua itsekkääksi ja kovaksi, jos sinulla on muutakin elämää kuin hän.

8. Hyvä parisuhde ei tarkoita hänelle symbioosia

Itsenäisyyden merkityksen ymmärtävä ihminen ei ajattele, että rakkaus tarkoittaa täydellistä symbioosia. Hän tietää, että suhde voi olla läheinen ja rakkaudentäyteinen, vaikka pari ei olisi yhdessä aamusta iltaan.

Tällainen ihminen ymmärtää myös erilaisia elämäntilanteita. Pariskunta voi kaivata omaa tilaa, jos molemmat ovat olleet pitkään yksin ennen suhdetta ja luoneet oman rytminsä. Jos kumppanisi luottaa rakkauteenne, hän ei ahdistu, vaikka viettäisitte aikaa erillänne.

Lähteet: Bustle, Thought Catalog, Väestöliitto

Lue myös:

Kaisa tarkisteli miehensä puhelinta ja lompakkoa – mustasukkaisuudesta voi parantua

TTK-finalisti Laura Malmivaara tanssikisan vaikutuksista parisuhteeseensa: ”Kaikista mahdollisista tunteista puhuttiin etukäteen

Epäterveen omistushaluinen puoliso murentaa itsetuntoa ja minuutta – kun suhde on täynnä käskyjä ja kieltoja

Kuuluuko mustasukkaisuus rakkauteen vai tuhoaako se parisuhteen? Asiantuntijat vastaavat

Keskustele:

Alan olla loppu avovaimoni mustasukkaisuuteen

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi