Ihmissuhteet

Näpytteleekö puolisosi jatkuvasti puhelintaan? Ärsyttävä tapa voi olla signaali lähestyvästä kriisistä

Liika puhelimen selailu on uusi, mutta yleinen parisuhteen sudenkuoppa, joka voi pahimmillaan johtaa jopa eroon. Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen neuvoo, miten tilanne on ratkottavissa ilman riitaa.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Jatkuva puhelimen selaaminen voi herättää mustasukkaisuutta.

Liika puhelimen selailu on uusi, mutta yleinen parisuhteen sudenkuoppa, joka voi pahimmillaan johtaa jopa eroon. Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen neuvoo, miten tilanne on ratkottavissa ilman riitaa.

Kumppanisi selaa puhelinta samalla, kun yrität kertoa työpäivästäsi. Katsotte yhdessä elokuvaa ja puolisosi kaivaa puhelimen esiin kesken kaiken. Sinä olet käynyt lenkillä, laittanut ruokaa ja viikannut pyykit, mutta kumppanisi näpyttää edelleen puhelinta täsmälleen samassa asennossa. Kuulostaako tutulta? Ei ihme, sillä puhelin on varsin monen suhteen kolmas pyörä.

Monelle tutun ongelman on saanut huomata myös yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen, joka törmää ilmiöön työssään päivittäin. Hänen mukaansa kyse on nykyisessä laajuudessa varsin uudesta, mutta vakavasti otettavasta ongelmasta.

– Älypuhelimien käytön monipuolistuminen ja helppous ovat pääosin hyviä asioita, mutta kolikolla on toinenkin puoli. Kyselytutkimusten mukaan esimerkiksi seksin harrastamisen määrä on länsimaissa vähentynyt viime vuosien aikana, ja syistä ollaan melko yksimielisiä: se, että olemme somessa ja sähköpostitse saavutettavissa jatkuvasti 24/7, on vaikuttanut asiaan, Pölönen kuvailee älypuhelinten tuomaa kuormaa parisuhteeseen.

Jos toinen näpyttelee koko ajan puhelintaan, voi parisuhteen toiselle osapuolelle tulla tunne, että joku muu on puhelimella paljon kiinnostavampi kuin itse on. Samalla se voi herättää tuntemuksen siitä, ettei tule kuulluksi, joka voi tuntua hylkäämiseltä.

Myös mustasukkaisuus saattaa herätä kumppanin liiasta puhelimen selailusta. Kun katselemme televisiota tai luemme kirjaa, puoliso usein tietää, mitä olemme tekemässä. Se, mitä puhelimella tehdään, jää kuitenkin toiselta pimentoon.

– Puhelimen kautta koko maailma on niin sanotusti auki – saatetaan pelata, somettaa, viestitellä, maksaa laskuja, tehdä ostoksia, lukea uutisia tai hakea tietoa harrastukseen liittyen. Kumppanille onkin hyvä kertoa, mitä puhelimella milloinkin tekee. Siitä tulee toiselle osapuolelle heti luottavaisempi olo.

Ilmaise huolesi ja kerro tunteesi

Jos toisen liika puhelimella olo alkaa ärsyttää, on asia hyvä ottaa esille mahdollisimman pian.

– On mahdollista, että kumppani pakenee todellisuutta puhelimen maailmaan. Tällainen tilanne tulee vastaan esimerkiksi silloin, kun suhde on ajautumassa kriisiin. Puhelimen jatkuvasti esille ottaminen voi olla myös tietynlainen vaistomainen maneeri, jota ei edes itse tiedosteta, Pölönen huomauttaa.

Lausahdukset ”Aina sinä sitä puhelinta räpläät!” tai ”Sinulla on joku toinen, jonka kanssa viestittelet!” eivät todennäköisesti johda kuin ilmiriitaan. Toinen osapuoli saattaa ottaa puolustuskannan ja käyttää aseenaan omia puhelimen käyttötapojasi.

– Hyvin monella meistä puhelin on lähes koko ajan lähellä ja ruutuaika lipsuu helposti liiallisuuksiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kumppanin liiasta puhelimen käytöstä voisi keskustella. Vaikka puhelimen käyttö ei omasta mielestä olisi uhka kenellekään, on asiaa hyvä pyrkiä tarkastelemaan toisen ihmisen näkökulmasta ja asettautua hänen asemaansa, Pölönen sanoo.

Asiantuntijan mukaan on mahdollista, että kumppani pakenee todellisuutta puhelimen maailmaan.

Keskustelu kannattaa avata huolen ja omien tunteiden kautta.

– Voi esimerkiksi sanoa, että ’Minua hieman huolettaa, onko puhelimessa jotain sellaista, mikä kuormittaa meidän suhdettamme.’ tai ’Voisitko kertoa, mikä puhelimessasi on sellaista, että se kiinnostaa sinua noin paljon tai on noin hauskaa?’

Jos käy ilmi, että kumppani hoitaa puhelimella pääasiassa työasioita, ja se kuormittaa parisuhteen hyvinvointia, on tämäkin asia hyvä ottaa esille huolen kautta. Voi vaikkapa sanoa, että on huolissaan siitä, että työasiat uuvuttavat toista liikaa ja häiritsevät tämän yöunta.

Asettakaa rajat ja sopikaa säännöt

Puhelimen käytön täyskielto ei usein ole järkevää, eikä edes mahdollista. Pölönen on huomannut monien pariskuntien kohdalla, että parhaiten tilanne ratkeaa, kun sovitaan yhdessä riittävän selkeät säännöt siitä, milloin puhelinta voi käyttää ja missä tilanteessa se ei ole sopivaa.

– Asiasta on hyvä käydä avoin keskustelu ja tehdä tietynlaisia kompromisseja, miten jatkossa toimitaan. Voidaan esimerkiksi sopia, että kun syödään tai katsellaan elokuvaa, puhelin laitetaan äänettömälle. Tai kun mennään nukkumaan, puhelin jätetään muualle.

Uusista säännöistä kiinni pitäminen vaatii määrätietoista paneutumista parisuhteen molemmilta osapuolilta. Pidemmän päälle säännöt kuitenkin usein sulautuvat osaksi normaalia arkea.

– Siinä vaiheessa, kun kumpikin huomaa, että uudet tavat tekevät elämän mukavammaksi, syntyy motivaatio pitää säännöistä myös kiinni. Jos lipsumista kuitenkin tapahtuu, voi asiasta huomauttaa ystävällisesti tai kysyä, onko tapahtunut jotain sellaista, mikä selittää lipsumisen, Pölönen sanoo.

X