Ihmissuhteet

Narsisti työpaikalla – näin tulet toimeen myrkyllisen työkaverin kanssa

Narsistityökaveri vaatii jatkuvaa huomiota ja uskoo pystyvänsä mihin tahansa. Kaikki hänen tekemänsä virheet ovat aina muiden syytä. Jos esität hänelle kritiikkiä, hän hyökkää sinua vastaan. Mikä siis neuvoksi? Listasimme 6 vinkkiä narsistityökaverin kanssa toimimiseen.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Narsistityökaverin seurassa kannattaa ottaa mieluummin kuuntelijan kuin puhujan rooli, mikäli se on mahdollista.

Narsistityökaveri vaatii jatkuvaa huomiota ja uskoo pystyvänsä mihin tahansa. Kaikki hänen tekemänsä virheet ovat aina muiden syytä. Jos esität hänelle kritiikkiä, hän hyökkää sinua vastaan. Mikä siis neuvoksi? Listasimme 6 vinkkiä narsistityökaverin kanssa toimimiseen.

Narsisti on häikäilemätön ja itsekäs oman edun tavoittelija, joka ei kykene näkemään itsessään minkäänlaisia vikoja. Jos narsistille esittää kritiikkiä, hän hyökkää kritiikin esittäjää vastaan. Siksi työskenteleminen narsistin kanssa voi olla henkisesti todella raskasta.

Nämä 6 vinkkiä voivat tehdä narsistityökaverin kanssa toimimisesta hieman helpompaa:

1. Kiinnitä narsistiin huomiota

Narsisti rakastaa huomion keskipisteenä olemista ja on tarvittaessa valmis jyräämään häikäilemättömästi muut pois valokeilasta. Jos haluaa päästä helpolla ja välttää huomiosta kilpailemisen, kannattaa antaa narsistityökaverin puhua ja keskittyä itse kuuntelemiseen.

Huomioi narsistityökaverin sähköpostit ja muut pyynnöt sekä yhteydenotot mahdollisimman nopeasti ja hyvin. Näin hän tuntee olonsa arvostetuksi ja kokee vähemmän tarvetta muiden kyykyttämiseen.

2. Anna narsistille kiitosta hyvin tehdyistä asioista

Narsistityökaverin onnistumiset tuntuvat luultavasti laihalta lohdulta, jos hän toiminnallaan jatkuvasti myrkyttää työilmapiiriä. Yritä kuitenkin antaa hänelle tunnustusta pienistäkin onnistumisista. Näin hän pysyy paremmalla tuulella ja on luultavasti vähemmän haitaksi muille.

3. Naamioi muistutuksesi ja vaateesi kehuiksi

Narsistityökaveri tulistuu, jos häntä tullaan muistuttamaan asioista, sillä hän kokee tällaisen toiminnan häneen kohdistuvana kritiikkinä. Jos epäilet, että narsistityökaverisi on unohtanut esimerkiksi yhteisen työnne viimeistelyn, sinun ei kannata muistuttaa häntä kysymällä näin: ”Muistathan, että deadline on huomenna kello 12?”

Naamioi sen sijaan kaikki hänelle esittämäsi vaateet ja muistutukset kehun muotoon. Esimerkiksi deadlinesta voit muistuttaa vaikkapa näin: ”Ai niin, yhteisen työmme deadline onkin huomenna kello 12. Odotan jo innolla tekemiesi viimeistelyjen näkemistä.”

4. Älä asioi narsistin kanssa tunteiden vallassa

Narsistityökaveri osaa puhua vaikka mustan valkoiseksi. Hän ei kykene minkäänlaiseen rakentavaan riitelemiseen. Siksi riidat hänen kanssaan johtavat todennäköisesti ojasta allikkoon.

Jos sanot hänelle tunteiden vallassa jotain epäasiallista, voit olla varma, että hän ei unohda sitä ikinä ja käyttää sanojasi sinua vastaan. Turvallisin linja onkin, että narsistin kanssa ei asioi ikinä tunnekuohun vallassa. Tunteiden kuumetessa mene tarvittaessa vaikka hetkeksi vessaan kokoamaan ajatuksiasi.

5. Älä kerro hänelle henkilökohtaisia asioitasi

Narsistityökaveri saattaa hetkittäin olla myös erittäin hurmaava. Pidä silti välit narsistityökaveriisi ystävällisen asiallisina. Älä kerro hänelle mitään sellaisia henkilökohtaisia asioitasi, joita hän voisi halutessaan käyttää sinua vastaan. Älä missään tilanteessa juoruile narsistin kanssa muista työntekijöistä.

Muista, että jos narsistityökaverisi imartelee sinua, hän tekee sen luultavasti saavuttaakseen jotain hänelle hyödyllistä, esimerkiksi luottamuksesi. Ääni kellossa voi muuttua hyvin äkkiä.

6. Kohtaa narsisti kiertoteitse

Jos narsistityökaverisi on selvästi asiaton ja alkaa kiusata tai nöyryyttää jotakuta tai useampaa työntekijää, tulee asiaan puuttua. Puhu havaitsemastasi työpaikkakiusaamisesta esimerkiksi pomollesi tai työpaikkasi luottamushenkilölle. Omin päin asiaa ei kannata lähteä narsistin kanssa puimaan.

Lähteet: Daily Mail Online, Psychology Today, SAK, The Narcissistic Life

Lue myös:

Narsistipomo on alaisiaan pompotteleva johtaja – 7 keinoa pärjätä empatiakyvyttömän esimiehen kanssa

Narsistiystävä hyväksikäyttää ystävyyttä – näin selviät kuluttavasta ihmissuhteesta

Narsisti puolisona – 25 merkkiä, joista tunnistat narsistin parisuhteessa

Kehuriippuvainen joutuu helposti manipuloiduksi tai narsistin uhriksi – tunnista hälytysmerkit

X