Ihmiset ja suhteet

Narsistin pauloissa

Teksti: Anna.fi

NarsistiNarsisti on ihmissuhdepelaaja, joka peilaa itseään ympäristöstään. Hän liehittelee, leikittelee, syyllistää ja lopulta luhistaa toisen raiteiltaan. Karismaattisen hurmurin verkoista ulos räpisteleminen vaatii lujaa tahdonvoimaa ja usein vuosien ammattiapua.

Kuplivaa rakkauden kevättä

Paula vaikuttaa asialliselta, tasaiselta ja hiukan värittömältä virkanaiselta. Viileä rationaalisuus on  kuitenkin säröillyt pahasti. ”Johan oli yksinkertaisesti hurmaava. Hän oli kohtelias, hyväkäytöksinen, romanttinen ja hän huomioi vain minua. Kaikki ystäväni äitiäni myöten kiittelivät hyvää tuuriani. Kyllä on koria poika, sanoi mumminikin. Sain lahjoja ja elämä oli yhtä juhlaa, kuplivaa rakkauden kevättä”, Paula sanoo.

Kritiikkiä Johan ei kuitenkaan sietänyt. Purevan sarkastista huumoria harjoittava Paula huomasi tämän, kun viileästä miehestä tuli mylvivä peto. ”Johanilla oli useita rinnakkaissuhteita. Hänen mottonsa oli: ei se pelaa, joka pelkää ja kaikkea saa tehdä, jos siitä ei jää kiinni. Eikä hän jäänytkään. Hän oli supliikkimies, joka puhui kaikki pussiin kaupan kassoista pikkulapsiin.”

”Hänen karismaattisen kuorensa alla oli pieni poika, joka sanoi toistamiseen, maailma olen minä. Hän piti itseään empaattisena, lujatahtoisena, hyväkäytöksisenä ja ihaili menestymistä sekä rautaista tahtoa. Uskon, että hänellä ei lopulta ollut todellisia ystäviä juuri ollenkaan. Hän tarvitsi jatkuvaa ihailua ja jokainen poikkipuolinen sana katkaisi orastavan ystävyyssuhteen. Mutta tarmokkaana, liehittelevänä ja leikkisänä hänen oli helppo kerätä ympärilleen aina uusia ihmisiä, uusia ihailijoita, myös uusia naisia.”

Johan ei koskaan käynyt käsiksi, mutta voimakkaana luonteena hän alkoi vähitellen murtaa Paulan itsetuntoa. ”Minulla on ollut upeampiakin naisia”, hän sanoi. Hoikkarakenteisen Paulan ulottumattomilta vietiin perunalastut ja kermamunkit. ”Sinun täytyy katsoa, mitä syöt. Kulta, näytät kamalalta.”

Empaattisuus pelkkää pintaa

”Hän alkoi arvella, että pettäisin häntä työkaverini kanssa. Tämänkin, aivan poskettoman epäilyn, Johan näki omalta kannaltaan. Hän alkoi huutaa ja raivota, että olin saanut ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua häneen, tilaisuuden, joka ei enää toistuisi. Monet olivat tällaisen tilaisuuden halunneet”, Paula naurahtaa. ”Nyt jälkeenpäin tajuan, että siinä suhteessa ei ollut me, vaan yksi minä. Minä olin jonkinlainen heijaste vain”, Paula sanoo.

”Johan osasi manipuloida ja saada asiat näyttämään haluamiltaan. Hän vaikutti aidon kiinnostuneelta ympäristöstään, muisti naapureiden nimet ja kissojen allergiat. Empaattisuus oli kuitenkin pelkkää pintaa, hän ei ollut kiinnostunut kuin itsestään, rahasta ja seksistä”, Paula toteaa. ”Tavallisuus ja arkisuus, jotka ehkä kuvaavat minua, eivät kuuluneet hänen käsitevalikoimaansa. Kaikki hänen tuntevansa ihmiset olivat jollain tapaa erikoisia, säkenöiviä persoonia. Välistä tuntui kun hänelle olisi valittu joku erityisen suuri ja kosminen tehtävä täällä maan päällä”, Paula hymähtää. ”Johan tähtäsikin politiikkaan.”

Älyllistävä narsisti

”Imin jokaisen sanan Jussin huulilta. Hän oli mielestäni niin älykäs”, sanoo Karita. Älyllisyydestä tuli Jussin pakotie, hän asettui usein ihmisten yläpuolelle. Jussi saattoi naureskella tuntikausia toisten ihmisten rahatilanteelle, heidän huonolle tuurilleen ja tyhmille mielipiteilleen. Älykäs Jussi kiistatta oli, mutta tunnevammainen. Hän ei sietänyt ainoatakaan tilannetta, jossa ei loistanut valokeilassa ja käytti tilaisuudet hyväksi mollaamalla avovaimoaan.

”Minä en ollut mitään, koska minulla ei loistavia opintoja. Hiukseni minun piti pitää pitkinä ja minun piti opiskella tiettyyn ammattiin, jotta Jussi kehtaisi näyttää minua. Lihavuus, köyhyys ja tyhmyys olivat Jussille kauhistus, samaten aika liberaalit ystäväni, jotka piikittelivät häntä”, sanoo Karita, ”En tiennyt kuka olin tai mitä halusin ja Jussi vaikutti niin voimakkaalta, saavuttamattomalta, tarmokkaalta ja älykkäältä. Hänen maailmaansa ei mahtunut vikoja tai läskiä, pelkkää siloteltua täydellisyyttä”, Karita sanoo. ”Kuulin vuosia sitten Jussin siskosta, joka oli suljettuna johonkin laitokseen. Tämä sisko oli varjeltu perhesalaisuus”, Karita sanoo.

Narsisti: onni, jonka annoin pois

Irina rakasti esiintymistä ja laulamista. Lopulta hän murtui. Tunnelmallista rakkauslaulua laulaessaan hänen mieleensä muistui hänen oma elämänsä, joka oli kaikkea muuta kuin onnellisuuden hehkeää auvoa. ”Silkkaa skeidaa”, hän itki ystävilleen.

Mikael, hänen suuri  kunnollinen rakkautensa nöyryytti häntä julkisesti. Hän ei enää päässyt yksin ulos ja pyykkipäivinä Mikael moitti hänen surkeaa ulkonäköään. ”Sä olet ruma ja lihava! Sä oksetat mua”, Mikael huusi. Nuoruudessaan missikisoja  kolunnut  yhä klassisen kaunis Irina nyyhkytti öisin tyynyynsä. Todellisuudessa  naiselliseen pyöreyteen taipuva Irina oli saanut vain pari kiloa lisää. Mikael mussutti suklaata Irinan edessä, mutta piilotti herkut tältä.

Mikael saattoi kuitenkin itse häipyä omille teilleen päiväkausiksi ja tuhlata suuria summia rahaa. Irinan rahaa. Kukaan ei tiedä, missä Mikael oli ollut. Irina ei sen sijaan saanut mennä roskalaatikkoa kauemmaksi. ”Sä petät mua!”, huusi Mikael. Irinan lähipiiri on usuttanut häntä jättämään miehen, mutta mitään ei ole tapahtunut. ”Minulla riittää vientiä. Ole onnellinen, kun sinulla on minut”, Mikael muistutti. Hän vaati Irinaa jättämään työnsä, jossa tämä oli näkyvässä asemassa.

Enkö ole hyvä ihminen?

Paula on päässyt irti Johanista. Tämän nykyinen, kiljuva tyttöystävä, on myös rauhoittunut. ”Kaiken kokemani jälkeen Johan saattoi huutaa, että enkö ole hyvä ihminen?  Ihan kuin hän tarvitsi siihen vahvistuksen minulta. Minä olin se suhteen bitch, kun uskalsin ajatella ääneen asioita. Uskon, että narsisteissa on jokin taikavoima, joka saa heidän lähipiirinsä näyttämään erityisen hohdokkaalta. Pintakiilto rapisee kuitenkin nopeasti. Imartelulla, aidolla kiinnostuksen tunteella narsisti luo verkkojaan.  Kiinnostus on silkkaa pintaa, narsisti näkee kuitenkin oman kuvajaisensa. Toinen on vain silkkaa heijastetta, täytettä. Narsisti on kiinnostunut vain omasta kuvajaisestaan”, Paula sanoo.

”Johan oli ja pysyi sankarina tuttavilleen, vaikka hänellä oli useita naisia samanaikaisesti ja hänen bisneksensä olivat pelkkää tarinaa. Hän pysyi hurmaavana, mutta ei päästänyt lähelleen. Hänelle oli olemassa ennen kaikkea hän itse. Suhteen alun ihanat, maailmaa syleilevät keskustelut,  mitä ne olivat? Ne olivat keskustelua Johanista itsestään”, Paula analysoi.

Suhteen rikkouduttua, huutavaa jälkipyykkiä ei käyty yksin Johanin, vaan hänen parin lakeijansa kanssa. ”Johan haki vahvistusta heiltä, kunnes he lopulta häipyivät. Kyseessä oli kuitenkin kai meidän kahden suhde, ei mikään peilisali.”

Kaikkeen liimattu narsismi

Rationaalinen Paula löysi itsensä pian uudelleen. ”En se ollut minä, joka poseerasi saumasukissa ja pitseissä. Persoonaani kuuluu pieni pureva ironia ja tervejärkisyys. Terveessä suhteessa voi lentää hurttikin huumori”, hän sanoo.

”Sekstailtuamme Johan huusi, että hän oli tarjonnut minulle parasta, mitä hän tiesi. Miksi siis valittaisin?”

”Narsismi on sana, jota käytetään väärin. Tuntuu kun aikamme rakentuisi narsismille. Kaikki haluavat olla etusivun tähtiä, eivät tavallisia toimistohiiriä. Idolsit eivät kuitenkaan ole mitään ilman kirkuvaa fanilaumaa”, hän sanoo. ”Narsistilla on usein ihailtuja ominaisuuksia, kuten karismaattisuus, älykkyys, tarmokkuus, energisyys. Aikana, jolloin ulospäin suuntautuneisuutta ihaillaan, kukaan ei muista, että hiljaiset perivät maan”, hän sanoo.

”Narsismin määritteitä on useita. Uskon, että on tärkeää tutustua omiin tuntemuksiinsa ja alan kirjallisuuteen. Parisuhde ei ole silkkaa ruusutarhaa, mutta ei ole mitään syytä pönkittää narsistin sairasta maailmaa”, hän sanoo topakasti. ”Tavallisuus ei ehkä ole tavoiteltavaa, mutta se on toisinaan aivan tervettä”, hän sanoo. ”En halua miestä, joka palvoo maata, jolla kuljen”, Paula nauraa.

Milloin sitten hälytyskellojen pitäisi soida? ”Silloin kun ei tunne voivansa hyvin”, Paula sanoo. ”Terve ihminen kestää kritiikkiä myös parisuhteessa, mutta kontrolli ja solvaus ovat eri asia”, hän huomauttaa.

Laura

X