Ihmissuhteet

Narsistipomo on alaisiaan pompotteleva johtaja – 7 keinoa pärjätä empatiakyvyttömän esimiehen kanssa

Narsistinen esimies osaa olla hurmaava ja karismaattinen, mutta myös nöyryyttää ja kiusata alaisiaan. Narsistipomon kanssa on kuitenkin mahdollista pärjätä, jos pitää huolta omasta itsetunnostaan eikä haasta häntä suoraan. Listasimme 7 vinkkiä narsistipomon alaisille.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Narsistisen pomon kanssa työskentely on helpompaa, kun hänen luonteenpiirteensä ottaa huomioon.

Narsistinen esimies osaa olla hurmaava ja karismaattinen, mutta myös nöyryyttää ja kiusata alaisiaan. Narsistipomon kanssa on kuitenkin mahdollista pärjätä, jos pitää huolta omasta itsetunnostaan eikä haasta häntä suoraan. Listasimme 7 vinkkiä narsistipomon alaisille.

Jos esimiehesi vaatii jatkuvasti ihailua, puhuu enemmän kuin kuuntelee, kääntää omat virheensä muiden syyksi eikä kykene empatiaan, hän saattaa olla narsisti.

Narsistisen pomon kanssa työskentely on usein raskasta ja arvaamatonta. Hän saattaa toisena hetkenä olla hyvin hurmaava, karismaattinen ja tehokas esimies, mutta toisena hetkenä hänestä kuoriutuu syyttävä, alaisiaan pompotteleva ja ilkeä johtaja. Työilmapiiri on narsistisen esimiehen työyhteisössä usein huono. Epäasiallinen kohtelu voi johtaa jopa loppuunpalamiseen ja työkyvyttömyyteen.

Mutta kuinka pysyä järjissään, jos oma esimies on narsisti? Listasimme 7 keinoa, jotka auttavat pärjäämään narsistipomon kanssa.

1. Pidä huolta itsetunnostasi

Työskentely narsistisen esimiehen alaisuudessa voi olla hyvin stressaavaa ja jopa nöyryyttävää. Pidä huolta siitä, että et menetä itsearvostustasi. Tee työn ulkopuolella asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja onnistumisen kokemuksia sekä kohottavat itsetuntoasi.

2. Älä haasta esimiestäsi suoraan

Narsistisen persoonan haastaminen, kritisointi ja kyseenalaistaminen on usein suuri virhe. Narsisti ei siedä itseensä kohdistuvaa arvostelua vaan reagoi aggressiivisella ja hyökkäävällä tavalla kriitikkiin – ja alkaa suunnitella vastaiskua.

Mikäli et ole samaa mieltä esimiehesi näkemyksen kanssa, älä sano sitä suoraan, jos haluat välttyä myrskyltä. Ilmaise omat ajatuksesi asiallisesti ja perustele näkemyksesi niin, että esimiehesi näyttäytyy hyvässä valossa. Narsisti nimittäin on usein kiinnostunut vain omasta edustaan. Kerro esimerkiksi, mitä hyötyä ehdotuksestasi seuraa pomollesi.

3. Pidä narsistipomoon etäisyyttä

Narsistin kanssa ei kannata yrittää muodostaa läheistä ihmissuhdetta tai ainakaan kertoa hänelle liikaa yksityiskohtia omasta elämästään. Hän saattaa käyttää tietoja sinua vastaan. Ole pomollesi mukava ja ystävällinen mutta asiallinen ja sopivan etäinen.

4. Aseta rajat

Päätä, millaista käytöstä voit suvaita ja millaista et voi hyväksyä. Jos rajat ylittyvät, ota asia rohkeasti esiin. Voit esimerkiksi sanoa, että ymmärrät pomosi näkökulman, mutta sinullakin on omasi.

5. Korjaa väärät tiedot välittömästi

Narsistiset ihmiset yrittävät usein saada itsensä näyttämään paremmalta polkemalla muita alas. Jos esimiehesi kritisoi sinua väärin perustein työyhteisösi edessä, korjaa tilanne välittömästi, jotta muut eivät saa sinusta vääränlaista kuvaa. Sinun ei tarvitse haastaa esimiestäsi vaan pitäytyä faktoissa ja tarjota tietoa, joka puoltaa näkemystäsi.

6. Mieti, mitä voit pomoltasi oppia

Vaikka narsistisen pomon alaisena työskentely on usein raskasta, narsistisella esimiehellä on kuitenkin tiettyjä kykyjä, joista voi ottaa oppia.

Tarkastele esimerkiksi esimiehesi esiintymistaitoja ja ota niistä mallia. Narsisti osaa esimerkiksi usein vakuuttaa muut paineenkin alla. Hän voi myös olla visionääri, jolla on kyky inspiroida muita.

7. Tee varasuunnitelma

Punnitse työhösi liittyviä hyviä ja huonoja puolia. Jos työsi on antoisaa ja mielenkiintoista, siitä voi olla järkevää pitää kiinni narsistisesta esimiehestä huolimatta. Jos taas koet, ettei työsi ole ahdistavan esimiessuhteen arvoista, aloita työnhaku välittömästi.

Voit myös ottaa yhteyttä työpaikkasi henkistöosastoon ja selvittää, olisiko sinulla mahdollisuutta vaihtaa tiimiä tai työtehtävää saman työpaikan sisällä.

Lähteet: Business Insider, Harvard Business Review, Psychology Today

Lue myös:

Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee

Narsismi perheessä – Tällainen äiti narsisti on

Kasvattiko sinut narsistiäiti? Nämä asiat elämästäsi se selittää

Kehuriippuvainen joutuu helposti manipuloiduksi tai narsistin uhriksi – tunnista hälytysmerkit

Varo joutumasta manipuloinnin uhriksi – näin tunnistat yleisimmät persoonallisuushäiriöt

X