Ihmissuhteet

Päivin, 57, mukava työkaveri eteni pomoksi ja paljastui narsistiksi – ”Olin hänelle uhka, josta oli päästävä eroon”

Päivi, 57, joutui yksinvaltiaan pomonsa mustalle listalle, koska ei suostunut tämän hovinarriksi. Hän on soimannut itseään siitä, että katseli huonoa kohtelua niin pitkään eikä vaihtanut työpaikkaa aikaisemmin.

Teksti:
Marjo-Kaisu Niinikoski
Kuvat:
Istock

Päivin pomo alkoi ajaa omaa agendaansa häikäilemättömästi.

Päivi, 57, joutui yksinvaltiaan pomonsa mustalle listalle, koska ei suostunut tämän hovinarriksi. Hän on soimannut itseään siitä, että katseli huonoa kohtelua niin pitkään eikä vaihtanut työpaikkaa aikaisemmin.

Päivin työkaverista kuoriutui omaa agendaansa ajava narsistipomo. Tässä jutussa Päivi kertoo tarinansa ja ratkaisukeskeinen terapeutti Katja Kytölä tukee Päiviä.

Päivi:

Työskentelin 22 vuotta luokanopettajana samassa alakoulussa. Meillä oli kiva työyhteisö ja innostava työilmapiiri.

Talossa työskenteli vararehtorina nainen, joka oli mielestäni mukava, aikaansaava ja oikeudenmukainen. Työkaverini olivat samaa mieltä.

Kun silloinen rehtori jäi eläkkeelle, äänestimme tämän naisen uudeksi rehtoriksi.

Alkuun uusi pomo näytti myönteiset puolensa. Hän otti paikkansa. Hän kuunteli henkilö­kuntaa, ja työyhteisömme voi hyvin.

Vaivihkaa rehtori rupesi ajamaan omaa agendaansa. Näin jälkikäteen tuntuu siltä, että koko koulu oli hänen oma shakkilautansa, jonka nappuloita me kaikki olimme.

Katja:

Kuvauksesi perusteella rehtori käyttäytyi kuin henkilö, jolla on narsistinen persoonallisuushäiriö. Narsisti näyttäytyy usein mukavana ja toiset huomioon ottavana niille, joiden yläpuolella hän ei ole. Näin hän voi myös pedata valta-asemaansa, johon tähtää.

Se, että rehtori on alkuun kuunnellut henkilökuntaa, on voinut olla osa hänen strategiaansa. Hän on ehkä pyrkinyt pääsemään selville teidän ajatuksistanne ja saamaan tärkeämmän aseman teidän keskuudessanne.

Narsisti todellakin pitää muita ihmisiä pelinappuloinaan päästäkseen omaan tavoitteeseensa. Näet tämän nyt jälkikäteen selkeästi.

Päivi:

Alussa minulla oli hyvä suhde häneen. Me jopa ystävystyimme. Meitä yhdisti samanlainen elämäntilanne. Olimme molemmat pienten lasten yksinhuoltajaäitejä.

Vietimme paljon vapaa-aikaa yhdessä. Onnistuimme pitämään työminämme erillään ystävyyssuhteestamme.

Tuimme toisiamme vaikeissa asioissa. Koin, että olimme tasavertaisia. En havainnut hänessä ystävänä itsekeskeisiä piirteitä, vaikka töissä hänen luonteensa alkoi jo paljastua.

Katja:

Sinun lähelleen ottaminen on voinut olla osa hänen suunnitelmaansa. Siksi hän ei alkuun näyttänyt sinulle itsekeskeisiä piirteitään. Narsisti usein käyttää häikäilemättä hyväkseen asioita, joita hän saa selville ystävistään.

Hän on varmasti saanut myös vertaistukea sinusta ollessaan yksinhuoltaja – aivan kuten sinäkin hänestä. Nämä yhteiset hyvät ajat ovat myöhemmin saattaneet olla yksi lähtöäsi vaikeuttanut tekijä.

Päivi:

Rehtorin käytös alkoi muuttua. Elettiin aikaa, jolloin koulu­maailmassa ilmeni tarvetta muutoksille.

Nainen oli luonteeltaan visionääri. Hän ryhtyi suunnittelemaan suureellisia muutoksia omassa päässään ja alkoi viedä niitä tinkimättömästi eteenpäin, kuuntelematta muita.

Hän kutsui omaa visiotaan meidän yhteiseksi visioksemme. Hän alkoi päättää asioista etukäteen ja ohitti meidät opettajat.

Rupesimme muutaman kollegani kanssa kyseenalaistamaan hänen toimintatapojaan, mutta se ei auttanut. Tuntui, että olimme olemassa vain häntä varten, hänen ehdoillaan.

Narsisti pomo. Nainen pelaa shakkia.
Katjan pomo käytti alaisiaan pelinappuloinaan.

Katja:

Keskustelut työkavereiden kanssa auttoivat varmasti sinua. Sait vahvistusta sille, että rehtorin toimintatavat eivät olleet terveitä, etkä ollut tilanteessa yksin.

Pääsitte myös purkamaan hämmennystänne ja tuulettamaan tunteitanne. Tunteenne ovat varmasti olleet oikeassa. Olitte häntä varten, ja hän saneli ehdot.

Päivi:

Rehtori muuttui yksinvaltiaaksi. Emme kuitenkaan suostuneet hänen hovikseen. Kun hän ymmärsi tämän, me jouduimme hänen mustalle listalleen. Hän alkoi määrätietoisesti savustaa meitä ulos.

Useamman vuoden ajan hän pelasi omaa mielivaltaista valta­peliään. Hän antoi ymmärtää, että haluaa koulu-uudistukseensa mukaan vain tietynlaisia opettajia. Meitä pitkän linjan konkariopettajia hän väheksyi avoimesti ja häikäilemättä.

Hän kutsui meitä kehityksen jarruiksi ja kehotti meitä ikiaikaisia lähtemään työkiertoon. Nuorempia opettajia hän mielisteli ja manipuloi ajattelemaan kuten hän itse ajatteli.

Rehtori sivuutti minut kokonaan kehitysprojektista, johon minulla olisi ollut paljon annettavaa. Hän antoi projektin taloon vasta tulleelle opettajalle, josta hän teki oman marionettinukkensa.

En tiennyt enää, mikä minun paikkani oli.

Katja:

Kuulostaa siltä, että rehtorilla ei ole ollut kykyä asettua toisen asemaan. Se on yksi narsistin piirteistä.

Toisten väheksyminen, haukkuminen ja manipulointi ovat kaikki henkistä väkivaltaa. Ei ihme, että olit kadottanut käsityksesi siitä, mikä sinun paikkasi työyhteisössä oli.

Nuorempien opettajien mielistely on narsistin taktiikkaa, jossa hän imarrellen nostaa ihmisiä suosioonsa, jotta nämä haluaisivat toimia narsistin toivomalla tavalla.

Ne, jotka eivät edistäneet hänen tavoitettaan, eivät tulleet hyväksytyiksi hänen maailmassaan.

Päivi:

Ymmärsin, että olin hänelle uhka, josta piti päästä eroon. Hänen ilmeensä paljastivat, että olin hänelle punainen vaate. Ärsytin häntä vahvoilla mieli­piteilläni ja kysymyksilläni. Minusta ei ollut hänelle enää hyötyä.

Hän ei ollut koskaan väärässä eikä ottanut kantaa kysymyksiini. Minusta oli tullut hänelle ilmaa. Se oli tosi loukkaavaa.

Voin noina vuosina todella huonosti. Vaikka tiesin, että minun olisi pitänyt lähteä, en kyennyt. Enkä halunnut.

Ystävyytemme loppui, mutta töissä jouduin kohtaamaan hänet.

Rehtori nakersi pala palalta itsetuntoani, mutta silti jäin työyhteisöön. Hänen silmissään olin arvoton, mutta sain arvostusta muutamalta työkaveriltani, oppilailtani ja heidän huoltajiltaan.

Saatoin vatvoa asioita viikonloppuisin väsyksiin saakka ja miettiä, mitä olin tehnyt väärin. Olin takertunut narsistin koukkuun. Se repi minut rikki.

Katja:

Sinä olit hänelle uhka, koska et toteuttanut hänen agendaansa. Säilytit silti vahvat mielipiteesi ja kyseenalaistit hänen toimintaansa. Se kertoo siitä, että kaikesta huolimatta pysyit uskollisena itsellesi ja omille arvoillesi.

Koska koit itsesi arvottomana ja olit niin rikki, sinulla ei varmasti ollut voimia hakea uutta työpaikkaa. Voi olla, että saatoit toivoa asioiden muuttuvan parempaan suuntaan.

On normaalia, että etsit syytä omasta toiminnastasi. Ajattelit kenties, että koska teen jotain väärin, minua kohdellaan näin. Mielesi haki kaikelle järjettömyydelle loogista syy-seuraussuhdetta. Syy ei silti tietenkään ollut sinussa.

Narsisti pomo. Käsi kurottaa pelastusrenkaaseen.
Uusi työpaikka koitui Päivin pelastukseksi.

Päivi:

Kolme vuotta sitten minulle heitettiin pelastusrengas. Sain vinkin avoimesta työpaikasta, joka oli kuin räätälöity minua varten. Tartuin siihen kaksin käsin.

Olin ollut puolitoista kuukautta uudessa työssäni, ja sain uudelta pomolta ja työkavereilta kiitosta osaamisestani. Olin täysin unohtanut, miltä tuntuu, kun joku arvostaa.

Se itkettää minua vieläkin.

Ajattelin, että pelastuin uppoavasta laivasta. Onneksi sieltä pelastautui myös entisiä työkavereitani, jotka olivat myös joutuneet narsistin kynsiin.

Olen kuullut sanottavan, että ainoa tapa toimia narsistin kanssa on kääntyä ympäri ja lähteä kokonaan toiseen suuntaan. Nyt ymmärrän, mitä se tarkoittaa.

Katja:

Toinen suunta on todellakin ainoa vaihtoehto. Narsisti ei yleensä muutu. Ratkaisu löytyy omaan itseensä ja omaan hyvinvointiinsa keskittymisestä.

Ihanaa, että uskalsit tarttua pelastusrenkaaseen. Uusi työyhteisösi kuulostaa terveeltä – toisille annetaan palautetta, arvostusta ja kiitosta. Se on normaalia ja koskettaa nyt sinua, koska olet ollut vuosikausia ilman sitä.

Päivi:

Olen kokenut kaikenlaisia tunteita. Olen ollut pettynyt, surullinen, voimaton, vihainen, katkerakin. Olen soimannut itseäni: miksi suostuin katsomaan tilannetta niin kauan? Miksi en lähtenyt aiemmin?

Narsisti sairastuttaa kaikki ympärillään. Hän murtaa kohteensa vähitellen ja saa voimaa riistämällä sen toiselta. Tämän ymmärtäminen oli minulle erityisen repivää myös siksi, että olin aiemmin pitkään parisuhteessa narsistisen miehen kanssa.

Vaikka olen aina ollut vahva, tiedän nyt, että kukaan ei ole niin vahva, että voittaisi taistelun narsistin kanssa.

Minulle kävi lopulta hyvin. Minusta on tullut taas se ihminen, joka olin aiemmin. Nyt saan taas kukoistaa.

Katja:

Kaiken kokemasi jälkeen kuvailemasi tunteet ovat normaaleja. Hyvä, että olet osannut tunnistaa ne ja antaa itsellesi luvan myös tuntea ne.

Ei ole sinun syytäsi, että kärsit niin kauan. Olet aiemmin toiminut senhetkisten tietojesi, taitojesi ja voimavarojesi turvin. Et ajatellut samoin kuin nyt.

Toivoisin sinun löytävän myötätuntoa ja armollisuutta itseäsi – ja myös silloista itseäsi kohtaan. Lähteminen ei ole helppoa, ja kuitenkin teit sen.

Taidat kuitenkin olla voittaja, koska nyt kukoistat ja olet löytänyt takaisin itseesi.

Asiantuntijana ratkaisukeskeinen terapeutti, väkivaltatyön asiantuntija, sosionomi, tietokirjailija Katja Kytölä

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 4/22.

 

X