Ihmissuhteet

Narsistiystävä hyväksikäyttää ystävyyttä – näin selviät kuluttavasta ihmissuhteesta

Narsisti on aluksi hurmaava ystävä. Ajan kuluessa kuitenkin jokainen hänen lähellään joutuu huomaamaan, että narsistiystävä ei ole ystävä lainkaan. Hänelle muut ihmiset ovat pelkkää käyttötavaraa.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Narsistiystävä loukkaantuu helposti ja syyttää ongelmistaan muita.

Narsisti on aluksi hurmaava ystävä. Ajan kuluessa kuitenkin jokainen hänen lähellään joutuu huomaamaan, että narsistiystävä ei ole ystävä lainkaan. Hänelle muut ihmiset ovat pelkkää käyttötavaraa.

Narsistiystävä on aluksi mukava ja ystävällinen, mutta osoittautuu ystävyyden syventyessä itsekkääksi ja empatiakyvyttömäksi manipuloijaksi ja patologiseksi valehtelijaksi. Hän haluaa, että kaikki tanssivat hänen pillinsä mukaan. Hän ei siedä lainkaan kritiikkiä ja loukkaantuu helposti. Ongelmistaan hän syyttää aina muita.

Hän jauhaa jatkuvasti itsestään, mutta ei vaivaudu ikinä kysymään, miten sinulla menee. Pidemmän päälle sinusta saattaakin alkaa tuntua siltä, että olet hänen palvelijansa ja hänelle vain yksi keino, jolla hän pääsee tavoitteisiinsa. Samalla kun narsistiystäväsi nostaa itseään, hän alentaa muita – myös sinua.

Kuulostaako tutulta? Näin selviät narsistiystävästä:

Pysy tyynenä

Narsistin kanssa ei kannata aloittaa tappelemista, sillä narsisti ei näe omia virheitään vaikka ne olisivat kuinka ilmiselviä ja asiasta väännettäisiin kuinka pitkään tahansa. Jos esimerkiksi peli-illassa huomaat, että ystäväsi on kerännyt käteensä liikaa kortteja ja vahingossa älähdät asiasta, älä anna tilanteen kuumeta enempää. Kun narsisti suuttuu huomautuksestasi, kannattaa häntä pyytää kertomaan, mitä on tapahtunut. Voit esimerkiksi sanoa, että sinä vain hämmennyit, sillä näyttää siltä, että hänellä on eri määrä kortteja kädessä kuin muilla. Kysy, voisiko hän auttaa sinua selvittämään, mistä eri määrä kortteja johtuu.

Aseta ja pidä kiinni henkilökohtaisista rajoistasi

Narsisti yrittää saada muut toimimaan oman tahtonsa mukaan. Siksi sinun on tärkeää asettaa omat rajat ja pysyä niissä. Ilmoita rajat narsistiselle ystävällesi äläkä jousta niistä. Koskaan. Narsistin kanssa ei kannata mennä paikkoihin, joissa tiedät, että hän pommittaa sinua jatkuvilla pyynnöillä. Esimerkiksi ulkomaille lähteminen yhdessä ei ole järkevää, sillä voit joutua tilanteeseen, jossa et pääse hänestä mitenkään eroon.

Älä kerro narsistiystävälle herkistä asioistasi

Narsisti pysyy tyytyväisenä, kun häntä kehutaan ja hän saa arvostusta. Useimmiten hän kehuu itse itseään, joten jo pelkällä kuuntelemisella ja pään nyökkäilyllä saat pidettyä hänet tyytyväisenä. Omia salaisia tai herkkiä asioita hänelle ei kannata paljastaa, sillä hän luultavasti käyttää niitä ennemmin tai myöhemmin lyömäaseena sinua vastaan.

Älä odota oikeudenmukaisuutta

Tiedosta, että narsistien lupaukset ovat luultavasti ilmaa. Joko he saattavat tietoisesti jättää lupauksensa pitämättä – tai sitten he vain unohtavat pitää lupauksistaan kiinni. He harvoin myöskään ajattelevat, mikä on oikea tapa toimia. Siksi heiltä on turha odottaa oikeudenmukaisuutta.

Laita narsisti pohtimaan mainettaan

Narsistit eivät tunne syyllisyyttä, ainoastaan häpeää.  Jos hän toimii räikeästi väärin, on turha yrittää vedota hänen omatuntoonsa. Sellaista ei ole. Sen sijaan häneltä voi kysyä ihan suoraan: ”Mitäköhän ihmiset tällaisesta ajattelevat?” Älä kerro, vaan kysy. Narsisti toimii paljon todennäköisemmin silloin, jos hän on itse pohtinut ja keksinyt asian kuin silloin, jos se kerrotaan hänelle valmiina.

Nopein ja usein paras ratkaisu: katkaise ystävyys

Mikäli narsistiystäväsi on esimerkiksi naapuri tai sukulainen, et luultavasti voi katkaista välejä häneen kokonaan. Mutta jos sinun ei ole pakko olla tekemisissä hänen kanssaan, on nopein ja luultavasti myös oman itsetuntosi kunnossa pitämisen kannalta järkevin ratkaisu katkaista välit narsistiystävään kokonaan. Sinun on turha haaveilla narsistiystäväsi muuttuvan, joten miksi haluaisit pitää yllä yksipuolista ystävyyssuhdetta?

Lähteet: Classroom, HuffPost, Observer, The Narcissistic Life

Lue myös:

Narsistipomo on alaisiaan pompotteleva johtaja – 7 keinoa pärjätä empatiakyvyttömän esimiehen kanssa

Narsistiäitien lapset kertovat: ”Edes lapsuusmuistot eivät olleet omia, niin aivopesty olin”

Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee

Kirjailija Heini Junkkaala: ”Havahduin olevani narsisti”

Kaikki narsismi ei ole pahasta – terve narsismi on voimavaraksi valjastettua itsearvostusta

X