Ihmissuhteet

Negatiiviset tunnekokemukset parisuhteessa ajavat helposti eroon – psykoterapeutti Mikael Saarinen neuvoo, miten kierre katkaistaan

Kielteiset asiat usein ruokkivat itseään ja synnyttävät negatiivisen kierteen. Jotta kierre ei ala nakertaa parisuhdetta, se kannattaa katkaista ajoissa. Mikael Saarinen antaa tähän kolme neuvoa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Lempeä suhtautuminen ja toista kohti kääntyminen auttavat muuttamaan ilmapiirin myönteiseksi.

Kielteiset asiat usein ruokkivat itseään ja synnyttävät negatiivisen kierteen. Jotta kierre ei ala nakertaa parisuhdetta, se kannattaa katkaista ajoissa. Mikael Saarinen antaa tähän kolme neuvoa.

Lämminhenkinen tunnelma ja myönteiset tunnekokemukset ovat yhdessä pysymisen kannalta hyvin olennaisia asioita parisuhteessa. Tutkimusten perusteella tiedetään, että jo se, että parisuhteessa on 8 prosenttia enemmän negatiivisia tunnekokemuksia, ajaa eromaan.

– Jos myönteisiä tunnekokemuksia alkaa olla vähän, joudutaan helposti negatiiviseen kierteeseen, psykoterapeutti Mikael Saarinen kertoo.

Negatiivisessa kierteessä kielteiset asiat korostuvat ja jopa ruokkivat itseään. Kotiin tullessa toinen ärsyttää jo valmiiksi, ja kohtaaminen alkaa kritiikillä: miksi astiat eivät ole tiskikoneessa, miksi toinen ei vastannut päivällä viestiin tai miksi jokin tärkeä asia on yhä hoitamatta.

– Seurauksena on kritiikki-puolustus-kritiikki-kierre, joka useimmiten johtaa toisen osapuolen vetäytymiseen. Tiedetään, että miehet helpommin vetäytyvät ja vaikenevat, kun taas naiset haluaisivat keskustella. Näin vetäytyminen voi johtaa uuteen kritiikkiin, ja pikkuhiljaa tilanne alkaa nakertaa parisuhdetta.

Kierre on kuitenkin mahdollista katkaista, jos siihen on tahtoa. Mikael Saarisella on kolme neuvoa:

1. Lempeä suhtautuminen

Kritiikin vastakohta on lempeys: huomioiva ja tunnusteleva lähestymistapa.

– Kun tulet kotiin, mieti, ettet tuo kaikkea stressiä – johtui se sitten työstä, liikenteestä tai mistä kullakin – mukanasi, vaan lähestyt kumppaniasi hyvällä mielellä.

Tunteiden säätelytaidot ovat myös tärkeitä.

– Älä anna niin sanotusti keittää yli. Kun ärsyttää, pidä hengähdystauko ja ota vaikka pala suklaata, josta aivot saavat energiaa.

2. Palautteen kuunteleminen

Puolustautumisen vastakohta on vastaanottaminen eli se, että toisen antamaa palautetta kuunnellaan eikä sitä heti torjuta – tai varsinkaan aleta syyttää toista hänen virheistään.

– Kritiikkiin voi esimerkiksi vastata niin, että ”olet ihan oikeassa, minulla on tällainen huono tapa”. On tärkeää kuunnella toista, ottaa vastuuta ja tehdä parhaansa tilanteen korjaamiseksi.

3. Toista kohti kääntyminen

Vetäytymisen vastakohta on se, että käännytään toista kohti, kuunnellaan ja keskustellaan, vaikka itse haluaisi mieluummin poistua paikalta.

– Vaikka kyseessä olisi hankalampi tilanne, on tärkeää yrittää jaksaa olla keskustelussa mukana.

+ Ammattilaiselta apua

Mikael Saarinen kohtaa työssään usein pariskuntia, jotka ovat ajautuneet negatiivisen kierteen myötä hyvin etäälle toisistaan.

– Kun toinen ei saa tarvitsemaansa huomiota ja arvostusta, eikä ikään kuin enää ole toisen kartalla, hän alkaa pikkuhiljaa hakea omia polkujaan. Kun ollaan riittävän etäällä, voidaan sanoa, ettei enää tarvitakaan toista.

Jos negatiivista kierrettä ei saa omin avuin katkaistua, pariterapiasta kannattaa hakea apua.

– Ihmiset odottavat jopa vuosia, tutkimusten mukaan tyypillisesti 6 vuotta, ennen kuin hakevat apua kriisiin. Todennäköisyys, että asiat saadaan korjattua, on paljon suurempi, kun apua haetaan ajoissa.

X