Exäholisti
Oletko sinäkin exäholisti? Moni meistä on enemmän tai vähemmän jossain vaiheessa elämäänsä.
Ihmissuhteet

Oletko exäholisti? Kysy itseltäsi nämä 8 kysymystä – saatat yllättyä

Oletko joskus haikaillut entisen rakkauden perään, vaikka suhde olisi ollut epätyydyttävä, kipeä ja jopa vahingollinen? Tuntuuko sinusta, että ajatukset menetetystä rakkaudesta piinaavat sinua alituiseen? Ota selvää, oletko exäholisti.
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: iStock

Ero on usein musertava kokemus kenelle tahansa ja siitä yli pääseminen voi viedä huomattavan määrän aikaa ja voimia.

Mutta, jos ero tuottaa ylitsevuotavaa musertumisen tunnetta, eikä ihminen osaa päästää irti joko päättyneestä tai hiipuvasta parisuhteessta, vaan jää roikkumaan epäterveellä tavalla toiseen ihmiseen, hän saattaa olla exäholisti, kirjoittaa tietokirjailija ja psykologi Lisa Marie Bobby.

Mikä on exäholisti?

Exäholisti on ihminen, joka on tullut riippuvaiseksi satuttavasta ja jopa vahingollisesta suhteesta, eikä pysty päästämään siitä irti. Tai sitten hän on ihminen, joka kamppailee erosta johtuvan syvän emotionaalisen tuskan kanssa ja ajattelee entistä kumppaniaan taukoamatta.

Entisessä kumppanissaan vahingollisella tavalla kiinni oleva saataa myös elätellä turhia toiveita tai fantasioita yhteenpaluusta. Hän tietää, että haaveiden kohteesta tulisi päästää irti ja siirtyä elämässä eteenpäin, mutta ei kykene siihen.

Oletko exäholisti? Kysy itseltäsi nämä kysymykset:

1. Kaipaatko takaisin jonkun sellaisen ihmisen luo, joka on torjunut sinut?

2. Yritätkö ravistella itseäsi irti vahingollisesta suhteesta?

3. Riivaako exäsi ajatuksiasi?

4. Tunnetko pakottavaa tarvetta etsiä tietoa exästäsi tai seurata hänen tekemisiään sosiaalisessa mediassa?

5. Pelkäätkö, ettet ikinä löydä toista suhdetta, joka olisi yhtä merkityksellinen ja erityinen kuin päättynyt suhteesi?

6. Tunnetko, että omanarvontuntosi on vahingoittunut suhteen päättymisen johdosta?

7. Tuntuuko sinusta, että olet eristäytynyt ja yksinäinen, eivätkä ystäväsi ja perheenjäsenesi ymmärrä, miltä sinusta tuntuu?

8. Onko emotionaalinen tuskasi niin suurta, että sinulla on vaikeuksia selvitä arjesta?

Jos vastasit myöntävästi yhteen tai useampaan kysymykseen, saatat olla exäholisti, kirjoittaa tietokirjailija ja psykologi Lisa Marie Bobby kirjassaan Exäholisti – Kuinka pääset irti entisestä. Hän kuitenkin muistuttaa, että suurin osa ihmisistä sopii jossain vaiheessa elämäänsä termin määritelmään, koska rakkaus on yleisinhimillinen kokemus.

Bobbyn mukaan rakkaus aiheuttaa riippuvuutta, eivätkä tunteet noin vain sammu. Suhteen päättyminen yksinkertaisesti sattuu. On kuitenkin tärkeää muistaa, että menetetystä rakkaudesta voi toipua: se vaatii vain usein aikaa.

Lähde: Exäholisti – Kuinka pääset irti entisestä

X