
Oletko joskus ollut rakkaudesta sairas? Olet saattanut kokea limerenssin – näin se oireilee
Limerenssi eli kansankielellä sanottuna pakonomainen lemmenkipeyshäiriö tai hullaantunut rakkaus on voimakasta rakastumistakin vahvempi tila, jossa on pakko-oireisen häiriön ja riippuvuuden piirteitä. On arvioitu, että tilasta kärsii noin 5 prosenttia ihmisistä.
Limerenssi voi kestää joitain viikkoja tai joissain tapauksissa jopa vuosikymmeniä.
Limerenssi eli kansankielellä sanottuna pakonomainen lemmenkipeyshäiriö tai hullaantunut rakkaus on voimakasta rakastumistakin vahvempi tila, jossa on pakko-oireisen häiriön ja riippuvuuden piirteitä. On arvioitu, että tilasta kärsii noin 5 prosenttia ihmisistä.
Psykologi ja psykoterapeutti Anna Salmi vastasi kysymyksiimme limerenssistä.
Mikä limerenssi on?
– Limerenssillä viitataan tilaan, jossa koetaan hulllantunutta rakkautta. Puhutaan, että ihminen on rakkaudesta sairas tai rakkaudesta kipeä. Limerenssiin liittyy aivokemiallinen muutos, josta tulee voimakas euforian tunne.
Limerenssissä ihminen tarkkailee ja ajattelee rakkautensa kohdetta ja tämän tekoja sekä mielenliikkeitä pakonomaisesti. Hän on ylivirittynyt huomaamaan rakkautensa kohteessa pienimmätkin muutokset sekä tunteiden ailahtelut.
Koska rakkauden kohde täyttää limerenssistä kärsivän mielen, hänen on vaikea keskittyä muihin asioihin ja mielialat saattavat vaihdella todella voimakkaasti onnesta surkeuteen. Oma elämä voi unohtua ja tunteensäätely voi olla vaikeaa.
Miten limerenssi eroaa voimakkaasta rakastumisesta?
– Voimakas ihastuminen tai rakastuminen aiheuttaa kaikissa ihmisissä ainakin osittain samoja oireita kuin limerenssi. Rakastumisessa nämä oireet eivät ole niin voimakkaita ja tasoittuvat ajan myötä, kun toisen alkaa nähdä ajan myötä realistisemmassa valossa. Limerenssissä tällaista tasoittumista ei välttämättä tapahdu, vaan pakonomainen puoli rakastumisessa korostuu.
Limerenssistä kärsivä kokee, ettei voi elää ilman toista. Jos rakkauden kohde ei vastaa tunteisiin tai suhde päättyy, limerenssistä kärsivällä voi olla itsetuhoisia ajatuksia.
Mikä limerenssin aiheuttaa?
– Kemiallinen puoli on vain yksi osa ilmiötä. Henkilökohtaisesti mietin, voisiko taustalla vaikuttaa aiemmat kiintymyssuhteet.
Jos ihminen on kokenut turvattomuutta varhaisissa ihmissuhteissa, hän saattaa tuntea sitä voimakkaammin myös aikuisrakkaussuhteessa. Voimakas fyysinen tunne ja toisen idealisointi voi tuoda pintaan pelon toisen menettämisestä, mikä johtaa kumppanin vahtaamiseen ja ahdistuneisuuteen.
Pienikin särö suhteessa voi aiheuttaa suurta ahdistusta ja toisen huomio taas tuoda hyvänolontunnetta. Tämä tunteiden vuoristorata voi aiheuttaa sen kokemuksen, että toisesta erossa olo tai toisen menettäminen olisi vaarallista.
Kuinka moni kokee limerenssin?
– On arvioitu, että noin 5 prosenttia ihmisistä kokee limerenssin elämänsä aikana.
Kuinka kauan limerenssi kestää?
– Limerenssi voi kestää joitain viikkoja tai joissain tapauksissa jopa vuosikymmeniä. Keskiarvo on noin 18 kuukaudesta kolmeen vuoteen.
Tutkimuksissahan on huomattu, että tavallisissa rakkaussuhteissa suurin alkuhuuma eli alkusuhteen rakastumisen tunne hälvenee noin kahdessa vuodessa. Se on aika yhdenmukainen tutkimustulos tämän limerenssin tyypillisen keston kanssa.
Tajuaako limerenssistä kärsivä, että kyse ei ole enää pelkästä tavallisesta rakastumisesta?
– Limerenssi voi olla vaikea havaita itse. Siihen liittyy niin vahva toisen idealisointi, että limerenssistä kärsivä ei näe puutteita kumppanissa tai suhteessa. Kenties asiasta voi saada vihiä siitä, jos lähipiiri alkaa huomautella asiasta – he eivät ole asialle samalla tavalla sokaistuneita kuin limerenssistä kärsivä.
Miten rakkauden kohde kokee kumppaninsa limerenssin?
– Riippuu ihmisestä. Jos rakkauden kohde on saanut sen mallin, että rakkaus on vuoristorataa ja että rakkauden määrä näkyy omistamisen tarpeena ja vahtaamisena, niin silloinhan kumppanin hullaantunut rakkaus voi tuntua siltä kuin kotiin tulisi. Suurimmasta osasta limerenssistä kärsivän toiminta taas voi tuntua liialliselta ja toimia näin etäännyttävänä asiana.
Mitä limerenssistä kärsivän pitäisi tehdä?
– Olisi tärkeää saada hieman etäisyyttä suhteeseen ja pohtia, millainen suhde oikeasti on, mitä suhteelta oikeasti tarvitsee ja kaipaa sekä millainen ihminen rakkauden kohde on – millaisia mahdollisuuksia olisi siihen, että hänen kanssaan saisi rakennettua toimivan ihmissuhteen, jossa olisi hyvä ja turvallinen olla.
Millaista apua limerenssiin voi lähteä hakemaan?
– Olen lukenut, että limerenssiin on käytetty jopa lääkehoitoa, mutta itse näkisin, että ammattilaisen eli esimerkiksi psykologin tai psykoterapeutin tarjoama keskusteluapu olisi ensisijainen tukimuoto. Sillä voidaan lisätä omaa ymmärrystä ja sitä kautta saada helpotusta tilanteeseen.
Kommentit
Entä jos se kohdistuu ihmiseen joka on esim. julkisuuden Henkilö. ”Rakastunut” käyttäytyy niin kuin oikeasti olisi suhteessa
Kommentit
Kerrassaan hieno ja silmät avaava kirjoitus. Nyt on nimi oireilleni. Psykologin juttusille täytyy varata aika etten pilaa hyvin alkanutta suhdetta tällä oireilulla.
Turvattomat ihmissuhteet lapsuudessani varmasti ovat aiheuttaneet minulle lievää limerenssiä. Minussa on tuota rakkauden kohteen idealisointi-taipumusta. Mutta minkään tasoista ahdistuneisuutta tai toisen eli rakkauden kohteen vainoamista en harrasta. Toisaalta osaan rakentaa myös vahvaa ystävyyden ja yhteyden tunnetta rakkauden kohteeseen.
Nyt tuli selitys puolison käytökselle. Tätä vain ei kestä kun toinen haluaa omistaa kokonaan eikä anna yhtään tilaa hengittää. Toinen on niin kiihkossaan koko ajan ettei mitään rotia. Haluaisin oman elämän. Ja tätä on jatkunut jo vuosia eikä helpotusta näy. Mitähän tilanteelle vois tehä?
Taidan juuri nyt itse sairastaa tätä.
Entä jos se kohdistuu ihmiseen joka on esim. julkisuuden Henkilö. ”Rakastunut” käyttäytyy niin kuin oikeasti olisi suhteessa
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous