Oletko liian kiltti? Nämä 7 merkkiä paljastavat
Ihmissuhteet

Oletko liian kiltti? Nämä 7 merkkiä paljastavat

Näännytkö työtaakkasi alle tai joudutko ystäviesi terapeutiksi? Lue listaamamme merkit läpi ja mieti, pitäisikö sinun ravistella kynnysmatto harteiltasi.
Teksti: Anna Nummisto Kuvat: Colourbox

1. Sinulla on rahaongelmia

Matti on tuttu vieras kukkarossasi siksi, että tarjoudut aina maksamaan kaverisikin lounaan. Vai vippaatko rahaa ystävällesi, jolla on jatkuvasti laskut rästissä? Auttaminen on hieno asia, mutta jos oma taloutesi on jatkuvasti kuralla kiltteytesi takia, sinun on tiukennettava kukkarosi nyörejä.

Seuraavalla kerralla, kun kaverisi pyytää sinua lounaalle, muistuta häntä jo etukäteen, että on hänen vuoronsa maksaa. Lisäksi ei ole ollenkaan noloa pyytää ystävää maksamaan lainaamiansa rahoja takaisin. Saatat jopa huomata, ettei pummaileva kaveri enää tarvitsekaan taloudellista apuasi.

Lue myös: Hävettääkö rahasta puhuminen? Lopeta ujostelu ja toimi näin

2. Pyytelet jatkuvasti anteeksi

Joudut ystäväsi huonon päivän purkauksen kohteeksi ja huomaat pian itse pyyteleväsi anteeksi sanojasi. Tai tuntematon ryysää päällesi kadulla, mutta sinä pahoittelet tapahtunutta. Kuulostaako tutulta? Älä pyytele anteeksi asioita, jotka eivät ole sinun syytäsi.

Jatkuva nöyristely lyttää itsetuntoasi ja saa sinut vaikuttamaan syylliseltä muiden silmissä. Saattaa olla, että ihmiset pitävät sinua kömpelönä tai osaamattomana vain siksi, että vähättelet itseäsi.

Lue myös: Itsetunto-ongelmat kiusaavat nuoria naisia – Kehitä hyvä itsetunto

3. Olet ystäväpiirisi tukipilari

Olet se tyyppi, jolle ystäväsi soittavat keskellä yötä, olipa kyse sitten parisuhdekriisistä tai hajonneesta autosta. Sinua pidetään loistavana kuuntelijana ja ihmiset avautuvat sinulle mielellään, koska sinulla on aina vastaanotto auki.

Dr. Philinä toimiminen kuitenkin kuormittaa omaa jaksamistasi. Saatat myös joutua huomaamaan, että kun tarvitsisit itse tukea, ystävilläsi ole olekaan aikaa kuunnella ongelmiasi.

Lue myös: Ystäväni energiavaras

4. Tapaamisesi peruuntuvat

Tuntuuko sinusta siltä, että tapaamisten järjestäminen on aina sinun harteillasi? Ystäväporukkasi tuskin koskaan pääsisi saman pöydän ääreen, ellet sinä jaksaisi soitella ja sovitella kalentereita yhteen. Lopulta olet aina se, joka peruu omat harrastuksensa muiden joustamattomuuden takia. Kiltti kun olet, et myöskään koskaan valita, vaikka puolet porukasta jättää saapumatta paikalle – ilmoittamatta.

Sen sijaan, että aloitat koko rumban jälleen alusta, kokeile huviksesi, kuinka kauan menee, ennen kuin ystäväsi huomaavat radiohiljaisuutesi. Jos viikot vierähtävät ilman yhteydenottoa, on järkevämpää keskittyä todellisiin ystävyssuhteisiin.

Lue myös: Mistä tunnet sä ystävän? Ystävyyden kestävyydestä

5. Teet liikaa töitä

Kiltit ihmiset hukkuvat töihin, koska eivät osaa sanoa ei. Lisäksi he ajattelevat aivan liikaa toisia ihmisiä ja näännyttävät itsensä, jotta muiden ei tarvitse. Oletko aina viimeinen työpaikallasi? Tai saavutko aina juhliin etuajassa auttamaan emäntää – ja jäät kiltisti siivoamaan, kun toiset lähtevät kotiin?

Ylisuorittaminen saa sinut näyttämään muiden silmissä heikolta heittopussilta, ja pian he alkavat myös kohdella sinua itsestäänselvyytenä. Puhalla peli poikki ennen kuin itse katkeat työkuorman alle.

Lue myös: Ärsyttävä työkaveri – Näin selviät hankalan kollegan kanssa

6. Vedät puoleesi vääränlaisia ihmisiä

Olitpa sitten kahvilassa, bussipysäkillä tai lenkkipolulla, tunnut vetävän puoleesi omituisia tyyppejä. Kun hiipparit jakavat sinulle elämäntarinansa, sinä kuuntelet ymmärtäväisesti nyökytellen, vaikka olisit jo myöhässä. Myös lähipiiristäsi saattaa löytyä valittavia tunnesyöppöjä tai mustasukkaisia määräilijöitä, jotka syyllistävät sinua häikäilemättömästi, ellet pidä heitä tyytyväisinä.

Karsi kavereistasi ihmiset, jotka saavat sinut onnettomaksi. Ero kirpaisee, mutta pian huomaat voivasi itse paremmin kuin aikoihin.

Lue myös: Miten kestää rasittavaa ystävää?

7. Sinusta ei pidetä

Ehkä ihmettelet, miksi jotkut ihmiset eivät vain pidä sinusta. Kiltteys on joidenkin mielestä epäilyttävää. Etenkin ihmiset, jotka eivät tunne sinua hyvin, miettivät, miksi olet niin avulias tai mikä sinulla on taka-ajatuksena.

Joidenkin mielestä ilmaisia lounaita ei ole olemassakaan, eivätkä nämä ihmiset usko, että joku voi auttaa toisia hyvää hyvyyttään. Jos et halua muuttua samanlaiseksi kyyniseksi pessimistiksi kuin epäilijät, yritä hyväksyä, että et voi miellyttää kaikkia.

Lue lisää:

Oletko liian kiltti tyttö?
Piste piruilulle – Erota kiusoittelu ilkeydestä!
Kaverikateus, ystävyyssuhteen kiusallinen tuholainen

Lähteet: BuzzFeed, Inc.com, Tough Motivation

X