Ihmissuhteet

Oletko väsynyt nalkuttamiseen ja tiuskintaan? 6 tapaa parantaa kommunikaatiota parisuhteessa

Kommunikaatiotaitojasi parantamalla voit muuttaa tapaa, jolla puhut kumppanillesi. Kun kommunikaatio parisuhteessa paranee, myös parisuhde alkaa voida paremmin.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Hyvä ja avoin kommunikaatio lujittaa parisuhdetta.

Kommunikaatiotaitojasi parantamalla voit muuttaa tapaa, jolla puhut kumppanillesi. Kun kommunikaatio parisuhteessa paranee, myös parisuhde alkaa voida paremmin.

Huono kommunikaatio edesauttaa väärinymmärryksiä ja rasittaa parisuhdetta. Hyvä ja avoin kommunikaatio sen sijaan lujittaa parisuhdetta ja auttaa parisuhteen osapuolia ymmärtämään toisiaan paremmin.

Näin parannat kommunikaatiota parisuhteessasi:

1. Poista sanat ”aina”, ”ikinä” ja ”koskaan” sanavarastostasi

Älä sano hermostuessasi kumppanillesi lauseita, joissa käytät sanoja ”aina”, ”ikinä” ja ”koskaan”. Tällaisia lauseita ovat esimerkiksi ”Sinä et koskaan kiitä minua” tai ”Sinä puhut aina todella negatiivisesti.” Tällaiset lauseet tuskin ovat totta – ja vaikka ne olisivatkin, et halua lokeroida kumppaniasi ja ennustaa näillä sanoilla hänen tulevaakin toimintaansa. Todellisuus muuttuu hetkestä toiseen eikä pysy samana päivästä toiseen.

2. Älä syyttele toista vaan puhu omasta kokemuksestasi

Yritä kumppanin osoittelemisen sijaan puhua omasta kokemuksesta ja omista toiveistasi. Käytännössä se sujuu, kun yrität puhua asioista minä-muodossa. Jos kumppanisi on esimerkiksi loukannut sinua, sano, että ”Tunnen oloni loukkaantuneeksi” äläkä ”Sinä loukkasit minua.” Näin et syyttele vaan kerrot omista tunteistasi ja jätät tilaa myös toisen näkemykselle.

3. Hidasta kommunikointiasi

Usein riidat syntyvät, kun kumppanin tekoihin tai sanomisiin reagoidaan nopeasti. Silloin suusta saattaa päästää jotain, jota myöhemmin katuu. Siksi yksi yksinkertaisimpia tapoja parantaa kommunikointia parisuhteessa on yksinkertaisesti hidastaa kommunikoinnin tahtia. Mieti, mitä todella tunnet ja miten se kannattaa ilmaista ennen kuin sanot mitään. Ota vastausaikaa ja opi antamaan vastausaikaa myös kumppanillesi.

4. Kuuntele aktiivisesti

Kun keskustelet kumppanisi kanssa, ole aidosti läsnä. Keskity vain häneen. Kerro keskustelun aikana useamman kerran ääneen, mitä kuulet hänen sanovan ja varmista, että ymmärsit oikein. Voit muotoilla lauseen esimerkiksi näin: ”Kuulen, että sinulla on loukattu olo. Ymmärsinkö oikein?” Anna kumppanisi oikaista käsityksesi rauhassa, jos hän kokee, että ymmärsit väärin hänen sanomansa. Näin kumppani kokee tulevansa sekä kuulluksi että ymmärretyksi.

5. Yritä ensin ymmärtää toista ja vasta sitten tulla ymmärretyksi

Usein riitatilanteessa kumpikin yrittää selittää sokeasti omaa kantaansa, mutta kumpikaan ei kuule toista. Vaihda omaa toimintamalliasi. Yritä ensin ymmärtää toista ja kerro vasta sen jälkeen oma näkemyksesi asiasta. Näin saatte kumpikin puhua rauhassa ja pystytte keskittymään pelkän oman näkemyksen tuputtamisen sijaan toistenne ymmärtämiseen.

6. Anna kiitosta

Kerro kumppanillesi, mitä kaikkea hänessä arvostat ja rakastat. Kun hänen toimintansa saa suupielesi hymyyn, sano siitä hänelle. Avoin kommunikointi on huomattavasti helpompaa, kun kumpikin parisuhteen osapuoli tietää, että toinen arvostaa ja kunnioittaa.

Lähteet: HealthyPsych.com, Your Tango

X