Onko kysymys, oliko vauva suunniteltu vai vahinko, tökerö?
Onko sinulta kysytty, oliko raskaus vahinko vai suunniteltu?
Ihmissuhteet

”Oliko raskautesi vahinko vai suunniteltu?” – saako näin kysyä raskaana olevalta? Tätä pohtii neljättä lastaan odottava Too big to be me -blogisti Anna Liljeroos

Saako lapsiluvusta kysyä suoraan? Tätä pohtii Annan blogisti Anna Liljeroos, joka odottaa neljättä lastaan. Myös tuttavan utelu siitä, oliko raskaus vahinko vai suunniteltu juttu, pysäytti ja aiheutti mielipahaa.
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: iStock, Instgram

Saako lapsiluvusta kysyä suoraan? Tai siitä, onko raskaus ollut suunniteltu? Tätä pohtii Annan Too big to be me -blogisti Anna Liljeroos, 35, tuoreessa blogipostauksessaan. Paljastettuaan odottavansa neljättä lastaan Anna on saanut viime aikoina paljon kyselyitä raskauden taustoista ja perheen toivotusta lapsiluvusta.

”Kysymykset ovat usein aivan hyväntahtoisia, joskin välillä tuntuvat hiukan uteliailta ja epämiellyttäviltä. Uskon kuitenkin niin, että jokaisella meillä on ihan perusasetuksena kiinnostus ystäviä tai tuttujamme kohtaan ja toki se on ihan luonnollista, että myös perheasiat kiinnostavat”, Anna kirjoittaa blogissaan.

”Olen itse tullut iän myötä asiassa kuitenkin varovaiseksi, sillä ymmärrän, että perhekokoon ja perhesuunnitteluun liittyvät asiat ovat henkilökohtaisia, eivätkä kaikki halua puhua niistä suoraan. Taustalla voi olla monenlaisia tarinoita, jotka eivät ole sellaisia, joista ehkä haluaa puhua juuri kysyjän kanssa”, Anna kuitenkin muistuttaa.

Yksi kysymys jäi vaivaamaan: ”Oliko raskaus vahinko?”

Lapseni ei ollut vahinko -otsikoidussa blogipostauksessaan Anna Liljeroos nostaa myös esiin tuttunsa esittämän kysymyksen, joka jäi vaivaamaan häntä:

”Sain yhdeltä tutultani kysymyksen, että oliko raskaus vahinko? Täysin suoraan ja sen kummemmin arastelematta kysymystä. Vastasin toki reippaasti että ei, raskaus oli suunniteltu, mikä on totuus, mutta kysymys jäi kummittelemaan mieleeni. Miksi tuttuni ajatteli lähtökohtaisesti, että raskaus voisi olla vahinko?”

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Kaikki hyvin niskapoimu-ultrassa 😊 Toukokuuta odotellessa 💕💙❤💚 #nelonen #toukokuiset2019 #odotus

Henkilön Anna Liljeroos (@annaliljeroos) jakama julkaisu

Kysymys ”vahingosta” oli Annasta ikävä ja hän huomasi, että pieni osa hänestä pahoittikin mielensä. Hän muistuttaa, että toki raskaus voi olla myös iloinen yllätys tai sitä ei ole etukäteen suunniteltu.

Omalla kohdallaan Anna kertoo, että he ovat puhuneet aviomiehensä kanssa neljännestä lapsesta vuosia. Ehkäisyn he jättivät viime vuodenvaihteessa.

”Ajattelin, että elän elämääni normaalisti raskaustoiveesta huolimatta, sillä meillä tuo on välillä ottanut aikansa. Sitten yhdeksän kuukauden kuluttua raskaustesti näytti positiivista ja tässä ollaan, hyvin onnellisena siitä, että raskaus onnistui ja saamme keväällä kaipaamamme neljännen lapsen. Ehkä sen vuoksi tuo kysymys herättää minussa tunteita, kun asia ei voisi olla enemmän toisin”, Anna kirjoittaa.

Lue myös: Lapsettomuuden 2 yleisintä syytä: tämän takia moni suomalainen jää tahattomasti lapsettomaksi

Lue myös: Milloin oikeasti voi tulla raskaaksi?

Lapseni ei ollut vahinko

Mitä mieltä olet: Saako raskaana olevalta kysyä, onko raskaus vahinko?

Onko sinulta kysytty, onko raskaus suunniteltu vai vahinko? Millaisia ajatuksia se herätti? Saako ja voiko toivotusta lapsiluvusta tai siitä, onko raskaus mahdollisesti vahinko vai suunniteltu, kysyä esimerkiksi ystävältä tai läheiseltä? Olisitko valmis tai halukas kertomaan näistä asioista itse?

Entä mieltä olet siitä, kannattaako omalle jälkikasvulle kertoa, ovatko he olleet suunniteltuja tai yllätyksiä? Vastaa kyselyyn ja kerro kommenteissa oma mielipiteesi.

Saako raskaana olevalta kysyä, onko raskaus vahinko vai suunniteltu juttu? Perustele oma vastauksesi

Katso tilanne vastaamatta

X