Se oikea
Ihmissuhteet

Onko hän sittenkään ”se oikea”? Vastaa näihin 5 + 2 kysymykseen rehellisesti

Mistä tietää, onko hän sittenkään "se oikea"? Tätä moni seurustelusuhteen alussa tai keskivaiheilla oleva saattaa itsekseen pohtia. Ja maailmahan on pullollaan vinkkejä – tässä niistä muutama. Katso deittiekspertti Matthew Husseyn tärpit asian tarkistamiseen.
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: iStock

Onko hän ”se oikea”? Siinäpä vasta pulma.

Brittiläinen deittiekspertti ja kirjailija Matthew Hussey tosin uskoo, että sitä yhtä ainoaa oikeaa ei ole edes olemassa.

Sen sijaan hän muistuttaa, että jossain tuolla voi olla tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä, joiden rinnalla voisit olla erittäin onnellinen.

Kun joku kertoo löytäneensä vihdoin ”sen oikean”, todellisuudessa hän on löytänyt rinnalleen henkilön, jolla on monia sellaisia ominaisuuksia, joita hän on ihannekumppanissaan etsinyt. Hän on myös hyvin todennäköisesti löytänyt kumppanikseen henkilön, joka on valmis sitoutumaan.

Parisuhdeneuvoja Matthew Hussey väittää, että nämä viisi kysymystä auttavat sinua selvittämään, kannattaako nykyisen kumppanin tai potentiaalisen partnerin kanssa jatkaa yhteistä matkaa.

Kysymys numero 1: Himoitsetko häntä?

Apua, heti ensimmäiseksi tällainen kysymys! Mutta Matthew Husseyn mukaan se, mikä erottaa ystävyyssuhteen ja parisuhteen toisistaan, on seksuaalinen vetovoima. Tai toisin sanoen välillänne oleva kemia ja autenttinen intohimo.

Seksi itsessään ei ole kaikki kaikessa. Seksin ollessa hyvää, se on 20 prosenttia suhteesta. Mutta jos seksi on huonoa, se kattaakin 80 prosenttia suhteesta – niin paljon se tuottaa päänvaivaa.

Matthewn mukaan kumppaninvalinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, onko välillänne heti kemiaa: sen ei tarvitse olla ilotulituksia ja alituista konfettisadetta, mutta sinun tulisi tuntea häneen vetoa. Kemiaa ei synny välillenne myöhemmin kuin taikaiskusta.

Matthew haluaa myös muistuttaa, että seksi useimmiten paranee ajan myötä, kun kumppanin oppii tuntemaan paremmin: hänen kehonsa, ajatuksensa ja mistä hän pitää – samoin kuin hän oppii tuntemaan sinut. Mutta kemia ei yleensä parane vanhetessaan. Sitä joko on, tai ei ole.

On siis tärkeää valita kumppaniksi se, jonka kanssa heti niin sanotusti loksahtaa.

Kysymys numero 2: Haluaako hän ”sukeltaa” maailmaasi?

Tässäpä metaforinen kuvaus: kuten tiedämme, ihmistä ei ole luotu hengittämään veden alla. Toisia ajatuskin sukeltamisesta veden syvyyksiin saattaa ahdistaa. Mutta, jos puemme yllemme sukelluspuvun ja happilaitteet, pystymme oleskelemaan veden alla jonkin aikaa. Pitää vain uskaltaa ja olla valmis heittäytymään.

Samanlainen heittäytymiskyky toimii myös seurustelusuhteessa.

Se oikea

Parisuhde vaatii joustamista: sekä sinulta että häneltä.

Vaikka kumppanisi ei välttämättä tuntisi oloaan mukavaksi vaikkapa sukujuhlissasi, joissa pitää ryystää kahvia, pukeutua juhlallisesti ja jutella mukavia ventovieraiden kanssa, hän silti osallistuu kyseisiin juhliin.

Tai jos haluat katsoa sinulle tärkeää ohjelmaa televisiosta, hän katsoo sitä kanssasi, vaikka hän ei sitä normaalisti tekisi.

Hän osallistuu sinun elämääsi. Arkisiin asioihin. Ja se on äärimmäisen tärkeää.

Toisin sanoen hän on valmis astumaan ulos mukavuusalueeltaan. Hän haluaa oppia sukeltamaan: sukeltamaan sinun maailmaasi – vaikkei se ei olisi hänelle helppoa tai edes luonnollista.

Kysymys numero 3: Stimuloiko hän sinua?

Onko hän kiinnostunut sinusta persoonana? Jaatteko syvimmät ajatuksenne keskenänne? Keskusteletteko paljon? Hyvä, sillä se stimuloi fyysis-psyykkistä vetovoimaa.

Toisin sanoen älykkyys on seksikästä. Tai älykkäät keskustelut toisen kanssa. Tai no toisaalta, keskusteluiden ei tule aina edes olla järisyttävän älykkäitä. Tärkeintä on, että ollessasi hänen kanssaan sinä kasvat ihmisenä. Opit uusia näkökulmia. Hän jakaa maailmankatsomuksensa, ajatuksensa ja mielipiteensä kanssasi ja sinä jaat omasi hänen kanssaan. Hän myös kasvattaa sinua ihmisenä, ja sinä häntä.

Mutta tärkein tulee tässä: hän on se, joka tuo sinun parhaimmat puolesi esiin.

Kysymys numero 4: Onko hän kaiken sen arvoinen, kun hän on pahimmillaan?

Olet hyvin todennäköisesti saattanut kuulla tämän Marilyn Monroen legendaarisen sitaatin:

“Olen itsekäs, kärsimätön ja hieman epävarma. Teen virheitä, olen poissa tolaltani ja ajoittain minua on vaikea hallita. Mutta jos et kestä minua silloin kun olen pahimmillani, silloin et totisestikaan ansaitse minua kun olen parhaimmillani.”

Matthew Husseyn mukaan Marilyn Monroe ei välttämättä ole koskaan edes sanonut tätä. Mutta eniten hän on kauhuissaan siitä, miten suosittu sitaatti on  – ja kuinka harhaanjohtava se on.

”Ellet kestä minua ollessani pahimmillani, et ansaitse minua parhaimmillani…” on hänen mielestään jopa narsistinen sitaatti. Se ikään kuin antaa toiselle luvan ja oikeuden käyttäytyä sopimattomasti ja tökerösti toista ihmistä kohtaan.

Hyvän parisuhteen mitta ei ole se, miten ihmiset käyttäytyvät silloin kun kaikki on hyvin, he ovat onnellisia tai heillä on hyvä päivä. Tärkeämpää on pistää merkille, miten nämä parisuhteessa olevat ihmiset toimivat yhdessä, kun asiat ovat huonosti.

Kun elämässä on rankkoja ajanjaksoja tai kriisejä, silloin parisuhteesta otetaan mittaa: parhaimmassa tapauksessa pahimpina aikoina pariskunnasta tuleekin paras mahdollinen tiimi. Tästä selvitään yhdessä, vaikeudet voitetaan yhdessä. Ei tarvitse pelätä, että toinen hylkää sinut hädän hetkellä, vaikka omassa elämässä olisikin vaikea ajanjakso meneillään. Ei, koska te olette tiimi.

Se, miten käyttäydytte pahimpina hetkinä toisianne kohtaan sanelee sen, kuinka hyvä suhteenne on. Ei se, millaista teillä on, kun kaikki on hyvin.

Jos seurustelet ihmisen kanssa, joka on pahimpina hetkinään sietämätön, ilkeä, kostonhimoinen ja loukkaava, hän ei todennäköisesti ole se, joka toimii tiimipelaajana myöskään silloin, kun sinulla on vaikeaa.

Kysymys numero 5: Toimiiko suhteenne ainoastaan, jos teet aikamatkan tulevaisuuteen?

Eli toisin sanoen: pitääkö sinun leikkiä meediota katsoen kristallipallosta tulevaisuuteen ja toivoa, että sitten tulevaisuudessa hänellä on ne piirteet, joita todella kumppanissasi tahdot – ja joita hänellä ei välttämättä ole nyt?

Tai ajatteletko, että ehkäpä tulevaisuudessa hänkin haluaa sitoutua samalla tavalla kuten sinä nyt?

”Sitten kun hän ei ole enää niin itsekäs…”
”Vielä jonain päivänä hän oppii pitämään minun vanhemmistani / ystävistäni…”
”Jospa hän haluaa lapsia sitten parin vuoden päästä, vaikka nyt hän sanoo, ettei hän halua koskaan lapsia…”

Se, joka on sinulle se oikea, on kahden asian yhdistelmä: hän on sekä oikea että valmis. Hän on valmis kokemaan ne asiat kanssasi, joita parisuhteessa haluat. Hän on valmis sitoutumaan sinuun.

Jos kumppanisi ei ole tähän valmis, hän ei ole sinulle se oikea.

Mutta Matthew Husseyn mukaan rakkaus on myös päätös: me päätämme rakastaa jotakuta. Ja jos kumppanisi ei päätä rakastaa sinua, sinun täytyy pohtia, onko hän oikeasti kumppani, jonka kanssa haluat olla parisuhteessa.

Ja ne muut neuvot?

Jos olet jo vakaassa suhteessa, jossa pahin jossittelu-vaihe on jo ohi, tässä kaksi yksinkertaista kysymystä, jotka antavat vihiä siitä, onko hän sinulle ”se oikea”:

  1. Rakastanko tätä ihmistä?
  2. Onko sekä minun että kumppanini elämä parempaa siksi, koska olemme yhdessä?

Koska mitäpä sitä liikoja pohtimaan, vai mitä?

Lähteet: Coach Matthew Hussey, Elephant Journal

X