Ihmissuhteet

Onko rakkaallasi traumoja aiemmista ihmissuhteista? Huomioi nämä asiat – 5 ohjetta

Aiemmista ihmissuhteista jääneet traumat vaikuttavat vääjäämättä myös tuleviin suhteisiin ja niiden solmimiseen. Läheisen, romanttisen suhteen muodostaminen esimerkiksi henkistä tai fyysistä väkivaltaa kokeneen henkilön kanssa vaatii kärsivällisyyttä ja erityistä huomaavaisuutta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Saattaa vaatia aikaa, että traumatisoinut ihminen pystyy avautumaan.

Aiemmista ihmissuhteista jääneet traumat vaikuttavat vääjäämättä myös tuleviin suhteisiin ja niiden solmimiseen. Läheisen, romanttisen suhteen muodostaminen esimerkiksi henkistä tai fyysistä väkivaltaa kokeneen henkilön kanssa vaatii kärsivällisyyttä ja erityistä huomaavaisuutta.

On normaalia, että ihmissuhteissa saa välillä siipeensä ja joutuu kokemaan pettymyksiä. Liika on kuitenkin liikaa. Ihmissuhteista jääneet traumat voivat pilata uudet suhteet jo ennen kuin ne ehtivät kunnolla edes alkaa. Siksi traumatisoituneen ihmisen tapailemisessa kannattaa noudattaa muutamaa ohjenuoraa.

1. Etene hitaasti

Ihmissuhteissa huonosti kohdellulla ihmisellä saattaa hyvin suurella todennäköisyydellä olla vaikeuksia luottaa uusiin ihmisiin. Älä siksi kiirehdi suhteessa, vaan anna ajan kulua ja osoita olevasi luottamuksen arvoinen.

Älä tunnusta rakkauttasi, lausu ylisanoja tai tee lupauksia ennen kuin olet täysin varma omista tunteistasi ja siitä, että voit pitää antamasi lupaukset.

2. Älä painosta häntä puhumaan

Jos ihminen on joutunut pettymään aiemmissa ihmissuhteissaan, hänellä voi olla vaikeuksia avautua. Hänellä on ympärillään suojamuuri, jonka takia hän saattaa vaikuttaa etäiseltä. Silti hän kaipaa rakkautta, kuten kuka tahansa muukin ihminen. Älä painosta häntä puhumaan. Kun hän lopulta avautuu sinulle, anna hänen puhua ja keskity itse kuuntelemiseen.

Ota asia vakavasti. Kun hän puhuu, kuuntele tuomitsematta, kritisoimatta ja tekemättä huomioita. Kun keskityt täysin kuuntelemiseen, muistat hänen kertomansa paremmin – eikä sinun tarvitse pyytää häntä jälkeenpäin kertomaan asioita uudestaan. Puhumisen jälkeen lohduta ja tue häntä parhaasi mukaan.

3. Pyri rauhallisuuteen

Pyri olemaan rauhallinen, vaikka hänen mielialansa joskus heilahtelisivat. Jos huomaat, että hän jännittyy tai ahdistuu, yritä itse pysyä mahdollisimman rentona ja tavallisena. On turhaa panikoitua. Hän arvostaa sitä, että huonon hetken tullen kykenet olemaan hänen kallionsa.

Puhuminen voi muuttaa mielialan hyvinkin nopeasti paremmaksi. Voitte yhdessä puhua, onko kyseessä vain huono päivä vai hermostuiko hän jostain tietystä asiasta.

4. Yritä olla mahdollisimman avoin

Ihmissuhteissaan huonosti kohdelluksi tulleen ihmisen on vaikea luottaa uusiin ihmisiin, ja siksi kumppanin avoimuus on tärkeää heti alusta alkaen. Älä siis ota itseesi, jos hän epäilee vilpittömyyttäsi. Jos on toistuvasti tullut esimerkiksi petetyksi ja jätetyksi, voi olla vaikea luottaa siihen, että toinen pysyy vierellä hyvinä ja huonoina päivinä.

Voit myös kannustaa mahdollisesti hieman sulkeutunutta ja varovaista kumppaniehdokastasi olemaan avoimempi. Tee se kuitenkin hellävaraisesti. Jos et jossain tilanteessa tiedä, miten toimia, kysy häneltä suoraan, mitä hän kaipaa ja haluaa. Muista kuitenkin kysellä ilman, että painostaen tivaat vastauksia. Anna hänen kertoa sen verran, kun hän haluaa ja kykenee.

5. Tunne omat rajasi

Muista, että kenenkään ei tarvitse ryhtyä pyhimykseksi tai parisuhdeterapeutiksi kumppanilleen. Kummankin teistä täytyy haluta rakentaa läheistä suhdetta toisen kanssa ja tehdä töitä sen eteen.

Mikäli sinusta tuntuu, että traumat ovat niin vakavia, että niitä ei voi käsitellä yksin tai kaksin, kannattaa kumppaniehdokasta kannustaa hakemaan ulkopuolista apua. On tärkeää pitää huolta myös omasta jaksamisesta ja tunnustaa, jos pelkkä ystävyys on järkevämpää kuin seurusteleminen ihmisen kanssa, joka siihen ei kenties vielä kykene.

Lähteet: Bolde, Lifehack, Synonym, Thought Catalog

Lue myös:

Tuure Kilpeläinen kipeistä parisuhdekokemuksistaan: ”Tiedän, miltä petos tuntuu”

Jätetyksi tuleminen ilman selitystä on pahempaa kuin petetyksi tuleminen

Rakkauden parantavaan voimaan uskova näyttelijä Vera Kiiskinen, 46: ”Myötätunnon oppimiseen tarvitaan koko elämä”

Tarjolla kelvottomia lurjuksia – mitä tehdä, kun kumppania ei löydy?

X