Ihmissuhteet

Onko sinun hyvä olla parisuhteessasi? Kysy itseltäsi nämä kolme kysymystä

Mistä onnellinen parisuhde syntyy? Onnellisen parisuhteen takana ovat varsin yksinkertaiset perusasiat, sanoo pariterapeutti Jouni Pölönen.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Kohtaamattomuus on ongelma parisuhteessa.

Mistä onnellinen parisuhde syntyy? Onnellisen parisuhteen takana ovat varsin yksinkertaiset perusasiat, sanoo pariterapeutti Jouni Pölönen.

Onnellinen parisuhde on sellainen, jossa pariskunta viihtyy myös kahden kesken: se ennustaa parin pärjäävyyttä pitkällä tähtäimellä.

– Jos koko ajan pitää juosta omissa menoissa tai tehdä vapaa-ajallakin niin, että siinä on oltava myös muita ihmisiä, se on jo hälyttävä signaali. Kahdenkeskinen olo voi tuntua jopa hankalalta, sanoo pariterapeutti Jouni Pölönen.

Haluatko tietää, miten oma suhteesi voi? Kysy silloin itseltäsi seuraavat kolme kysymystä.

1. Viihdynkö kumppanini seurassa kahden kesken?

– Yhdessä viihtymiseen vaikuttaa paljon se, kohtaako pari toisiaan. Ei voi olla niin kiireistä päivää, että ei aamulla ja illalla ehtisi kysyä toisen vointia ja kuulumisia. On tärkeää tulla kuulluksi joka päivä. Pienillä teoilla on valtava merkitys parisuhteessa.  Voi ostaa suklaapatukan, joka syödään yhdessä puoliksi. Sanoa toiselle, että olet rakas ja tärkeä, Pölönen sanoo.

Lue myös: Yksinäisyyden tunne parisuhteessa ennakoi usein eroa – näin puutut ongelmaan ennen kuin on liian myöhäistä

2. Haluanko huomioida kumppaniani parisuhteessa?

Hyvä parisuhde on sellainen, jossa viihdytään myös kaksin.
Onnellinen parisuhde vaatii tietyt perusasiat, kuten sen, että pariskunta viihtyy yhdessä myös kaksin.

Yhdessä viihtyminen ei vaadi niin sanottua laatuaikaa, kuten leffassa käyntiä tai erilaisia harrastuksia: riittää, kun saa jutella ja nauraa toisen kanssa.

– On myös tärkeää puuhata yhdessä lasten kanssa. Jos pari on aina lasten kanssa erikseen, pitäisi hälytyskellojen soida, tai jos vain toinen puuhailee lasten kanssa ja vastaa lasten sosiaalisesta elämästä. Sekin on jo etääntymistä, jos pari ei koe koskaan tarvetta olla kahden kesken, vaan aina perheenä. Toki joidenkin kohdalla lyhyenkin kahdenkeskisen ajan saaminen keskellä pikkulapsiarkea voi olla vaikeata.

Lue myös: ”Parisuhteessa on todella suuri voima”, sanoo psykoanalyytikko Harri Virtanen ja uskoo, että rakkaus voi parantaa ihmisen syvimmätkin traumat

3. Onko minulla jokin oma juttu parisuhteen ulkopuolella?

Ei ole hyvä, jos parisuhde muuttuu liian symbioottiseksi. Molemmilla on hyvä olla myös omia juttuja, kuten ystäviä ja harrastuksia.

– Varsinkin iäkkäillä pariskunnilla on vaara luisua liian symbioottiseen suhteeseen, mikä liittyy kyseisen elämänvaiheen luonteeseen. Lapset ovat muuttaneet pois kotoa, ja on saatettu jäädä eläkkeellekin, eikä työkavereihin ole enää kontakteja. Yhtäkkiä aikaisemmin aktiivinen henkilö passivoituu sohvaperunaksi. Tämä vaara on erityisesti miehillä, sillä naisilla harrastukset ja sosiaaliset suhteet kulkevat mukana enemmän eri ikävaiheissa.

Pölösen mukaan oma juttu voi olla hyvin yksinkertainenkin. Jollekulle riittää musiikin kuunteleminen tai lukeminen.

– Monelle miehelle saattaa riittää se, että pääsee välillä puuhailemaan kesämökille. Aktiivisia sosiaalisia suhteita tulisi olla kuitenkin myös parisuhteen ulkopuolella.

Lue myös:

Miten parisuhdetta kannattaa hoitaa, kun toista näkee koko ajan? Paripsykoterapeutti antaa 6 tärkeää ohjetta

Pelkäätkö jääväsi eron jälkeen loppuelämäksesi yksin? Asiantuntija kertoo, mistä pelko johtuu ja miten siitä voi päästä eroon

Persoonallisuutesi voi paljastaa hallitsevan neurovälittäjäaineesi – tiedosta saattaa olla hyötyä, jos haluat löytää kanssasi yhteensopivan kumppanin

Kaksplus.fi: Selätä parisuhdeongelmat – Pieni selviytymisopas parisuhteeseen

X