Ihmissuhteet

Harkitsetko eroa? Nämä asiat sinäkin haluat tietää ennen lopullista päätöstä

Jos toinen tahtoo yhä, mutta toinen on jo valmis heittämään hanskat tiskiin, on aika nostaa erokissa pöydälle. Erosta on mahdollista toipua – etenkin, jos lusikoiden jako hoidetaan fiksusti.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Neuvottelua jättäjän ja jätettävän kesken on jatkettava niin kauan, että molemmat hyväksyvät tilanteen tai ovat saaneet sanoa sanottavansa.

Jos toinen tahtoo yhä, mutta toinen on jo valmis heittämään hanskat tiskiin, on aika nostaa erokissa pöydälle. Erosta on mahdollista toipua – etenkin, jos lusikoiden jako hoidetaan fiksusti.

Kun ero tehdään viisaasti, parisuhde puretaan emotionaalisesti perusteellisesti. Silloin erosta on myös mahdollista toipua.

Parisuhteen purkaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Eroa haluavan täytyy ensin kertoa puolisolleen selvästi, että hän haluaa erota ja mielellään myös perustella sen jälkeen konkreettisesti, miksi.

Tämän jälkeen eroa toivovan tulee ottaa vastaan suhteen toisen osapuolen tunnereaktio ja olla myös valmis neuvottelemaan asiasta.

Käytännössä neuvottelu tarkoittaa sitä, että eron haluava kertoo ja perustelee yhä uudelleen ja uudelleen, miksi hän haluaa erota.

Anna tilaa tunnemyrskylle

On tavallista, että vaikka parisuhteessa olisi ollut ongelmia, toinen ei tahdo erota.

Eroa haluava on saattanut valmistella ajatusta ja itseään jo pitkään, mutta toiselle erotilanne saattaa tulla yllätyksenä ja järkytyksenäkin. Hän saattaa tuntea olonsa jätetyksi, petetyksi, ahdistuneeksi, masentuneeksi ja pelätä, miten tulee ylipäätään selviämään tilanteesta.

Tulevalle ex-puolisolle tulee antaa aikaa sulatella asiaa ja suhteen molempien osapuolien tulee kommunikoida omista tarpeistaan ja odotuksistaan.

Jotkut parit keskustelevat vasta tässä vaiheessa ensimmäistä kertaa syvällisesti siitä, mitä haluavat parisuhteelta ja toisiltaan. Tämä emotionaalisesti raskas keskustelu voi joskus myös olla avain siihen, että pari päätyykin jatkamaan yhdessä.

Ero on pitkä prosessi, joka ei lopu siihen, kun toinen muuttaa pois kotoa.

Neuvotteluvaihe voi kestää pitkään

Jos eroa haluava pysyy kuitenkin kannassaan, neuvotteluja on jatkettava, kunnes molemmat hyväksyvät eron tai ovat saaneet sanoa sanottavansa. Soutaminen ja huopaaminen kuuluvat asiaan.

Eron jälkeen itselleen on annettava aikaa surra, eikä uuteen suhteeseen kannata välttämättä hypätä heti.

Käsittelemätön ja huonosti toteutettu ero siirtyy usein taakkana seuraavaan parisuhteeseen.

Miten kertoa lapsille erosta?

Jos eroavalla parilla on lapsia, on tilanne usein vielä haastavampi.

Vaikka parisuhde puretaan, hyvässä erossa vanhemmuutta ei. Erotilanteessa ja eron jälkeen onkin tehtävä entistä enemmän yhteistyötä.

Sopuisasti eroavat vanhemmat kertovat lapsille yhteisen erotarinan, jossa kumpikaan ei syyttele toista. Lapselle tulee kertoa yhä uudestaan, että hän on haluttu ja rakastettu, eikä ero ole hänen syytään.

Lapselle ero on menetys: hänelle se tarkoittaa sitä, että toinen vanhemmista on aina poissa. Lapsen elämä siis muuttuu lopullisesti, joten hänellekin pitää antaa aikaa surra.

Lähteet: Perheaikaa.fi, Heli Vaaranen: Millainen on sopuisa ero? -nettiluentodiat

X