Ihmiset ja suhteet

Outin onnellinen vuosi äitiyttä

Teksti: Anna.fi

Julkisuudessa näkyvät yleensä vain keskimääräisen ikäisenä lapsia saavat äidit sekä todella nuoret teiniäidit. Mutta millaista on olla nuori aikuinen äiti? 22-vuotiaan Outi Heibin tytär Diana täytti kesällä vuoden. Outin äitiys vaikuttaa suorastaan ruusuiselta, vaikka lapsi toikin elämään valtavasti vastuuta.

Outi Heibin ensimmäinen vuosi äitinä on mennyt nopeasti. Dianan ensimmäisiä kesäisiä synttäreitä on juuri juhlittu, vesileikeistä innostunut neiti sai lahjaksi rantapallon ja kahluualtaan. Outi sanoo, että nyt on tarkoitus viettää kiva kesä yhdessä mökkeillen ja kesäjuttuja puuhaillen, koska syksyllä Outia odottaa koulunpenkki ja Dianaa paikka päiväkodissa.

Outi sanoo raskauden aikana pohtineensa monia äitiyteen liittyviä asioita. Kuinka oman lapsen kanssa osaa toimia kaikissa tilanteissa oikein? Ennen oman lapsen saamista hän ajatteli pienen vauvan äitinä olemisen raskaaksi yöheräilyineen kaikkineen.

Äitiys mainettaan parempaa

Outille äitiys osoittautuikin mainettaan paremmaksi. Diana on hyväntuulinen lapsi, joka on nukkunut koko yön pienestä pitäen, eikä vatsavaivoja tai koliikkia ole ilmennyt. Outi ei kuvaile synnytyskokemustaan kamalaksi, ja myös monen äidin huolenaihe, imetys, sujui häneltä vaivattomasti. ”Se, kuinka kokonaisvaltaisesti lapsessa on kiinni, oli kuitenkin yllätys. Kaikkia pieniäkin menemisiä, esimerkiksi kaupassa käymistä pitää ajatella ennakolta, ja sen lisäksi oma lapsi on koko ajan ajatuksissa”, Outi kertoilee.

Toisenlaisia kokemuksia äitiydestä Outi on lukenut netistä. ”Mammat vuosimallia 83- 85”-sivustolla nuoret äidit ovat kertoneet kokemuksiaan esimerkiksi yksinhuoltajuudesta ja sairastelevista lapsista. Outi pohtii, että monista lapsiin liittyvistä pulmista on varmasti helpompi keskustella netissä nimettömänä. Outi ja Diana ovat saaneet sivustoilta myös kavereita: pääkaupunkiseudun ”mammojen” kanssa he ovat tehneet esimerkiksi retken Korkeasaareen.

Nuori äiti herättää huomiota

Naimisiin Outi meni israelilaisen miehensä Gassemin kanssa 18-vuotiaana, joten lapsen saaminen nuorena oli Outille luonnollinen ja onnellinen asia. ”Mä olen aina halunnut äidiksi”, Outi kuittaa. Kaveritkin kutsuvat häntä toisinaan äidiksi ja emännäksi.

Välillä Outista tuntuu Dianan kanssa kulkiessa, että kolmekymppiset äidit hieman tuijottavat häntä. Itse Outi sanoo eroavansa heistä siten, ettei hän stressaa kaikista asioista niin paljon, kun on huomannut vanhempien äitien tekevän. Outin, Gassemin ja Dianan elämään kuuluu myös nuorille aikuisille tyypillinen vapaa-ajan viettäminen kavereiden kanssa.

Tukijoukot käytössä

Hyvä äitiys ja vanhemmuus koostuvat Outin mielestä rajoista ja rakkaudesta. Hän on saanut tukea vanhemmuuteensa tietysti mieheltään ja perheeltään: äidiltään, isältään ja isosiskoltaan. Äitiyden kanssa ei ole tarvinnut olla yksin. Arkipäivän äitiys on toisinaan rankkaa ja työlästä, mutta myös ehdottomasti palkitsevaa. ”Oman lapsen kasvun ja kehityksen seuraaminen on upea kokemus. Kaikista pienistä asioista, joita lapsi tekee osaa iloita, ja esimerkiksi oman lapsen kävelemään oppiminen on sykähdyttävää”, Outi kertoilee. Hän painottaa, että äitiys on hyvin kokonaisvaltaista ja osa identiteettiä.

Lopuksi puhuessamme Dianan tulevaisuudesta Outi mainitsee, että pienenä pelkona mielessä on Dianan tummempi ihonväri. Kiusataanko tyttöä mahdollisesti tämän vuoksi koulussa? Outi toivoo Dianalle samoja asioita, joita varmasti jokainen äiti toivoo maailmassa lapselleen: onnea ja terveyttä.

Teksti: Johanna Mitjonen / A4 Media Oy (3.8.2005)
Kuva: Johanna Mitjonen / A4 Media Oy

X