Ihmissuhteet

Ovatko risteilyt flirttailun ja lähentelyn villi länsi? – ”Ajatellaan, ettei laivalla päde samat säännöt kuin arjessa”

Härskejä ehdotuksia, puristelua ja seksuaalissävytteistä vartalon kommentointia. Moni on kokenut seksuaalista häirintää risteilyillä, miksi? – Laivalla rajat ovat veteen piirrettyjä, ja matka flirtistä häirintään ei ole pitkä, sanoo tutkija.
19.4.2018 Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Oletko sinä kokenut seksuaalista ahdistelua laivaristeilyllä? Nuoren helsinkiläisnaisen kokemuksen mukaan ahdistelu Ruotsin-laivoilla on hyvin tavallista, eikä siihen välttämättä edes puututa.

Yön yli seilaavilla laivoilla tuntuu vallitsevan aivan omanlaisensa bilekulttuuri ja ajatus jonkinlaisesta ”vapaasta vyöhykkeestä”. Merellä ahdistelu on omaa luokkaansa”, helsinkiläinen 18-vuotias nainen kirjoitti mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Hänen kokemuksensa ei suinkaan ole ainutlaatuinen. Millaista häirintää laivoilla oikein tapahtuu ja millaisia tunteita se on herättänyt? Kysyimme naisilta.

”Seksuaalista häirintää osaa jopa odottaa”

28-vuotias nainen kertoo muistavansa useammankin risteilyllä sattuneen häirintätilanteen.

”Muistan, että kerran laivalla mies sanoi minulle jotain niin törkeää, että heitin drinkin hänen kasvoilleen. Jotain vartaloni kaarien kommentointia erittäin seksuaalissävytteisesti se oli. Silti en mitenkään saa päähäni, mitä hän tarkalleen ottaen sanoi. Muistan kuitenkin useamman tapauksen, jossa miehet ovat lähestyneet erittäin seksuaalissävytteisesti seurueeni naisia. Kun miesten ehdotuksista on kieltäydytty, on palautteeksi tullut lehmäksi ja tiukkapipoksi haukkumista ja jopa huorittelua.”

Jos tavallisessa yökerhossa miehet lähentelevät, usein laivan diskossa tilanne on selvästi pahempi, kertoo 33-vuotias nainen.

”Vietimme ystäväni polttareita 22h-laivalla. Ei meille ollut sinänsä mikään yllätys, miten ihmiset käyttäytyvät humalapäissään, mutta kuitenkin lähentelyiden, lääppimisten ja huuteluiden määrä oli jo suorastaan hälyttävää. Laivan diskossa jouduimme hätistelemään tykö tulevia miehiä oikein urakalla, jopa kyynärpäätaktiikalla. Hermostuin itse pari kertaa niin pahasti, että huusin kurkku suorana: ”Älä koske”. 

Kun lähdin yksin vessaan, jouduin kipittämään karkuun perääni huudellutta miestä, sillä hän lähti seuraamaan minua – onneksi hän hoiperteli sen verran, ettei pysynyt kannoillani. Ja aina kun kieltäytyi seurasta, drinkistä tai muusta vastaavasta, sai joko kuulla huoritteluja tai sitten ”kiitos ei” ei vain mennyt kuuleviin korviin.”

Asiaton käytös ei kohdistu ainoastaan naisiin

Vaikka laivalla ei itse joutuisi häirinnän kohteeksi, ikäviä tilanteita voi joutua todistamaan.

”Olin ystäväni kanssa vuosia sitten risteilyllä. Katselin sivusilmällä, kun lähes tyhjällä tanssilattialla tanssi kaunis, mutta alaikäisen näköinen tyttö siiderilasi kädessään. Yhtäkkiä miehet alkoivat parveilla tytön ympärillä aivan kuin hait. Näky oli samaan aikaan jokseenkin naurettava mutta myös kuvottava. Selvästi vanhempi mies kravatti kaulalta löysennettynä lähestyi tyttöä takaapäin ja yritti tanssia tämän kanssa niin, että pääsisi koskettamaan tyttöä. Tästä turhautuneena tyttö lähti pois tanssilattialta. Kyseinen mies istahti viereeni hikeä pyyhkien, kihlasormus vilkkuen. Niinpä nojauduin häntä kohden ja sanoin: ”Teillä on todella kaunis tytär.” Mies häkeltyi niin, että pakeni pois paikalta.”

Seksuaalinen häirintä ei koske vain naisia. Myös miehet joutuvat laivoilla ahdistelun kohteeksi.

”Ei ole laivalla helppoa miehilläkään. Kolmekymppinen ystäväni on kahden lapsen isä. Laivamatkan aikana useampi nainen katsoi oikeudekseen täysin estottomasti puristella häntä ”ohimennen” niin takamuksesta kuin etumuksestakin. Suoria ja melkoisen härskejä seksiehdotuksia hän sai useita. Edes hänen vasemmassa nimettömässään kimaltanut vihkisormuksensa ei näyttänyt häiritsevän näitä kopeloijia. Kun ystäväni yritti kohteliaasti ilmaista, ettei hän ole kiinnostunut seurasta, hänen vastustelunsa lähinnä sivuutettiin naureskellen. Ihan kuin miehillä ei olisi halua tai oikeutta koskemattomuuteen.”

Moni kertoi kohdaanneensa häirintää, muttei muista yksittäisiä tapauksia. Eräs vastaajista kertoi, että seksuaalinen häirintä risteilyillä on niin yleistä, että sitä jopa osaa odottaa – ja kenties siksi yksittäiset häirintäkokemukset eivät edes jää tarkasti mieleen.

Onko laivoilla eri säännöt kuin maissa?

Helsinkiläisnaisen mielipidekirjoituksen mukaan laivayhtiöiden henkilökunta ei ole puuttunut seksuaaliseen ahdisteluun tarpeeksi vakavasti. Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kuitenkin kommentoi Helsingin Sanomissa, että matkustajien tekemiä ilmoituksia häirinnästä tulee harvoin.

Katsovatko sekä henkilökunta että matkustajat laivoilla tapahtuvaa seksuaalista häirintää läpi sormien? Valtiotieteiden tohtorin ja Seksuaalinen häirintä -tietokirjan kirjoittaneen Hanna Vilkan mukaan risteilyllä voi vallita kulttuuri, joka vaikuttaa asiaan.

– Laivalla astutaan tavallaan pois arjesta ja ajatellaan, etteivät viihdekäyttäytymisessä päde samat säännöt kuin arjessa. Teerenpeli ikään kuin kuuluu asiaan ja sen myötä flirtti. Rajat ovat silloin veteen piirrettyjä, ja matka flirtistä häirintään ei ole pitkä, Vilkka sanoo.

Hän painottaa, että kehon koskemattomuus pätee kaikkialla, eikä sääntö muutu siirryttäessä avovesille.

– Toisen luvaton koskettelu kertoo huonoista ja asiattomista käyttäytymistavoista, joihin laivayhtiöt voivat puuttua ja ovatkin puuttuneet esimerkiksi alkoholin myyntiä rajoittamalla. Laivayhtiöiden kannattaisi kampanjoida, jos haluavat laivoista härintävapaan alueen. Imagon kannalta se olisi korkea aika tehdä nyt.

Oletko kokenut seksuaalista ahdistelua risteilyllä?

Katso tilanne vastaamatta