Ihmissuhteet

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu Kari Kanala neuvoo: Älä sano tätä eroamassa olevalle ystävällesi

Kun ystävä eroaa, hän tarvitsee tukea ja kuuntelijaa. Mutta kuinka löytää oikeat sanat, miten auttaa toista? Kysyimme Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tutulta kirkkoherra Kari Kanalalta vinkkejä siihen, mitä ei ainakaan kannata sanoa.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
123Rf

Kun ystävä eroaa, hän tarvitsee tukea ja kuuntelijaa. Mutta kuinka löytää oikeat sanat, miten auttaa toista? Kysyimme Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tutulta kirkkoherra Kari Kanalalta vinkkejä siihen, mitä ei ainakaan kannata sanoa.

1. Älä väitä tietäväsi, miltä ystävästäsi tuntuu

Kukaan ei lopulta todella tiedä toisen tunteita, vaikka itse olisikin ollut joskus vastaavassa tilanteessa. Jokaisen ihmisen kohdalla ero on aina oma ja erityinen. Toisen toteamus ”tiedän, miltä sinusta tuntuu” voi tuntua toisesta todella pahalta. Siinä ystävä tavallaan kävelee toisen ja hänen tunteidensa ylitse.

On parempi sanoa esimerkiksi, että ”Tunnistan jotain tuosta”. Silloin yhtyy kaverinsa tilanteeseen, mutta ei tyhjennä tämän omaa kokemusta.

Lue lisää: Testaa, uhkaako omaa parisuhdettasi ero

2. Älä neuvo ennen kuin neuvoasi kysytään

Kuunteleminen on tärkeää. Älä täytä toisen tuskaa omalla puheellasi ja analysoinnillasi, vaan anna toisen kertoa tarinansa vaikka moneenkin kertaan. Älä keskeytä, mutta keskity kuulemaasi ja ole läsnä,  käytettävissä.

Varo neuvomista, varsinkin jos sinulta ei neuvoja pyydetä. Pyydettäessäkin varo valmiiden vastausten antamista. Kysy mieluummin tarkentavia kysymyksiä, jotka auttavat eroa miettivän ajattelua eteenpäin ja auttavat häntä tekemään omat ratkaisunsa.

3. Älä lisää painetta tehdä nopeita päätöksiä

Rauhoita tilannetta ja yritä auttaa ystävääsi ottamaan lisäaikaa asian pohtimiseen. Kannusta häntä ottamaan päätökselleen aikaa ja tekemään sen kaikessa rauhassa. Voit esimerkiksi ehdottaa, että kannattaisiko asiaa katsoa ja miettiä asiaa vaikka kuukauden ajan. Jos sitten vielä tuntuu samalta, päätöksellä on vankempi perusta – sen seuraukset kun voivat olla elämän mittaisia.

4. Älä arvostele tai hauku ystävän kumppania

Älä lisää toisen kierroksia äläkä lietso hänen vihaansa.  Älä kuitenkaan anna toiselle sitä tunnetta, että olet häntä vastaan tai mene siihen asetelmaan, että olet hänen kumppaninsa puolella. Ystävyyden perusasioihin kuuluu lojaalisuus, tunne siitä että ystävä on sinun puolellasi. Pidä myös ystäväsi puolta keskusteluissa, joita käyt asiasta tietävien tai siihen liittyvien, esimerkiksi ystävien tai perheenjäsenten kanssa.

Kumppanin haukkuminen on pahaksi siksikin, että jos eroamista harkitseva tai jo eronnut pari palaa yhteen. pahat sanat eivät unohdu.

Lue lisää: Myrkyllinen parisuhde syö itsetunnon

5. Älä tue repivää riitelyä tai täydellistä välirikkoa

Jos perheessä on lapsia, erovaiheessa täytyy ajatella ennen kaikkea heitä. Lasten kannalta on tärkeää, ettei entisistä kumppaneista tule vihollisia. Jos viha ja suru uhkaavat mustata ystäväsi mielen, muistuta häntä siitä että suhteessa on varmaan ollut myös hyviä hetkiä, joita kukaan ei voi koskaan ottaa pois.

Lue lisää: Testaa, oletko hyvä ystävä

X