Ihmissuhteet

Aiheuttaako raha riitoja parisuhteessasi? Tässä 5 tyypillistä ongelmaa ja ratkaisua

Poikkeaako kumppanisi rahankäyttö täysin sinun tavastasi kuluttaa rahaa? Lue, miten parisuhteen erilaisia rahaongelmia kannattaa lähteä ratkomaan!

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
123Rf

Poikkeaako kumppanisi rahankäyttö täysin sinun tavastasi kuluttaa rahaa? Lue, miten parisuhteen erilaisia rahaongelmia kannattaa lähteä ratkomaan!

1. Kumppanini rahankäyttö poikkeaa täysin omastani

Parisuhteessa ollessa täytyy hyväksyä rakkaansa erilaisuutta – myös rahankäytössä. Jos kumppanisi kulutustottumukset alkavat kuitenkin toistuvasti häiritä elämääsi, asia kannattaa ottaa puheeksi.

Ratkaisu

Jotta voitte yhdessä lähteä rakentamaan kultaista keskitietä, kummankin on oltava valmis hieman joustamaan. Kärsivällisyys on tärkeää, sillä rahankäyttötottumukset tulevat usein perintönä omilta vanhemmiltamme. Lapsuudessa opittu tyyli ja asenne käyttää rahaa voivat olla hyvin tiukassa ja vaikeita asioita muuttaa aikuisiällä.

Lue myös: Rahahoroskooppi – Lue, oletko pihi vai tuhlari ja miten voit säästää rahaa

2. Joudun elättämään kumppaniani

Kun kumppanin tulot laskevat tai loppuvat, voi edessä olla ainakin väliaikaisesti kumppanin elämän kustantaminen. Seurustelusuhteessa tai avoliitossa kumppanin rahallinen tukeminen on vapaaehtoista, mutta avioliitossa se on jopa lakiin kirjattu: elatusvelvollisuus. Se tarkoittaa, että rahojen täytyisi riittää pariskunnan sekä mahdollisesti myös lapsien elintarpeisiin. Jos aviopuoliso siis joutuu esimerkiksi työttömäksi, jää elatusvastuu tienaavalle puolisolle.

Ratkaisu

Keskustelkaa tilanteesta ja sen aiheuttamista tunteista avoimesti. Muista, että asetelma on uuvuttava paitsi sinulle myös tuettavalle. Hän voi tuntea alemmuudentunnetta ja huonoa oloa, vaikka et edes kokisi asiaa ongelmaksi. Empatia on tärkeää puolin ja toisin.

Muista asiaa pohtiessa, että kummankin sopeutuminen on tässäkin asiassa paljon kiinni lapsuudessa opituista malleista. Jos lapsuudenperheessä jokainen on tottunut pitämään huolta itsestään, voi asiaa olla vaikea käsitellä. Jos taas perheessä ollaan oltu solidaarisia ja totuttu tukeutumaan toisiin huonoina hetkinä, voi tukeutuminen kumppaniin myös rahallisesti olla luontevampaa.

Lue myös: Riihikuivaa rahaa vai mielenrauhaa – Miten nainen voi vaurastua?

3. Kaikki kulut jaetaan tasan, vaikka kumppanini tienaa minua enemmän

Jos pariskunnan toisella osapuolella on parempi palkka, täytyykö hänen maksaa enemmän yhteisiä menoja? Reiluun rahankäyttöön ei ole absoluuttisia vastauksia, vaan jokaisen pariskunnan on löydettävä juuri heille sovittava ratkaisu, joka tyydyttää kumpaakin.

Ratkaisu

Neuvottele kulujen jakamisesta kumppanisi kanssa. Jos kulujen puoliksi jakaminen ei tunnu reilulta, voit ehdottaa kulujen jakamista tasan esimerkiksi suhteessa palkan suuruuteen. Täysin yhteiset rahat saattavat monesta kuulostaa houkuttelevalta. Silti esimerkiksi jokaiseen henkilökohtaiseen hankintaan luvan kysyminen voi lopulta olla jopa raskaampaa ja aiheuttaa enemmän ristiriitoja kuin oman, pienemmän budjetin sekä yhteisiin hankintoihin tarkoitetun tilin kanssa eläminen.

Lue myös: Bruce Oreck: ”Lahjoitan ventovieraille illallisia ja rahaa”

4. Kumppanini ei saa säästettyä penniäkään yhteiseen tekemiseen

Miten voi olla mahdollista, että normaalituloinen kumppanisi ei saa säästettyä penniäkään unelmien lomamatkaan tai muuhun sinulle tärkeään tekemiseen? Voi olla, että kumppanisi ei ole juuri pohtinut raha-asioitaan ja niiden merkityksiä sinulle. Syy voi olla myös hänen prioriteeteissaan: kumppania ei voi pakottaa käyttämään rahojaan asioihin, joihin hän ei itse halua varojaan käyttää.

Ratkaisu

Vaikka kumppanisi haluttomuus käyttää rahaa sinulle tärkeisiin, yhteisiin kokemuksiinne saattaa loukata sinua ja aiheuttaa tunnevyöryn, keskustele aiheesta avoimesti ja mahdollisimman hyvässä hengessä. Kysy kumppaniltasi, millaiseen yhteiseen tekemiseen hän haluaisi rahaa käyttää ja kuuntele häntä. Kerro suoraan myös omista toiveistasi.

Lue myös: Näin saat helposti säästöön ylimääräistä rahaa kuukausipalkan verran vuodessa

5. Kumppanini lainaa jatkuvasti rahaa ystävilleen ja tutuilleen

On normaalia huolestua ja ärsyyntyä, jos kumppanisi lainaa jatkuvasti rahaa ystävilleen tai sukulaisilleen saamatta koskaan mitään takaisin. Välittämiseen ja toisesta huolehtimiseen kuuluu, että mahdolliseen rahalliseen hyväksikäyttöön puututaan. Vaikka sinusta hyväksikäyttö on päivänselvää, ei kumppanisi välttämättä itse huomaa, mitä tapahtuu.

Ratkaisu:

Ota asia rohkeasti puheeksi kumppanisi kanssa. Korosta keskustellessasi, että olet kumppanisi kanssa samalla puolella, et nalkuttamassa tai syyttämässä häntä mistään.

Lue myös: Hävettääkö rahasta puhuminen? Lopeta ujostelu ja toimi näin

Jutussa asiantuntijana toimi pari- perhe- ja psykoterapeutti Taina Välitalo.

X