Ihmiset ja suhteet

Paavo Lipposesta auktorisoimaton elämäkerta

Teksti: Anna.fi

Paavo Lipponen (sd.) on kaikkien tuntema ja vaikutusvaltainen pitkän linjan poliitikko. Hän on poikennut monista kollegoistaan siinä, ettei ole julkaissut muistelmiaan tai elämäkertaansa. Nyt sekin asia on kuitenkin korjattu, mutta hieman poikkeuksellisella tavalla. Helsinkiläinen taloustoimittaja Katja Boxberg julkaisi juuri Paavo Lipposen elämäkerran auktorisoimattomasti; Lipponen ei ole itse osallistunut kirjan tekoon millään tavalla.

Lipponen kieltäytyi hankkeesta

Katja Boxberg kiinnostui entisestä pääministeristä ja nykyisestä eduskunnan puhemiehestä tehdessään tästä lehtiartikkelia.

”Ajatus Lipposen tarinan kirjoittamisesta syntyi kevättalvella 2002 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa, jossa olin etsimässä Lipposen opiskeluaikoinaan päätoimittaman englanninkielisen kirjallisuuslehden Firstin numeroita. Ristiriita julkisuudessa ärhentelevän Nato-myönteisen pääministerin ja parikymppisen aseistariisunnasta kirjoittaneen kirjallisuuden opiskelijan välillä oli niin ilmeinen, että se pakotti kysymään, mitä neljän vuosikymmenen aikana oli tapahtunut”, Boxberg kertoo kirjansa esipuheessa. ”Tajusin, että kyseessä on äärimmäisen monipuolinen tyyppi”, hän lisäsi teoksen julkaisutilaisuudessa.

Boxbergin ensisijaisena tavoitteena ei ollut koota Lipposen elämätarinaa ilman asianomaista itseään, mutta Paavo Lipponen ei halunnut osallistua projektiin. ”Häneltä kysyttiin monta kertaa, mutta hän ei koskaan halunnut lähteä mukaan.”

Lopulta Boxberg päätyi koostamaan teoksensa journalistisin menetelmin: arkistoja tutkimalla ja ihmisiä jututtamalla. Hän kiersi ympäri Suomea ja kävi Lipposen jalanjäljillä Brysselissä. ”Haastattelin loppujen lopuksi noin 80 ihmistä”, Boxberg kertoo. Hän myöntää, ettei uudessa, reilu parisataasivuisessa, teoksessa ole yhtään sellaista Paavo Lipposen suusta tullutta sitaattia, jota emme olisi jo kuulleet tai nähneet muualla, mutta toivoo silti löytäneensä Lipposesta myös jotain uutta.

Koska Lipponen ei halunnut olla mukana kirjan teossa, hänelle ei annettu myöskään mahdollisuutta vaikuttaa sen tekstiin. ”Lähetimme teoksen Lipposelle, kun se oli jo painossa. Hän soitti ja sanoi olevansa monessa tulkinnassa kirjoittajan kanssa eri mieltä, mutta että kirja oli kuitenkin huolellisesti tehty”, kerrotaan elämäkerran kustannusyhtiöstä.

Avarasydäminen dinosaurus?

Koska kaikkea ei voinut sisällyttää yhteen teokseen, Katja Boxberg jätti siitä pois mm. Lipposen nykyisen henkilökohtaisen elämän. Tarina ei kuitenkaan kuvaa vain poliittista uraa, vaan kertoo mm. Lipposen lapsuudesta ja hänen henkilökohtaisista harrastuksistaan ja kiinnostuksenkohteista, kuten uimisesta ja arkkitehtuurista.

Boxberg sanoo, että hän pitää vielä kirjoitusprosessin jälkeenkin Paavo Lipposta varsin kantikkaana persoonana.

”Lipposelta puuttuu sellainen miellyttämisgeeni, joka poliitikolla olisi hyvä olla, vaikka hän onkin umpipoliittinen hahmo. Small talkin ja ihmisten ottamisen kyky häneltä puuttuu kerrassaan”, Bonxberg pohtii. ”Ristiriitainen on se sana, joka kuvaa häntä monessa tilanteessa.”

Kaikkien mielestä Paavo Lipponen ei kuitenkaan ole näin hankala persoona. Elämäkerran julkaisutilaisuudessa sekä hänen lapsuudenystävänsä että seurakaverinsa vesipallon parista sanoivat, ettei julkisuus ole muuttanut Lipposta eikä toisaalta hänen julkisuuskuvansa ole aivan todenmukainen.

Lapsuudenystävä kertoi Lipposen olevan yhä ”samanlainen läheinen ystävä kuin 50 vuotta sitten”, ja seurakaveri ihmetteli, miksi Suvi-Anne Siimes on kutsunut Lipposta ”dinosaurukseksi”. ”Lipponen on laajasydäminen ihminen”, hän sanoi.

Katja Boxberg: Paavo Lipponen. Nemo 2004. 247 s. n. 31,90 €.

Teksti: Jenni Saarilahti / A4 Media Oy (7.4.2004)
Kuva: A4 Media Oy / PF / Tor Wennström

X