Ihmissuhteet

Passiivis-aggressiivinen ihminen tiuskii ja mököttää läheisilleen – keinot, joilla käytökseen kannattaa suhtautua

Mykkäkoulu, sarkastiset huomautukset, tympeys ja piittaamattomuus ovat passiivis-aggressiivisen ihmisen tapoja raivota. Miten passiivis-aggressiiviseen käytökseen kannattaa suhtautua? Listasimme 6 vinkkiä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Passiivis-aggressiivisen käytöksen kohteeksi joutuminen voi olla todella turhauttavaa.

Mykkäkoulu, sarkastiset huomautukset, tympeys ja piittaamattomuus ovat passiivis-aggressiivisen ihmisen tapoja raivota. Miten passiivis-aggressiiviseen käytökseen kannattaa suhtautua? Listasimme 6 vinkkiä.

Passiivis-aggressiivisesta ihmisestä näkee, että hän on vihainen. Hän ei kuitenkaan ala puhua tunteistaan. Sen sijaan hän saattaa kohdella suuttumuksensa kohdetta kuin ilmaa tai huomautella tälle sarkastiseen sävyyn asioista. ”En ole vihainen” ja ”minä vain vitsailin” ovat passiivis-aggressiivisen ihmisen lempilausahduksia.

Näin passiivis-agressiiviseen käytökseen kannattaa suhtautua:

1. Pysy tyynenä äläkä reagoi

Jos suutut ja alat keuhkota tilanteesta, passiivis-aggressiivinen ihminen luultavasti vain tuohtuu ja sisuuntuu entistä enemmän. Tehokkainta on olla alkuun aivan normaali ja reagoimatta passiivis-aggressiivisen henkilön käytökseensä mitenkään. Kun passiivis-aggressiivinen ihminen huomaa, että hänen käytöksensä ei vaikuta sinuun, hän saattaa leppyä ja alkaa käyttäytyä normaalisti.

2. Säilytä positiivinen asenne

Passiivis-aggressiivinen henkilö yrittää vetää harmituksensa kohteita mukaan omaan negatiivisuuteensa. Älä kuitenkaan lähde murjotus- tai tiuskimislinjalle. Kun pysyt positiivisena, passiivis-aggressiivisen ihmisen käytös korostuu ja hän kenties ymmärtää oman käytöksensä hedelmättömyyden.

3. Yritä laukaista lievät tilanteet huumorilla

Jos passiivis-aggressiivisuus on vain lievää, voi tilanteen yrittää laukaista huumorilla. Jos esimerkiksi kuulumisten kysymisen yhteydessä passiivis-aggressiivinen ystäväsi tai kumppanisi vastaa sinulle negatiivisesti ja vain parilla sanalla, voit vastata humoristisesti hymy kasvoillasi, että ”Oho, vai oikein noin hyvin!” Saattaa olla, että pieni vitsi rikkoo jään ja saa ystäväsi tai kumppanisi muuttamaan käytöstään.

4. Kerro, että huomaat hänen harmituksensa

Jos passiivis-aggressiivinen käytös jatkuu eikä laannu huomioimatta jättämisellä tai kevyellä vitsillä, sinun on nostettava kissa pöydälle. Ota ongelma puheeksi kritisoimatta toista.

Puhu koko ajan minä-muodossa. Sano esimerkiksi näin: ”Voin olla väärässä, mutta minusta tuntuu, että sinua harmittaa, että vietin illan yhteisen tuttumme kanssa enkä kutsunut sinua mukaan. Haluatko puhua siitä?” Usein jo se, että passiivis-aggressiivinen henkilö kokee tulleensa nähdyksi ja kuulluksi, helpottaa.

5. Kuvaile, miten hänen käytöksensä vaikuttaa sinuun

Jos kumppanisi tai ystäväsi passiivis-aggressiivisuus alkaa vaikuttaa sinuun, kerro siitä suoraan. Puhu tällöinkin minä-muodossa. Sano esimerkiksi näin: ”Kun murjotat, minulle tulee todella loukattu olo ja minusta tuntuu siltä, että sinä koet, ettet voi puhua minulle huolistasi.”

Älä tee yleistyksiä, kuten puhu siitä, että toinen tekee aina niin tai näin. Kerro yksityiskohtaisesti, miltä sinusta tuntuu juuri vallitsevassa tilanteessa. Yritä olla avoin ja empaattinen.

6. Aseta rajat sille, millaista käytöstä siedät

Passiivis-aggressiivisen ihmisen seura voi saada sinut turhautuneeksi, vihaiseksi ja jopa epätoivoiseksi. Jos joku henkilö on sinua kohtaan jatkuvasti passiivis-aggressiivinen eikä muuta käytöstään yrityksistäsi ja pyynnöistäsi huolimatta, sinun kannattaa välttää kyseisen ihmisen seuraa.

Lähteet: Coaching Positive Performance, HuffPost, Psychology Today, wikiHow

Lue myös:

Horoskooppimerkkien riidat – Tähtimerkkisi paljastaa, oletko mököttäjä vai raivotar

Millaisia riitelijöitä te olette? 5 riitelijätyyppiä – ja miten parisuhderiidan voi välttää

Näin kritisoit kumppaniasi rakentavasti ja ilman riitaa – 8 vinkkiä

Eikö anteeksipyyntö tepsinyt? Näin pyydät oikeasti anteeksi – 6 ratkaisevaa asiaa

X